Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Skandināvijas etniskais stils virtuvē

www.accenta.lv, 19.01.2009. 16:01

Accenta dizianeri uzsver, ka Skandināvijas etniskā stila galvenais elements ir koks.
Skandināvijas etniskais stils virtuvē

Izmanto arī akmeni, taču senatnē akmens izmantošana arhitektūrā liecināja par mājokļa īpašnieka bagātību un sociālo statusu. Koka arhitektūra turpretī ir skandināvu kultūras mantojums. Taču koka struktūras nekad nav bijušas vienkāršas - gan vikingu laivās, gan namu arhitektūrā bija jūtama pagānisma māksliniecisko tēlu ietekme. Mājas tika būvētas no diviem karkasiem, no kuriem viens aizsargāja un nodrošināja stabilitāti, otrs savukārt veidoja dzīvojamo telpu sienas. Šāda struktūra, kas vislabāk spēj noturēt mājas siltumu garajās ziemās, ir vērojama arī mūsdienu skandināvu etnisko stilu interjeros.

Accenta dizaineri uzsver, ka mēbeles Skandināvu etniskajā stilā ir vienkāršas, no koka, galvenie rotājumi - koka griezumi. Zīmējumos bieži redzami pūķi (senākos laikos tie rotāja vikingu kuģus). Ja virtuve tiek stilizēta norvēģu gaumē, tad koks jāizmanto gan grīdas, gan griestu un sienu noformējumā. Lai ir kaut viena dekoratīvā sija, taču koks ir obligāta interjera sastāvdaļa. Iepriekš to kasīja, tagad balina.

Vispārējo virtuves interjera krāsu gammu veido gaišas akvareļu krāsas, daudz silto toņu - dzeltenais, piena baltais, gaišais terakots. Virtuvē mēbeļu nav daudz, tās ir gaišas, vienkāršām formām. Dabīgais gaišais koks, spilgtie vai gaišie audumu pārvalki, kontrasta krāsu spilveni, gaiši, mīksti paklāji uz grīdām, savukārt uz vienkrāsas sienām - ainavas vai fotogrāfijas smalkos ietvaros. Raksturīga ziemeļu interjeru iezīme - daudz zaļumu: dzīvie augi ir podos uz grīdas, uz galdiem, pie sienām.

Īpaša vērība tiek veltīta apgaismojumam. Protams, priekšroka tiek dota saules gaismai, tādēļ aizkari parasti ir viegli un puscaurspīdīgi. Taču dabīgās gaismas ziemeļos ir pamaz, tāpēc interjeros bieži izmantoti papildus gaismas ķermeņus, kuru noformējums ir vēl viena skandināvu dizaina „vizītkarte". Māja ir gaismas pilna - lielas galda lampas ar audumu abažūriem, stāvlampas, dažādu izmēru un formu griestu, lampas, kas tiek piestiprinātas pie metāla karkasa vai stīgām. Gaismas ķermeņu ir daudz, tie var būt ieturēti visdažādākajos stilos. Formu skaistums un lakoniskums, dabīgo materiālu izmantošana, funkcionalitāte un komforts ir galvenās Skandināvijas dizaina sastāvdaļas, kas iekaro aizvien lielāku popularitāti.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV