Otrdiena, 14.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis;

Mājas pavards mūsdienīgā variantā

www.accenta.lv, 27.05.2009. 15:42

Mājas pavarda tēma ir mūžīga. Gadu tūkstošiem cilvēks ir sargājis uguni, kas palīdzēja izdzīvot un pagatavot maltītes. Mūsdienās uguns klātbūtne mājoklī nav izdzīvošanas jautājums, taču ēdienu gatavošanas tēma ir aktuāla. Tāpēc šajā reizē parunāsim par mūsdienīgu pavarda variantu - elektriskajām plītīm.
Mājas pavards mūsdienīgā variantā

Ražotāji piedāvā dažādu modeļu elektriskās plītis, un izvēle nav vienkārša.

Tirgus piedāvājums

Brīvstāvošās plītis vienā korpusā apvieno gan ēdienu gatavošanas virsmu, gan cepeškrāsni. Tā kā šāda plīts ir diezgan liela ierīce, tai virtuvē jāparedz arī atbilstoša vieta. Pozitīvais moments ir tāds, ka šādu plīti (atšķirībā no iebūvējamās tehnikas) virtuvē var novietot arī tad, kad pilnībā pabeigts remonts. Plīts standarta augstums ir tāds pats kā virtuves mēbelēm - 85 cm, platums var būt 50-90 cm, bet dziļums - 50-60 cm. Runājot par ārējo veidolu, jāteic, ka dominējošā ir baltā krāsa, taču populāri kļūst arī modeļi no nerūsējošā tērauda. Tāpat pircēju atsaucību iekaro arī melnas krāsas izstrādājumi. Turklāt, Accenta dizaineri novērojuši, ka saimniecēm patīk arī gludās stikla keramikas plīts virsmas. Tās izskatās eleganti un ir ērti kopjamas. Vadības paneļa apdarē visbiežāk izmanto hromētu nerūsējošo tēraudu. Tomēr izšķirošā loma plīts izvēlē ir tehniskajiem parametriem, par ko parunāsim plašāk.

Materiālās vērtības

Un tātad - jūs esat nolēmuši iegādāties elektrisko plīti. Kāds tad ir pirmais izvēles solis?

Accenta dizaineri uzsver, ka pirmais un svarīgākais moments ir zināt un iepazīties ar plīts modeļu atšķirībām. Ēdienu gatavošanas virsmas materiāli var būt dažādi: emaljēts tērauds, nerūsējošais tērauds vai stikla keramika. No tā būs atkarīgs plīts riņķu veids, kas var būt integrēti plītī. Ja virsējais slānis ir darināts no tērauda, tad tas parasti ir aprīkots ar čuguna elementiem (elektrosildītājiem), bet zem stikla keramikas paslēpti rapida, High Light, halogēnie vai indukcijas plīts riņķi.

Mazliet par materiāliem

Accenta dizianeri tagad pastāstīs mazliet par plīts izgatavošanā izmantotajiem materiāliem. Emaljētais tērauds ir lētākais. Plīts virsmas malās izveidoti speciāli bortiņi, kas ēdiena gatavošanas laikā neļauj uz grīdas nokļūt šķidrumam. Uz šādas virsmas var rasties robi, turklāt to ir grūti tīrīt, jo traucē riņķu vietas.

Mazāk populāras ir nerūsējošā tērauda plītis. Tās ir higiēniskas, izturīgas un glītas, taču maksā dārgāk, turklāt tās vairāk pakļautas skrāpējumu iespējām.

Plīts modeļu ražošanā līderpozīcijas pamazām ieņem stikla keramika. Plīts virsma ir ideāli gluda. Turklāt materiāls ir arī ļoti izturīgs. Stikla keramika spēj izturēt 1,8 kg smaga katla nokrišanu no 50 cm augstuma, kā arī momentānu uzkaršanu līdz 650 grādu temperatūrai. Ja pie šādas temperatūras uz virsmas izlīs auksts ūdens vai nokritīs ledus gabaliņš, arī tas nenodarīs nekādu ļaunumu. Stikla keramika ātri novada siltumu uz traukiem, bet pati virsma pāris centimetru attālumā no plīts riņķiem paliek vēsa. Tādējādi būtiski samazinās apdedzināšanās iespēju risks. Tomēr uz šīs pasaules nekas nav ideāls, un arī stikla keramikai piemīt trūkumi. Šai plītij malās nav bortiņu vai arī tie ir zemi. Tas nozīmē, ja piens vai zupa "izskrien" no katla, šķidrums var notecēt uz grīdas. Stikla keramika nav pārāk izturīga pret asiem triecieniem. Ja uz tās ar aso galu nokrīt nazis, virsmā var rasties bojājums. Virsmai var skādēt arī saldi šķidrumi - cukurs iekļūst materiāla porās, kristalizējas un maina stikla keramikas struktūru un īpašības. Materiāls nav atjaunojams, tāpēc ar laiku var izveidoties situācija, ka virsma ir jānomaina.

Plīts riņķi

Accenta dizaineri uzsver, ka svarīgi ir arī tas, kas atrodas zem plīts vārāmās virsmas, un konkrētāk - plīts riņķi. Standarta variantā plīts virsmā atrodas četri riņķi (dažkārt mēdz būt arī 3 vai 5). Optimālais variants ir tad, ja riņķi ir dažāda lieluma, tad tie derēs dažādu izmēru traukiem.

Klasiskajā variantā riņķi ir izgatavoti no čuguna un zem tiem paslēpts spirālveida sildelements. Čuguna diski uzkrāj siltumu un saglabā to diezgan ilgu laiku.

Savukārt zem stikla keramikas virsmām var būt paslēpti dažādu veidu izstrādājumi. Vienkāršākajos variantos speciālās iedobēs ievietotas metāla spirāles, kas uzkarst un ar infrasarkanā starojuma palīdzību novada siltumu uz stikla keramikas virsmu. Tālāk sasilst trauki un tajos esošais ēdiens. High Light variantos spirāles vietā tiek izmantota speciāla lenta, kas uzkarst ātrāk. Halogēna riņķos atrodas gliemežveida spirāles, kam līdzās novietotas halogēna spuldzes. Tās ieslēdzas tikai, lai ātri uzkarsētu ēdienu attiecīgā temperatūrā, bet pēc tam sāk darboties spirāles.

Neparastākie ir indukcijas riņķi, kas pat ēdiena gatavošanas laikā paliek vēsi. Uzkarst tikai trauki un tajos esošais ēdiens. Šo riņķu darbības princips balstās uz elektromagnētiskās indukcijas principu (līdzīgi kā transformatorā starp divām spolēm). Ja izvēle sliecas par labu šādam modelim, tad būs nepieciešami speciāli trauki - ar feromagnētisko slāni.

Gandrīz visas vadošās elektrotehnikas kompānijas piedāvā visdažādākos plīts modeļu variantus. Atliek tikai izvēlēties. Jauku darbošanos virtuvē!

Materiāls izmantots no multiprese.eu

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV