Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Virtuves iekārtošana- mēbeles virtuvei!

www.accenta.lv, 26.01.2009. 11:55

Accenta dizaineri uzskata, ka plašais mūsdienu virtuves mēbeļu sortiments ļauj piepildīt visas mūsu fantāzijas. Pamēģināsim spert kaut dažus soļus optimālā virtuves telpas risinājuma meklējumā, vadoties no līdzekļiem un kvadrātmetriem, lai pēc tam nebūtu jāviļas pašu izvēlē.
Virtuves iekārtošana- mēbeles virtuvei!

Pirmais solis: plānošana. Forma, logu un durvju izvietojums telpā - visi parametri, ar kuriem pamatojot, veidosim ideālu projektu, izvietojot virtuves mēbeles.

Vajadzēs izvēlēties no pieciem plānojuma variantiem.

Ir tā saucamais salas izvietošanas variants, kad virtuves centrā izvieto vienu zonu: gatavošanas virsmu, mazgātavu vai vienkārši pusdienu galdu. Tāda virtuve, protams, lielākoties izskatās efektīgi. Vienīgā prasība salas plānojuma realizācijai - liels telpas laukums.

Pussala, kad virtuvē ir izdalījums centrā. Tā ir ļoti ērti, ja savieno virtuvi ar viesistabu vai ēdamistabu. Uz šī izdalījuma rēķina, kas parasti sastāv no bāra letes un krēsliem no viesistabas puses un daudzfunkcionālām atvilktnēm no virtuves puses, var optimāli atdalīt apvienoto telpu.

Līnijvirtuve - pats ekonomiskākais variants no aizņemamās vietas redzespunkta. Mēbeles izvietotas vienā līnijā, kas ideāli iederas nelielā vai garumā izstieptā telpā.

L- veida plānojums arī paredzēts nelieliem laukumiem. Turklāt nelielās virtuvēs vajag ievērot pamatprincipu: attālumam starp ledusskapi, plīti un izlietni jābūt minimālam (ideāls variants - vienādmalu trīsstūrim).

Beidzot - П - veida plānojums, kad pa triju sienu perimetru izkārtoti visas nepieciešamās mēbeles un sadzīves tehnika. To uzskata par visharmoniskāko un sabalansētāko izkārtojumu.
Kad esam tikuši galā ar plānojumu, pāriesim pie otrā soļa: stila izvēles topošajai virtuvei un sastāvdaļām.

Starp pieticīgiem izmēriem

Accenta dizaineri novērojuši, ka plašas virtuves mūsdienās ir retums, vairums no mums dzīvo tipveida dzīvokļos ar 6 līdz 8 kvadrātmetrus lielu virtuvi. Toties ierobežota platība neizslēdz iespēju, lai būtu skaista un funkcionāla virtuve.

Tikai nepieciešams atcerēties, ka ikvienam žanram ir savi likumi un formas, kuras noteikti jāievēro, lai vēlāk rūgti neviltos. Piemēram, mazā telpā nav ieteicamas tumšas koka mēbeles ar karnīžveida konstrukcijām. Tas vizuāli samazina laukumu.Tas nenozīmē, ka koka mēbeles pilnīgi neiederas nelielā virtuvē. Gan klasika, gan koks, pareizi salikti, te ir diezgan ierobežoti. Koku nepieciešams izvēlēties gaišu vai pasteļtoņos - maigi rozā, gaiši zilu, bēšu vai krēmkrāsas. Nelielā virtuvē labāk izvairīties no spilgtām kontrastējošām krāsām, jo tās ātri sāk kaitināt neatkarīgi no mēbeļu stila.

Ja kādam tomēr gribas izvēlēties tumšu virtuvi, nāksies atteikties no augstiem skapjiem. Augšējos plauktiņus nāksies novietot tuvāk darbvirsmai. Jo zemāk plaukti, jo tiem jābūt seklākiem.


Maksimāli funkcionālas virtuves izveidošanai ierobežotā laukumā pats optimālākais risinājums - sadzīves tehniku izvietot zem galda virsas. Lai vēl racionālāk izlietotu katru centimetru, ieteicams izmantot iebūvējamu tehniku.

Vēlēšanās virtuvē ievietot pēc iespējas vairāk konstrukcijas elementu ir gluži saprotama. Varbūt kādam gribas grandiozu divu vai triju kameru mazgātavu. Tas ir skaisti, ērti...  Bet atcerieties par virtuves kvadratūru. Neaizraujieties ar lielām formām, izvirziet reālus uzdevumus.

Tik tikko nelielā virtuvē atradīsies siena, gar kuru var izbūvēt par divarpus metriem lielāku virtuvi. Ja izrēķina 60 centimetrus mazgātavai un tikpat plītij, atliek mazliet vairāk par metru. Tas nozīmē, ka nāksies atteikties no lielgabarīta un apjomīgām atvilktnēm un iztikt ar atvāžamām durvīm un stacionāriem plauktiem.

Kas attiecas uz augšējiem skapjiem, viegli izvēlēties elementus ar saliekamām harmonikas veida durvīm, kuras atveras uz augšu, durvīm - žalūzijām.

Accenta dizaineri uzsver, ka nelielā virtuvē vajag maksimāli izmantot laukumu starp apakšējiem un piekaramajiem skapīšiem. Kad vieta ierobežota, prātīgi izveidot margas un visu veidu piekaramos elementus, kas ne tikai radīs pienācīgu interjeru, bet dos vēl lielāku funkcionālu labumu.Viegli piekarami groziņi, nažu turētāji, garšvielu trauciņi, pakaramā atvāžamā veļas žāvētava - ir daudz papildus elementu iespēju.

Nelielas, bet stilīgas virtuves radīšana ir kompromiss starp vēlamo un iespējamo.

Žurnāls «Laimīgā māja»

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV