Trešdiena, 15.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sofija, Taiga, Airita, Arita;

Akmens darba virsmas virtuvē

www.accenta.lv, 09.04.2009. 20:51

Dabiskā akmens darba virsma virtuves atmosfēru var pārmainīt līdz nepazīšanai. Šis elements piedod solīdumu un pamatīgumu, it kā diktējot saimniekiem nosvērtu, nesteidzīgu un rāmu dzīves plūdumu.
Akmens darba virsmas virtuvē

Akmens virsma it kā izstaro vēsumu un askētismu, tai pašā laikā liekot sev pakārtoties visam virtuves interjeram un priekšmetiem. Accenta dizaineri iesaka, ka šādā telpā noteikti neiederas etnogrāfiski māla trauki un virtuves koka atribūti. Tāpat īsti vietā nebūs krāsaini plastikāta trauki. Ar vārdu sakot, akmens darba virsma virtuvē ir karaliene.
Kā izvēlēties?
Interjera dizainā būtisku loma ir līnijām un krāsām. Ideāli gluda darba virsma ir augsts akmens apstrādes meistaru sniegums. Jau senajā Romā amata meistari, izmantojot dažādus palīglīdzekļus, bija iemācījušies apstrādāt akmeni, iegūstot satriecoši gludi pulētas virsmas. Mūsdienīgās akmens apstrādes iekārtas ļauj apstrādāt to līdz pat 0,1 mm precizitātei. Pasaulē pazīstamajās mēbeļu izstādēs Ķelnē un Milānā parasti prezentē ne mazums akmens virsmu. Tās izgatavotas no marmora, bazalta, smilšakmens. Tomēr absolūti gludas nav sastopamas bieži, un tās ir interjera dizaina \"augstākā pilotāža\".
Krāsa
Pietiekami sarežģīts ir arī krāsas izvēles jautājums. Accenta dizaineri uzsver Austrumu pusē - Urālos, Sibīrijā, Karēlijā - iegūtajiem akmeņiem nav ļoti plaša krāsu gamma. Pārsvarā tie ir pierastos, tradicionālos toņos - pelēki, sarkani, melni, balti, zaļi. Tradicionālākās dabiskās krāsu kombinācijas: sarkanīgi pelēks, balti zaļš, sarkani melns u.tml. Savukārt zemēs, kas atrodas Adrijas jūras reģionā, iegūtajiem akmeņiem ir daudz piesātinātāki un bagātīgāki krāsu toņi.

Akmens krāsa atkarīga no tā sastāvā esošajiem minerāliem: kvarca (pelēks), lauku špata (rozā un balts) un vizlas (melns). Piemēram, lauku špats iekrāso akmeni zilganu. Savukārt dažādi dzīslojumi, punktiņi un raksti, kas teju vai līdzinās mākslinieciskai mozaīkai, akmens virsmai piedod neatkārtojamu oriģinalitāti. Ieskatieties kaut vai jašmas pasakainajos rakstos - tas ir nebeidzamas fantāzijas lidojums. Tiesa, šādu darba virsmu ne katrs var atļauties finansiālu apsvērumu dēļ.

Saskaņā ar interjeru
Accenta dizaineri iesaka darba virsmas akmens toni vajadzētu pieskaņot virtuves mēbeļu fasādes puses krāsai. Cilvēki biežāk izvēlas bēši pelēcīgu, balti pelēcīgu, sarkani pelēcīgu, bēšīgi rozīgu vai zaļganu toni. Retāk izvēlas melnu vai baltu. Kaut gan viss, protams, atkarīgs no īpašnieka gaumes un materiālajām iespējām.

Ja darba virsmai krāsas tonis izvēlēts sekmīgi, tas rada monumentālas stabilitātes izjūtu un pārliecību par rītdienu.

Tiesa, akmens virsmu ar laiku var nedaudz nobružāt, taču mūsdienīgie kopšanas līdzekļi ļauj to atkal sakopt un nopulēt līdz perfektam spīdumam. Accenta dzizaineri iesaka skrāpējumu likvidēšanai var izmantot sensenu tautas metodi, tās rūpīgi un viegli aizkrāsojot ar atbilstīgas krāsas vaska krītiņu. To izkausē, uzmanīgi uzpilina bojātajai vietai un ļauj atdzist. Pēc tam rūpīgi noņem lieko kārtiņu un nopulē ar flaneļa lupatiņu. Tomēr labāk būtu pieaicināt speciālistu, kas ieteiks, kā labāk bojājumu novērst.

Kaprīzais marmors
Šis akmens pie jau aprakstītās grupas nepieder. Accenta dizaineri uzsver, ka marmora virsmas ir daudz kaprīzākas un prasa saudzīgāku apiešanos. Uz marmora var palikt dažādi traipi - no sarkanvīna, tējas, kafijas, ja virsma nav laikus notīrīta. Tāpēc patiesi rūpīgi jāpārdomā, vai virtuvē nepieciešama šāda virsma.

Iespējams, patiesi nepelnīti ir piemirstas virsmas no smilšakmens, dolomīta un marmorizētā kaļķakmens.
 
Izmantots no multiprese.eu

www.accenta.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV