Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Patīkama saimniekošana ar labu tvaiku nosūcēju

www.accenta.lv, 26.02.2009. 10:12

Tvaiku nosūcējus iedala divās grupās. Vienas darbojas pēc recirkulācijas, otras pēc novades principa. Par to, kura ierīce būs noderīgāka, jātiek skaidrībā vēl pirms tās iegādes, jo atkarībā no darbības principa atšķiras arī to montāža.
Patīkama saimniekošana ar labu tvaiku nosūcēju

Kādas tad ir tvaiku uztvērēju atšķirības un kuram režīmam dot priekšroku? Accentas speciālisti uzsver, ka lielā mērā to noteiks tieši tehniskās iespējas.

Darbības principi

Recirkulācijas ierīces netīro gaisu ar ventilatoru savāc zem vilkmes "lietussarga". Tad tas izplūst cauri filtriem un attīrīts atgriežas atpakaļ telpā. Šāds darbības princips nodrošina kārtīgu gaisa attīrīšanu no iztvaikojumiem ar divu filtru (taukvielu un ogles) palīdzību. Filtri aiztur taukvielas un citus piemaisījumus, kā arī likvidē nepatīkamos aromātus. Accentas speciālisti uzsver, ka jābūt gataviem uz to, ka ar ogles filtru var rasties problēmas - to laiku pa laikam nāksies mainīt.

Savukārt novades ierīces netīro gaisu izvada ārpus telpas. Ventilators tāpat savāc iztvaikojumus, taču tie izplūst tikai caur taukvielu filtru, kas likvidē tauku daļiņas. Būtībā bez šī filtra varbūt varētu arī iztikt, tomēr tas nepieciešams, lai ierīces detaļas, gaisa izvades sistēmu un vilkmes kanālu pasargātu no taukvielām un kvēpiem.

Accentas speciālisti paskaidro, ja privātmāju saimnieki nolemj iztikt bez filtriem, tas noved pie tā, ka taukvielu daļiņas nosēžas ventilācijas sistēmā un uz gaisa izvades kanāla sienām, tādējādi radot pretestību gaisa plūsmai un arī ugunsnelaimes draudus. Tā rezultātā var rasties arī ventilatora pārslodze un paaugstināts trokšņa līmenis.

Pieslēgšanas problēmas

Novades ierīces galvenā nepilnība ir tās salīdzinoši sarežģītā montāža. Accenta speciālisti izdala divus risinājumi. Gaisa novades sistēmu var pieslēgt ventilācijas kārbai vai izvadīt tieši uz ielas. Dzīvokļu īpašnieki dažkārt vēlas novades sistēmu pieslēgt ēkas kopējai ventilācijai, taču tas var novest pie dažādām nepatikšanām. Ja dzīvoklī ir atsevišķs ventilācijas kanāls, tad grūtības ar pieslēgšanu, visticamāk, neradīsies. Vajag tikai noskaidrot, kādam gaisa daudzumam jau esošais kanāls paredzēts. To vajadzētu zināt būves īpašniekam vai apsaimniekotājam.

Padomā par savu kaimiņu

Ja ventilācijas šahta vairākiem dzīvokļiem ir kopīga, tad jādomā ne tikai par sevi, bet arī par kaimiņiem. Kā jau Accenta speciālisti minēja, ventilācijas sistēmā var nosēsties tauku daļiņas un to piesārņot. Tas traucēs gaisa apmaiņu ne tikai konkrētajā dzīvoklī, bet arī citos, šajā ēkas sekcijā esošajos mājokļos. Turklāt nav izslēgts, ka iztvaikojumi no konkrētā dzīvokļa nonāks pie kaimiņiem.

Risinājums varētu būt - izvadīt ventilācijas sistēmu tieši no dzīvokļa uz āru, taču tādā gadījumā sienā jātaisa atvere, un tas ne vienmēr būs iespējams.

Jāatzīmē, ka iepriekš aprakstītās problēmas neattiecas uz privātmāju un kotedžu īpašniekiem. Viņi gaisa novades sistēmas saskaņā ar projektu var ierīkot, kā vien vēlas.

Par filtriem jārūpējas

Izvēloties recirkulācijas ierīces, rūpīgi jāseko līdzi gaisa filtru stāvoklim.
Kā jau iepriekš Accenta speciālisti minēja, filtri var būt divu veidu - taukvielu (rupjās attīrīšanas) un ogles (smalkās attīrīšanas).

Pirmie aiztur sīkās taukvielu daļiņas un sadegšanas produktus. Šos izstrādājumus izgatavo no sintētiskā materiāla (vienreizējās lietošanas) un no alumīnija folijas vai sieta (daudzkārtējai lietošanai). Filtri izskatās pēc porainām paketēm no akrila voiloka slāņiem vai kā perforētas alumīnija loksnes, starp kurām iepresēti sieta slāņi. Ja filtri netiks savlaicīgi nomainīti vai izmazgāti, palielināsies ventilatora elektrodzinēja slodze. Tas samazinās darbības jaudu, bet var arī novest pie dzinēja salūšanas. Akrila un alumīnija taukvielu filtrus reizi mēnesī jāmazgā siltā ūdenī ar mazgājamo līdzekli.

Ogles filtri kalpo tik ilgi, kamēr kļūst netīri. Tos mazgāt nevar, bet nomaiņas biežums atkarīgs no tā, cik bieži virtuvē gatavo ēdienu. Vidējais filtru mainīšanas biežums ir divas trīs reizes gadā.

Mūsdienīgākajos tvaiku savācēju modeļos ir speciāli indikatori, kas paziņo, kad filtrs jāmaina.

Materiāls izmantots no multiprese.eu

www.accenta.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV