Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Bīdāmo durvju stiprināšanas un kustības mehānisms

www.accenta.lv, 06.03.2009. 09:38

Accenta dizaineri aicina ielūkoties sīkāk durvju (starpsienu) stiprināšanas un kustības mehānismus. Durvju vērtnes stiprināšana un slīdēšana lielā mērā ir atkarīga no durvju (starpsienas) vērtnes masas: ir divas atšķirīgas kustības sistēmas ar vadošām sliedēm augšā (pie griestiem) vai apakšā (uz grīdas).
Bīdāmo durvju stiprināšanas un kustības mehānisms

Accenta dizaineri informē, ka mūsdienās bīdāmās starpsienas birojos parasti aprīko ar augšējo stiprinājumu. Tradicionāls furnitūras komplekts - vadošais profils, ratiņi, aizturis ar fiksatoru, sānu stiprinājums, augšas stiprinājums, vadošā profila pārsegs. Aizturis un fiksators nosaka maksimāli iespējamo durvju bīdīšanas attālumu. Fiksatoru piestiprina pie grīdas, bet aizturi - pie sienas augšdaļas.

Izvēloties mehānismu, vērā noteikti jāņem visas durvis. Accenta dizaineri iesaka,  nekādā gadījumā nedrīkst mēģināt ietaupīt uz durvju bīdāmā mehānisma, jo tieši tas lielākoties ietekmē visas sistēmas veiksmīgu funkcionēšanu. Patlaban gandrīz visi ražotāji izmanto mehānismus, kas nodrošina sistēmas slīdēšanu bez trokšņiem. Bīdāmo durvju furnitūra nekāda vērienīga nav, parasti tā ietver vien durvju rokturus, turklāt parasto, veramo durvju rokturi šajā gadījumā neder. Bīdāmo durvju rokturi nedrīkst traucēt durvju slīdēšanu gar sienu vai iekšpus tās (atkarībā no konstrukcijas). Parasti izmanto slēptās montāžas rokturus. Taču tos var izgatavot arī pēc speciālā pasūtījuma, it īpaši tad, ja nepieciešami ir rokturi ar slēdzeni.

Accenta dizaineri atgādina, ka jāņem vērā, ka bīdāmās durvis skaņu, gaismu un smakas laiž cauri krietni labāk par veramajām, jo starp stikliem un sienu veidojas tehniskās plaisas. Šī trūkuma novēršanai kompānijas piedāvā poliuretāna blīvējumu, taču arī tas negarantē 100% hermētiskumu.
 
Šādas sistēmas priekšrocība ir arī veselais grīdas segums (nav iespējams paklupt).

Galvenā problēma bīdāmajās sistēmās ar augšas stiprinājumu ir vērtnes šūpošanās jeb brīvkustība. Vērtne faktiski tiek piekarināta, tāpēc nekas netraucē tai svārstīties par 5-10 cm perpendikulāri kustības virzienam. Ražotāji piedāvā dažādus šīs problēmas risinājumus. Bieži brīvkustība tiek novērsta ar plastmasas vai metāla karodziņu, ko ierīko uz grīdas blakus ailai. Karodziņš izskatās kā neliels stūrenis vai stiegra uz plakanās „zoles". Tas tiek ievietots necaurejošajā gropē, kas ir izveidota durvju karkasa apakšējā skaldnē. Atverot vai aizverot durvis, vērtne slīd gar karodziņu un vairs nešūpojas. Šīs metodes trūkums ir vērtnes kustības ierobežošana ar gropes garumu, bet vērtnes mala, kas no karodziņa atrodas tālāk, joprojām šūpojas. Rezultātā konstrukcijā joprojām vērojama zināma brīvkustība.

Accenta dizaineri uzsver vēl vienu niansi- ja aila ir plata, var izmantot vairāku vērtņu sistēmu (3,4 vai vairāk vērtnes). Darbības princips ir sekojošs: Jūs pavelkat vienu vērtni ar augšas stiprinājumu, tā aizķer un izkustina nākamo un tā tālāk (elementu skaits var būt dažāds). Šādā gadījumā starp vērtnēm nepaliek brīvā telpa. Šo principu parasti realizē ar skavām, kas izvietotas zem durvju apakšējās malas.

Viens no pēdējiem jaunumiem bīdāmo sistēmu jomā - bīdāmās sienas ar parkošanās zonu. Tas ir ļoti ērti, ja darba formāts paredz noteiktā brīdī telpai atgriezt sākotnējo, plašo izskatu (bīdāmās starpsienas it kā tiek novirzītas atsevišķā vietā - parkošanās vietā, atbrīvojot telpu). Augšas stiprinājums nav ieteicams, strādājot ar ģipškartonu.

Kupejas tipa skapjiem un garderobēm bieži izmanto rullīšu balstus - grīdas stiprinājums (starpsiena kustās pa apakšējo sliedi). Sistēmā ar apakšējo balstu sliede starpsienai ir gan balsts, gan vadošā sliede. Otrā, augšējā, vadošā sliede vērtnei neļauj nokrist. Apakšējā sliede ļauj izvairīties no šūpošanās, kas arī ir galvenā šādu starpsienu priekšrocība. Savukārt par trūkumu uzskatāms fakts, ka sliedes ierīkotas uz grīdas, zināmā mērā izvirzoties virs tās. Tās tiek piesārņotas ar sadzīves atkritumiem, uz tām var paklupt utt.

Ja ir bīdāmās sistēmas, tad jābūt arī izvelkamām. Bīdāmās darbojas horizontālā virzienā, turpretī izvelkamās - vertikālā. Īpaši aktuāli tas ir kupejas tipa skapjos un garderobēs. Efektīva nodalītās telpas izmantošana ir galvenais izvelkamo sistēmu uzdevums. To darbības princips balstās uz rāmja, kas ierīkots uz rullīšu sliedēm. Iekšpusē vienkārši tiek ielikti pārvietojamie stieņi, plaukti, stiepļu kārbas vai kasetes.

Viens un tas pats rāmis var kalpot kā kreklu, kaklasaišu vai šaļļu un bikšu pakaramais, kā izvelkamā kārba gultasveļas glabāšanai vai kā speciālā tvertne sīko priekšmetu, audiokasešu vai kompaktdisku glabāšanai. 

Turklāt izvelkamās sistēmas neliedz izmantot arī tradicionālos plauktiņus, pakaramos, vietas gludināšanas dēļiem, putekļu sūcējiem utt.

www.accenta.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV