Piektdiena, 10.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Maija, Paija;

Patīkams gaiss virtuvē!

www.accenta.lv, 07.04.2009. 17:46

Nevienam nav noslēpums, ka virtuvē gaiss parasti ir mitrāks nekā dzīvojamās istabās. Šeit uz galda aromātiski smaržo brokastu kafija, vārās pusdienu zupa vai vakariņu tēja, tiek mazgāti dārzeņi, trauki un citas lietas - ar vārdu sakot, mitruma netrūkst.
Patīkams gaiss virtuvē!

Accenta dizaineri novērojuši, ja telpā ir paaugstināta ūdens tvaiku koncentrācija, tad vēsā laikā bieži aizsvīst virtuves logi. Šis mitrums veicina ne tikai logu, bet arī sienu norasošanu, un ar laiku telpā parādās pelējums. Taču tā būtu tikai puse bēdas. Bet ir vēl kas - pārlieku mitrā gaisā cilvēks nejūtas komfortabli. Šāds mikroklimats nerada omulības sajūtu, bet pelējuma sēnītes var izraisīt alerģiju.
Ko iesākt un kā uzlabot mikroklimatu virtuvē? Accenta dizaineri iesaka, ka jāsāk ar pašu vienkāršāko risinājumu, kas neprasa ne īpašas pūles, ne zināšanas. Proti, vienkāršākā metode ir ēdiena gatavošanas laikā izvairīties no liekā mitruma rašanās. Tas nozīmē, ka katliem jābūt pārsegtiem ar vākiem, bet ūdens vārīšanai vēlams izmantot tējkannu ar aizdari.

Accenta dizaineri iesaka sākumā ēdienu gatavot uz spēcīgākas liesmas, bet pēc tam uz mazākas. Tomēr šāda metode nav pietiekami efektīva. Tāpēc labāk izmantot mūsdienīgas tehnikas piedāvātās iespējas. Veikalos ir nopērkami speciāli tvaiku savācēji, kurus var uzmontēt virs plīts. Izvēloties tvaika nosūcēju, jāņem vērā arī tā ražība jeb gaisa daudzums kubikmetros, ko tas spēj uzsūkt stundas laikā.
Vēl efektivitātes rādītājs ir tā izmērs jeb uzsūcošās virsmas laukums. Ieteicams, lai nosūcējs būtu nedaudz platāks par plīti, jo tad tajā nokļūs vairāk tvaiku un dūmu, kas rodas ēdiena gatavošanas procesā. Atsevišķi tvaika nosūcēji paši automātiski iedarbojas un regulē darbības intensitāti. Cīņā pret mitrumu papildus var izmantot arī nosūces ventilatoru.

Accenta dizaineri iesaka, ja ēdiena pagatavošanai izmanto gāzi vai malku, tad pastiprināti tiek tērēts telpā esošais skābeklis, kas veicina sliktu pašsajūtu. Tāpēc virtuvē jābūt labai gaisa apmaiņas sistēmai. Senās mājās ar malkas plītīm gaiss degšanas procesā nonāk dūmvadā, bet virtuvē parasti ir vēdlodziņš, kas nodrošina svaiga gaisa ieplūšanu. Vecākajās bloku mājās netīrais gaiss izplūst caur ventilācijas lūku, bet caur loga spraugām telpā iekļūst svaigs gaiss. Tagad daudzos mājokļos ir moderni, hermētiski logi ar speciālu ventilācijas sistēmu.

multiprese.eu

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV