Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Galds, bez kura neiztikt

www.accenta.lv, 20.02.2009. 21:44

Bez dažām mēbelēm var iztikt, bet virtuves galds ir neaizstājams. Un nav pat svarīgi, vai tas būtu pie sienas piestiprināms mazs galdiņš šaurai virtuvei vai liels, izvelkams masīvkoka saimes galds ar krēsliem visapkārt.
Galds, bez kura neiztikt

Accenta dizaineri uzskata, ka mūsdienīgs mājokļa plānojums nav iedomājams bez vairāk vai mazāk plašas telpas, kurā apvienota virtuves zona ar dzīvojamo zonu. Šādā telpā parasti ir pietiekami daudz vietas, lai varētu brīvi novietot īstu saimes galdu. Tā kā patlaban modē ir viss dabiskais un ekoloģiski tīrais, mēbeļu veikalos īpaši pieprasīti ir koka galdi.

Accenta dizaineri uzsver, ka priedes koks ir vismīkstākais un arī vislētākais no visiem kokmateriāliem, ko izmantojam mēbeļu ražošanā. Par priedes koka galdiem cietāki un tātad arī izturīgāki, bet līdz ar to nedaudz dārgāki ir bērza galdi.

Gan virtuves, gan ēdamistabas galdi var būt pārklāti arī ar finierējuma plāksnēm. Galdi ar finierējuma virsmu izturības ziņā ir pat vēl labāki nekā masīvkoka galdi, jo vieglāk pacieš temperatūras svārstības.
Spītējot dabiskajiem materiāliem, kas cenšas izkonkurēt sintētisko un mākslīgo, Accenta dizaineri novērojuši, ka aizvien pieprasīti ir plastmasas galdi. Iespējams tāpēc, ka krāsu izvēles ziņā tie ir daudzveidīgāki un košāki.

Plastmasa ir viegla, tāpēc arī praktiska, turklāt šķietami lētais materiāls kas neizslēdz iespēju, ka dizaina ziņā arī plastikāta galds spēj patīkami pārsteigt. Accenta dizaineri uzsver, ka nedrīkst aizmirst, ka plastikāta galdam ir jāpiemeklē arī atbilstoša materiāla krēsli.

Ēdamistabas galdi atšķiras arī pēc materiāla, kas izmantots virsmas pārklājumam. Šobrīd populāri ir galdi ar venges pārklājumu (wenge - koks, kas izplatīts ekvatoriālajā Āfrikā, ar ļoti cietu koksni tumši brūnā krāsā ar vēl tumšākiem un gaišiem lāsmojumiem, moderns apdares materiāls) un balināti ozolkoka galdi.
 
Galda virsmas tiek izgatavotas, arī kombinējot koku ar stiklu. Stikla virsmas ir izgatavotas no izturīga rūdīta stikla, tāpēc nevajag raizēties, ka lielākas slodzes vai trieciena dēļ galda virsma varētu nejauši ieplaisāt. Stikls ir izturīgs, tomēr galds ar šāda materiāla virsmu ir vairāk dekoratīvs nekā praktisks. Ja stikla virsmai pieskaras ar plaukstu, uz tās paliek pirkstu nospiedumi. Tāpēc šādu galdu nepieciešams diezgan bieži tīrīt ar parasto stikla tīrāmo līdzekli, kā praktiskākos no praktiskākajiem galdiem min saimes galdus, kas izgatavoti no masīvkoka vai ir ar finierētām virsmām. Accenta dizaineru iesaka, ka galdam jābūt tik lielam, lai pie tā varētu sasēsties vismaz seši cilvēki - tad tas ir praktisks.

Galdi var būt arī transformējami jeb saliekami. Accenta dizaineru pieredze liecina, ka vismaz trešdaļa pircēju dod priekšroku izvelkamajiem galdiem. Tāds savas funkcionalitātes dēļ ir ļoti izdevīgs - kad ierodas ciemiņi, to var padarīt lielāku, bet vēlāk atkal salikt sākotnējā stāvoklī, un tas aizņem maz vietas. Tāpēc daudzi galdi ir aprīkoti ar platēm jeb papildu galda virsmām, kuras iespējams ērti novietot zem galda virsmas, kad tās netiek izmantotas.

Materiāls izmantots no „Neatkarīgās" pielikuma „Māja"

www.accenta.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV