Otrdiena, 14.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis;

Kā ieturēt īpašu stilu virtuvē

www.accenta.lv, 13.05.2009. 12:03

Katra saimniece virtuvē sevi uzskata gan par pavāri, gan māksliniecisko noformētāju un rīkotājdirektori. Virtuves izdaiļošana ir ļoti personisks process: mājas saimniece, pat tā, kura nekad nav nodarbojusies ar māksliniecisko noformēšanu un neuzņemas bez zinātāja izveidot viesistabu vai guļamistabu, virtuvē jūtas kā īsta māksliniece.
Kā ieturēt īpašu stilu virtuvē

Iespējams, tas notiek tāpēc, ka virtuvē viņa pavada lielu laika daļu, ar aizvērtām acīm savos skapjos atradīs vajadzīgo lietu, bet lielākā daļa kustību viņai ir atstrādātas darīt automātiski. Tāpēc viņa patiesi zina, kādai jāizskatās virtuvei, kur kam jābūt novietotam, kādā krāsā jābūt aizkariem, sienām un mēbelēm un ar kādiem dekoratīviem elementiem viss ir jāizdaiļo.  

Lai kādā valstī, pilsētā vai ciemā sieviete dzīvotu, savā virtuvē ir atzīta mākslinieciskās apdares veidotāja, un nācis tas ir jau no seniem laikiem. Mūsu senči virtuvē glabāja ne tikai piederumus (traukus, kastroļus, pannas), bet arī krājumus: karājās izžāvētās zāles saišķi, kārbas ar piedevām, kastītes ar putraimiem un miltiem, grozi ar žāvētām ogām un sēnēm. Par gudru dēvēja to saimnieci, kura prata visu prasmīgi izkārtot, izlikt pa plauktiem, paglābt no bojāšanās. Turklāt tā, lai viss ne tikai būtu pa rokai, bet arī kopumā virtuve izskatītos skaisti. Jo augstāks bija ģimenes kultūras līmenis un materiālā situācija, jo vairāk izvirzījās jautājums par virtuves izdaiļošanu un ērtībām.  

Virtuves piederumus un traukus izvēlējās ļoti rūpīgi, lai tie būtu ne tikai stipri un izturīgi, bet arī skaisti. Kastroļus un pannas tīrīja ar smiltīm un ķieģeļu lauskām, bronzas priekšmetus ar krītu. Spīdošus un no tīrības mirgojošus traukus uzkāra virs plīts un salika plauktos. Un tad kastroļi, pannas, kausi un podi kļuva nevis vienkārši par piederumiem, ēdiena gatavošanas rezervuāriem, bet kalpoja par virtuves rotu, priekšmetiem, ar kuriem saimniece īpaši lepojās, tie bija kā mājības un rūpīguma paraugs.

Labums un skaistums

Pakārtas cepešpannas var lietot ēdiena pagatavošanai, bet tās var izmantot tikai kā izdaiļošanas priekšmetus. Parastie kastroļi, tāpat kā to senie līdzinieki, var izdaiļot virtuvi ne tikai kantri stilā, bet arī var izveidot mūsdienīgi ieturēti cienījamo stilu. Virtuves piederumi mūsdienās ir tik skaisti un neparasti, ka patiesi ir visīstākās greznumlietas. Pat pazīstamās mākslinieciskā noformējuma mājas pašlaik ne tikai nenoniecina traukus, bet bieži izstrādā parastu piederumu jaunus veidolus.
 
Spēcīgas tradīcijas

Tradicionālajā angļu virtuvē, pēc daudzu gadsimtu ieraduma, virs plīts karājas dažādas pavārnīcas - cepešpannas, un tam netraucē pat mūsdienīgi elementi. Bet ko runāt par sadzīves tehniku? Tās ārienē dažbrīd vērojama līdzība ar vismūsdienīgāko kosmisko aparatūru. Katra sevi cienoša ražošanas sabiedrība, kura izgatavo sadzīves elektroniku, uzskata par savu pienākumu radīt ierīci ne tikai tāpēc, lai tā darbotos nevainojami, bet tāpēc, lai tai būtu neikdienišķa āriene. Katrs otrais kafijas automāts šodien var kļūt par spožu elementu iekšējā noformējumā. Jā, un strupais tosters, un smalkā tējkanna, nav ko slēpt, ir rotājuma detaļas uz jūsu galda vai plīts. 

Izdaiļot virtuvi var ar augiem vai īpašiem piederumiem, bet var izmantot ikdienišķos traukus un sadzīves tehniku. Galvenais, lai greznošanas stils saderētu ar virtuves kopējo stilu. 

Materiāls izmantots no žurnāla «Laimīgā Māja»

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV