Piektdiena, 10.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Maija, Paija;

Mikroviļņu krāsns noder saimniecībā

www.accenta.lv, 06.04.2009. 05:16

Saimniece ir lieliska gatavotāja - it sevišķi brīvdienās mūsmājas pieplūst ar kārdinošu ēdienu smaržu. Tiek cepts un šmorēts, mākoņu vieglumā saputots kāds saldais ēdiens... Ja nāk ciemiņi, tad pašcepti pīrāgi un kūka garantēta!
Mikroviļņu krāsns noder saimniecībā

Darba nedēļas vidū ir citādāk. Visi traucas savās darīšanās. Katrs uz darbu un mācībām dodas citā laikā, arī atgriežas ne vienlaikus. Šādā situācijā saimniecībā ļoti noderīga ierīce ir mikroviļņu krāsns.
Accenta speciālisti iesaka iegādājās reizē ar virtuves mēbeļu iekārtu, kurā bija speciāli paredzēta vieta iebūvējamai virtuves tehnikai.

Bet kas tad īsti ir šī mikroviļņu ierīce un pēc kāda principa tā darbojas?

Mikroviļņi ir augstas frekvences radioviļņi un ir daļa no elektromagnētiskā spektra. Mikroviļņus līdzīgi kā gaismu atstaro, pārnes vai absorbē dažādi materiāli.

Pilnībā tos atstaro metāli, bet nemetāli (stikls, dažu veidu plastmasa) ir mikroviļņu caurlaidīgi, tāpēc šāda materiāla traukus var izmantot arī mikroviļņu krāsnīs.

Materiāli, kas satur ūdeni, piemēram, pārtika, šķidrumi, audi u.tml., absorbē mikroviļņu enerģiju, kas pārvēršas siltumā.

Mikroviļņu noplūde no krāsns iespējama, ja ir bojātas vai ļoti netīras krāsns durtiņas. Pirms lietošanas jāpārbauda, vai tās aizveras cieši, vai darbojas drošības ierīce, kas piestiprināta pie durtiņām.

Accenta dizaineri piebilst, ka mikroviļņu krāsns tuvumā nekad nav konstatēti tik lieli mikroviļņu līmeņi, kas varētu nelabvēlīgi iespaidot cilvēku veselību. Ir iespējamas vienīgi traumas - ādas apdegumi, ja izņem no krāsns karstus priekšmetus bez aizsarglīdzekļiem.
Ūdens mikroviļņu krāsnī pirms vārīšanās neburbuļo, kā tas notiek, to sildot uz parastas plīts. Tas pēkšņi kļūst ļoti karsts un sāk vārīties. Un vēl - mikroviļņu enerģija pārtikā neiekļūst vienmērīgi. Tādēļ ēdiens, kas sildīts mikroviļņu krāsnī, pēc izņemšanas no tās jāatstāj uz dažām minūtēm, lai siltums tajā izplatās vienmērīgi. Accenta dizaineri uzsver, ka mikroviļņu krāsnī gatavots ēdiens ir drošs un ar tādu pašu uzturvērtību, kā citādā veidā pagatavotais. Galvenā atšķirība ir tā, ka mikroviļņu enerģija iekļūst dziļi pārtikā un samazinās iedarbības laiks, kas nepieciešams, lai ēdiens būtu gatavs.

Maltītes pagatavošanai (sasildīšanai vai atkausēšanai) jāizmanto piemēroti trauki. Dažas plastmasas mikroviļņos var izkust. Mikroviļņiem piemērotie trauki paši nesasilst. Sasilst tikai tajos esošais ēdiens. Mikroviļņu krāsnī ne vienmēr vajadzētu likt metāla traukus. (Jaunākās un modernākās krāsnīs šo nosacījumu var neievērot.) Ja metāla virsma saskaras ar krāsns sieniņām, var veidoties elektriskais loks, kas bojā sieniņas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV