Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Saliekamās durvis no senatnes līdz mūsdienām

www.accenta.lv, 09.03.2009. 09:26

Neraugoties uz to, ka saliekamās durvis būvniecībā bija pazīstamas jau antīkajā pasaulē un ir ļoti populāras austrumzemēs, īpaši Japānā un Korejā, Latvijā tās vēl pavisam nesen tika izmantotas reti.
Saliekamās durvis no senatnes līdz mūsdienām

Galvenais iemesls - mūsu klimatiskajos apstākļos un drošības apsvērumu dēļ tās nav lietderīgi izmantot kā ārdurvis. Accenta dizaineri iesaka, ka nelielu dzīvokļu un māju iekšienē tās lieliski var kalpot kā interjera elements un atdalīt atsevišķas telpas.
 
Visbiežāk saliekamās durvis izmanto saimniecības telpās un garderobēs, retāk - kā durvis starp istabām. Šādu konstrukciju labprāt izmanto arī mēbeļu (skapju) ražotāji. Atšķirībā no parastajām durvīm, saliekamās konstrukcijas var ierīkot dažāda garuma un platuma durvju ailās, bet nepieciešamības gadījumā to platumu iespējams mainīt, pievienojot vai atdalot atsevišķas sekcijas.
 
Uzbūve

Saliekamās durvis sastāv no vairākām durvju vērtnēm, kas savienotas, pie šarnīru plāksnēm piestiprinot tērauda atsperes un speciālas neizjaucamas viras. Durvju vērtņu slīdēšanu panāk ar speciālu gultņu palīdzību. Vadotnes mehānisms, kas nodrošina durvju atvēršanu vai aizvēršanu, šādās konstrukcijās parasti tiek novietots durvju ailas augšpusē. Taču nepieciešamības gadījumā vadotnes sliedi, pa kuru notiek durvju kustība, var ierīkot arī ailas apakšā.

Vispopulārākās un biežāk izmantojamās ir saliekamās durvis ar divām vērtnēm, kas sarunvalodā bieži tiek dēvētas par "grāmatveida" durvīm (tās aizverot, vērtnes sakļaujas līdzīgi, kā aizverot grāmatu). Galvenais to popularitātes iemesls ir vienkāršā konstrukcija (pa vadotni kustās tikai viens gultnis), līdz ar to arī ērtāka lietošana un ilgāks kalpošanas laiks. Konstrukciju, kurā tiek izmantotas vairāk par divām vērtnēm, sarunvalodā sauc par "akordeona" durvīm. Tās pēc savas darbības principa atgādina žalūzijas. Šī konstrukcija ir vispiemērotākā pavisam nelielām telpām, kur nav iespējams atvērt parastās vai saliekamās durvis ar divām vērtnēm.

Pēdējā laikā ražotāji atsevišķi piesaka tā saucamās saliekamās "aizslietņveida" durvis. Pēc konstrukcijas tās ir līdzīgas iepriekšminētajām, vienīgi vērtņu platums ir lielāks, un līdz ar to tiek izmantotas arī izturīgākas vērtnes savienojošās durvju viras. Galvenā atšķirība ir pielietojumā - pateicoties lielajiem izmēriem, ar to palīdzību var, piemēram, sadalīt istabu divās daļās. Accenta dizaineri uzsver, ka šādas durvis lieliski iederēsies minimālisma vai "hai tek" stila dzīvojamo telpu interjeros.

Materiāli

Saliekamo durvju vērtņu izgatavošanai lieto dažādus materiālus - koksni, finieri, kokšķiedru plates, plastikātu. Visbiežāk tiek izmantoti paneļi ar platumu no 85 līdz 120 mm un biezumu no 8 līdz 20 mm. Accenta dizaineri iesaka vērtnēs izmantot arī stiklu, plastikāta plēvi, mākslīgo ādu vai tapetes. Taču, lai nodrošinātu šādas konstrukcijas izturību, nepieciešams sākotnēji izgatavot vērtnes karkasu. Stikls parasti tiek ievietots no tērauda vai alumīnija profila izveidotā konstrukcijā, savukārt citi "vieglie" materiāli - karkasā no koka.

Trūkumi

Kā galveno trūkumu Accenta dizaineri min nelielo gaismas, skaņu un smaržu izolācija, jo, pat pareizi tās uzstādot, starp vērtnēm un ailu izveidojas spraugas. Otrs mīnuss, ko rada samērā sarežģītā konstrukcija, - ekspluatācijas laiks ir īsāks kā parastajām durvīm. Ražotāji parasti tām dod ne vairāk kā 12 mēnešu garantiju. Ņemot vērā samērā nelielo konstrukcijas svaru, tajās ļoti bieži tiek izmantots vienkāršs vadotnes mehānisms. Tāpēc, strauji atverot durvis, vai ieķīlēšanās gadījumā, konstrukcija viegli var sabojāties. Lai to nepieļautu,Accenta dizaineri iesaka izvēlēties saliekamās durvis ar kvalitatīvu aprīkojumu, pirmkārt - atsperu mehānismu un šarnīriem. Taču mūsdienās ir pieejami saliekamo durvju modeļi, kuros lielākā daļa no šiem trūkumiem ir novērsti. Tie bez problēmām ir lietojami ilgu laiku, nodrošina labu skaņas izolāciju, tajos pat var iebūvēt slēdzenes, kas pasargās telpu no nevēlamu personu iekļūšanas.

Materiāls izmantots no multiprese.eu

www.accenta.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV