Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Moderna izlietne tavā virtuvē

www.accenta.lv, 19.02.2009. 11:35

Virtuvē nav daudzfunkcionālākas lietas par izlietni. Jau sen pagājis laiks, kad izlietni izmantoja tikai trauku mazgāšanai. Šodien nereti šo darbu veic trauku mazgājamās mašīnas, tomēr pat tur, kur tās ir, vidēji vismaz vienu reizi dienā saimniece traukus mazgā ar rokām.
Moderna izlietne tavā virtuvē

Accenta speciālitsi uzsver, ka aprīkota ar ērtām un praktiskām detaļām, mūsdienu izlietne pārvēršas par daudzfunkcionālu «centru», kur liela daļa virtuves darbu var notikt komfortablos apstākļos. Tas attiecas uz griešanu, mizošanu, tīrīšanu, dažādu dārzeņu miekšķēšanu, gaļas un citu produktu atsaldēšanu līdz pat atkritumu izmešanai.

Tādā veidā ir grūti piekrist tam, ka virtuves kvalitāti pirmām kārtām nosaka izlietne. Tomēr virtuves izvēlē tai nereti tiek atvēlēta otrā plāna loma. Statistikas pētījumi liecina, ka 60% virtuves darbu tiek darīti tieši izlietnē. Tādēļ, ja pareizi izvēlas izlietni, 2/3 darbu būs iespējams veikt ātrāk un ērtāk, būs iespēja ieekonomēt daudz laika un darīt citas interesantas lietas.

Jāizvērtē visi «par» un «pret»

Izvēlēties šo daudzfunkcionālo palīgu mūsdienās piedāvāto konstrukciju klāstā ir visai sarežģīti. Tomēr šajā procesā Accenta dizaineri dos jums padomu - ir jādomā par izlietnes saderību ar virtuves dizainu un izvēlētajām mēbelēm, jūsu dzīves ritma ērtību (gatavošanas biežumu, ģimenes locekļu skaitu), vēlmi iegādāties vēl kādas mūsdienīgas funkcijas un, protams, par cenu.

Jebkurā gadījumā Accenta dizaineri uzsver, ka labai izlietnei jābūt stabilai pret apkārtējās vides agresijām (skābēm, mazgājamiem līdzekļiem), temperatūras maiņām un mehāniskiem bojājumiem. Tās virsmai jābūt viegli notīrāmai no netīrumiem, ūdens sāļiem un taukiem, tai nevajadzētu dzeltēt un palikt tumšākai ar laiku.

Pēc formas izlietnes mēdz būt ar vienu vai vairākiem padziļinājumiem (visbiežāk ar diviem), apaļas vai taisnstūrveida. Klasiska izlietne - taisnstūrveida ar vienu padziļinājumu. Ļoti sen izlietnes bija veidotas no čuguna un pārklātas ar baltas keramikas virskārtu, kura ar laiku dzeltēja, šķēlās un nolupa. Mūsdienās tādas izlietnes ir kļuvušas par lielu retumu, tās vēl var meklēt kādā virtuvē, bet veikalos tādas gandrīz nav palikušas.

Tradicionālās taisnstūrveida izlietnes joprojām ir līderes tirgū. Iespējams, ka tas tādēļ, ka tās sniedz iespēju izmantot vietu, kas rodas zem tām pēc uzstādīšanas. Accenta dizaineri informē, ka vairāki padziļinājumi ir ērti trauku mazgāšanai, produktu atsaldēšanai un dārzeņu mazgāšanai. Tiek uzskatīts, ka divu padziļinājumu izlietnes ir higiēniskākas, taču tas nav tik būtiski, zinot, cik plašs ir mūsdienu dezinfekcijas un mazgājamo līdzekļu klāsts. Tādēļ, ja virtuvē nav daudz vietas, iespējams labi sadzīvot arī ar viena padziļinājuma izlietni.

Accenta dizaineri uzsver, ka ļoti ērtas ir izlietnes ar žāvēšanas spārnu, īpaši, ja tās atrodas netālu no plīts. Uz šāda spārna iespējams uzlikt ne vien nomazgātos traukus, bet arī karstos katlus.

Tērauda nesarūsēs

Accenta dizaineri novērojuši, ka visizplatītākais un praktiskākais materiāls virtuves izlietnēm ir nerūsējošais tērauds, kurš pārklāts ar niķeli un hromu, kas rada aizsargkārtiņu. Izlietne, kas nerūsē, ir viegli tīrāma un nemaina savu ārējo izskatu, uz tās neveidojas plaisas, tā labi iztur temperatūras maiņas. Šādām izlietnēm ir vienīgais trūkums - tās skan no ūdens, kas tajās ietek. Bet arī šo trūkumu mūsdienās ir viegli neitralizēt, jo īpaši ar skaņas noņēmēju - īpašu ieliktni, kas tiek uzstādīts zem izlietnes.

Tērauda izlietnes mēdz gatavot viendaļīgas vai no vairākām daļām. Viendaļu izlietnes izgatavo to līstes, kurā nav šuvju vietu, un to darināšana ir salīdzinoši vienkārša, un tieši tādēļ tās maksā lētāk. Šīm izlietnēm ir viens «bet» - to dziļums un arī ietilpība ir tikai 15 centimetru. Turklāt to biezums var būt nevienmērīgs, bet locījuma vietās arī par plānu, un tādēļ izlietnes ilgmūžība krietni saīsinās.

Accenta dizaineri informē, ka izlietnes, kas izlietas no vairākām daļām, var būt dažāda dziļuma, un tādēļ to kauss tiek piestiprināts atsevišķi pie izlietnes pamatnes. Šuves nav redzamas, pateicoties slīpēšanai un pulēšanai, taču tādās izlietnēs, neskatoties uz šuvju materiāla kvalitāti, iespējama (kaut arī hipotētiska, tomēr) noplūžu iespēja. Turklāt šuvju izlietnes ir dārgākas par tām, kas ir no vienas daļas.

Izlietnes iekškārta, kas nerūsē, var būt gluda kā spogulis vai arī ar reljefu. Otrs variants ir vairāk piemērots tiem, kas nevēlas sadzīvot ar skrāpējumiem uz izlietnes virsmas. Izlietne no nerūsējoša tērauda ir praktiska, ilgmūžīga un vienkārša lietošanā un kopšanā, tomēr vienveidīga savā metāliskajā spīdumā. Krāsainie un īpaši izmeklētie virtuves interjeri tā vien prasās pēc krāšņa papildinājuma.

«Laimīgā Māja»

www.accenta.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV