Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Skats virtuves logā!

www.accenta.lv, 05.02.2009. 18:15

Accenta dizaina speciālisti novērojuši, ka šodien daudzās mājās virtuve savienota ar ēdamtelpu vai viesistabu, tāpēc arī aizkari vai žalūzijas stila, rakstu un formas ziņā tuvinās pārējo logu noformējumam. Accenta dizaineri uzsver, ka pats svarīgākais, lai izvēlētais variants būtu funkcionāls un vienlaikus arī dekoratīvs telpas akcents.
Skats virtuves logā!

Virtuves logu ietērpu ietekmē daudzi un dažādi faktori - vai tas ir dzīvoklis vai privātmāja, vai pretī ir kaimiņu logi, vai nepieciešams kliedēt spilgtu saules gaismu, vai tikai vajadzīgs akcents virtuves interjerā.

Virtuves logu ietērpu ietekmē daudzi un dažādi faktori - vai tas ir dzīvoklis vai privātmāja, vai pretī ir kaimiņu logi, vai nepieciešams kliedēt spilgtu saules gaismu, vai tikai vajadzīgs akcents virtuves interjerā.
Viens no nosacījumiem, ko uzsver Accenta dizaineri ir tas, ka logu noformējums būtu  jāpielāgo virtuves mēbelēm, nevis otrādi. Ja logs atrodas tuvu pie izlietnes vai pie darba virsmas, tad praktiskākas ir žalūzijas. Svarīgi arī, vai virtuves mēbeles cieši iekļauj logu vai, gluži pretēji, šī zona palikusi brīva, jo tad ir vieta pietiekami efektīvam aizkaram. Daži praktiski ieteikumi, izvēloties logu noformējumu:

- audumi ar horizontālām svītrām optiski dara telpu platāku, ar vertikālām - augstāku;
- ļoti raibi un koši aizkari ātri apnīk;
- spilgtam audumam piemērota vienkāršāka forma;
- nelielā telpā nav ieteicams izmantot lielus rakstus;
- nepievilcīgu skatu aiz loga palīdz noslēpt puscaurspīdīgi aizkari;
- romantisku ainavu aiz loga ļauj akcentēt lambrekens un aizkaru sānu slejas;
- zemu logu var optiski pacelt, aizkarus stiprinot tuvu pie griestiem.

Aizkari

Accenta dizaineri uzsver, ka virtuves aizkariem var izvēlēties jebkuru audumu, izņemot sevišķi greznos zīdus un samtus.

Virtuvei joprojām ir aktuālas dažādu krāsu salikumu un lielumu rūtis, tāpat ģeometriski raksti - apļi un kvadrāti visādās kombinācijās. Dominē arī lieli apdrukas zīmējumi un puķu motīvi - gan ar konkrētiem ziediem, gan izplūdušiem to siluetiem.

Arī audumos valda dažādība - kokvilna, zīds, viskoze, dabiskās šķiedras kopā ar sintētiskajām. Izturīgi, viegli mazgājami, maz burzās un labi pakļaujas drapēšanai tādi, kas gatavoti no mākslīgām šķiedrām ar kokvilnas vai lina piejaukumu.

Accenta dizaineri atgādina, ka iegādājoties aizkarus virtuvei, vienmēr ieteicams noskaidrot auduma sastāvu un kvalitātes īpašības. Var netīšām uzšļakstīties ūdens vai tauki un atstāt traipus, tāpēc svarīgi zināt, kā audums kopjams, vai pēc mazgāšanas tas nesarausies, varbūt to drīkst tikai ķīmiski tīrīt.

Ja virtuves logs ir dienvidu pusē, kur iespīd paši košākie saules stari, speciālisti iesaka izvēlēties audumu ar trevīru. Tā ir īpaša šķiedra, kas noturīga pret spilgtu gaismu, biežu mazgāšanu un neuzliesmo. Audumi ar trevīras šķiedru ir nedaudz dārgāki.

Arī aizkaru stieņi un stiprinājumi virtuvē var kalpot kā interesanti interjera elementi. Piemēram, audumā iestrādāti lieli dekoratīvie metāla riņķi labi izskatās tad, ja arī mēbeļu aksesuāros izmantotas līdzīgas detaļas.

Žalūzijas

Accenta dizaineri uzsver, ka virtuvei ir piemērotas visu veidu žalūzijas, izņemot vertikālās, kas tomēr labāk iederas citur. Šobrīd populārākās ir rulložalūzijas, kuras nereti kombinē ar aizkariem. Tiesa, jāpievērš uzmanība to kopšanai. Rulložalūzijas gatavo no impregnētiem audumiem, un tās nav paredzētas ne mazgāšanai, ne ķīmiskai tīrīšanai. Vienīgais labums, ka tām ir demokrātiskas cenas, tāpēc netīrās iespējams nomainīt ar jaunām, saglabājot veco rāmi un stiprinājumu.

Mājīgas ir žalūzijas no bambusa vai kombinācijā ar šķeltiem koka gabaliņiem. Līdzīgi kā no smalkiem koka skaliņiem, kas ar rupjiem linu diegiem veido auduma pinumu. Tikai jārēķinās, ka šīs žalūzijas ir visai caurspīdīgas un neļauj pilnīgi norobežoties no ārpasaules.

Pašas lētākās ir vienkrāsainas alumīnija žalūzijas, kas pieejamas jo daudzos toņos. Tās ir sevišķi viegli kopjamas - atliek vienīgi ar mitru lupatiņu noslaucīt putekļus un netīrumus.


Materiāls izmantots no «Latvijas Avīzes»

www.accenta.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV