Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Vīnam un interjeram...

www.virtuves.lv, 26.01.2009. 12:52

Bieži vien mēs neaizdomājamies par to, cik ilgi kalpos priekšmeti, ko lietojam ikdienā, taču to mūžs kļūst arvien garāks. Par to rūpējas mūsdienīgā tehnoloģijas, kas dod arvien iespaidīgākus rezultātus. Tomēr nekas nespēj konkurēt ar dabas unikalitāti. Tikai tai ir pa spēkam radīt materiālus, kam nav sintētisku analogu.
Vīnam un interjeram...

Par vienu no šādiem materiāliem var uzskatīt korķi, kas pēdējo gadu laikā kļuvis par vienu no interjera dizaineru iecienītākajiem materiāliem. Par korķi pieņemts dēvēt eksotiskā korķakoka mizas augšējo slāni, ko reizi deviņos gados noņem no koka stumbra. Ar katru šādu slāņa noņemšanu korķa kvalitāte palielinās, un vislabāko materiālu iegūst no 150 gadus veciem kokiem.

Mēdz uzskatīt, ka korķa labo īpašību atklāšana pieder senajiem grieķiem un romiešiem, kas to sāka izmantot vīna un olīveļļas amforu aizkorķēšanai.

Mūsdienās, līdz ar ekonomisku pārstrādes tehnoloģiju radīšanu, interese par korķa segumiem ir pieaugusi un šis materiāls iekaro dažādu valstu tirgus. Daudziem gan korķis vēl joprojām asociējas ar vīna darīšanu, taču to ļoti bieži mēdz izmantot interjerā. Mājoklī no korķa iespējams radīt interesantus akcentus. Materiāla mīkstā un stilīgā tekstūra harmoniski saderas ar dažādiem iekšējā dekora elementiem, bet unikālās īpašības pārspēj tradicionālos materiālus - linoleju, parketu, tapetes.

Korķim ir blīva, šūnaina struktūra, kas atgādina bišu šūnas, pildītas ar gaisu. Tā materiālam piešķir labas izolācijas īpašības, sargājot no aukstuma, karstuma un mitruma. Korķis arī labi slāpē skaņas, par ko var pārliecināties, nometot uz šī seguma grīdas atslēgu saišķi. Korķa segumi ļauj samazināt skaņas svārstības un vibrāciju telpās. Tāpēc to var izmantot ne tikai mājokļos, bet arī mūzikas studijās, kinoteātros u.c.

Korķi var izmantot grīdai. Tas neslīd un ir patīkams kājām. Pa korķa grīdu var staigāt bez apaviem, turklāt tas ir labi cilvēka vestibilāram "aparātam". Korķa grīdai piemīt kāda interesanta īpašība - tā spēj atjaunot savu sākotnējo formu. No negauši iemītas spraudes un smagām mēbelēm nekādas redzamas pēdas nepaliks.

Tāpat korķi var izmantot sienu apdarē vai kā atsevišķus dekoratīvus elementus.

Korķis neuzsūc un nesaglabā nekādus aromātus. To ir viegli mazgāt un notīrīt traipus. Turklāt materiāls ir ekoloģisks.

Tomēr, izvēloties korķi, jāraugās, lai tas tiktu kvalitatīvi ieklāts. Tā kā mūsu zemē materiāls nav ļoti plaši izplatīs, darbā ar to nav arī lielas pieredzes.

Korķim ir dažādas nokrāsas, ko var lietot dažādās kombinācijās, vai arī likt tikai vienu toni. Izstrādājumus pie virsmas stiprina ar speciālas līmes palīdzību. Ir univesālās līmes, kas paredzētas visiem sienu vai grīdu korķa segumu veidiem. Ar tām korķi var salīmēt praktiski ar jebkuru materiālu - koku, metālu, cieto PVH, ādu, gumiju, voiloku u.c.

multiprese.eu

www.virtuves.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV