Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Galvenais virtuvē ir ledusskapis!

www.accenta.lv, 05.06.2009. 09:59

Modernā virtuvē ledusskapis no parastas baltas kastes pārvērties par interesantu un nozīmīgu interjera sastāvdaļu. Tomēr, Accenta dizaineri iesaka iegādājoties jaunu ledusskapi, svarīgi pievērst uzmanību ne tikai tā dizainam, bet arī dažādiem tehniskiem rādītājiem.
Galvenais virtuvē ir ledusskapis!

Lai arī cik iespaidīgi izskatītos vadošo ražotāju augstākās klases modeļi, tie, pirmkārt, ir samērā dārgi, bet, otrkārt, vairākumā gadījumu arī diezgan lieli - tā ka nelielā virtuvītē šādam tehnikas sasniegumam vieta var arī neatrasties. Tāpat kā citu virtuves tehniku, arī ledusskapjus bieži vien mēdz iebūvēt, bet nepieciešamības gadījumā var pat atsevišķi nodalīt ledusskapi un saldētavu.

Izvēloties šo nozīmīgo sadzīves ierīci, svarīgi ir noskaidrot, cik liela tilpuma ledusskapis nepieciešams. Pārmēru liels ne tikai aizņems daudz vietas, bet arī patērēs vairāk elektroenerģijas. Turpretī pārāk mazā skapītī var nesatilpt visi ģimenei ikdienā nepieciešamie ēdieni un dzērieni. Turklāt nav nedz ērti, nedz racionāli visus dzesējamos vai saldējamos produktus salikt pārāk blīvi.

Vidēja izmēra ledusskapis parasti sastāv no parastās jeb dzesēšanas kameras un augšā vai apakšdaļā ierīkotas atsevišķas saldētavas. Biežāk saldētavai un dzesēšanas kamerai ir paredzētas atsevišķas durvis, un tas ir ērtāk. Savukārt saldētavai, kuru ikdienā parasti izmanto retāk, Accenta dizaineri iesaka , parocīgāk izvēlēties apakšējo novietojumu. Jaunāko modeļu ledusskapji ir sadalīti dzesēšanas zonās, kur pēc vajadzības var ieregulēt attiecīgiem produktiem nepieciešamo temperatūru. Piemēram, saldētavā svaigu produktu sasaldēšanai un ilgstošai glabāšanai var noregulēt līdz pat -18 °C temperatūru, vienā no dzesēšanas zonām ap nulli svaigu dārzeņu uzglabāšanai, bet citā dzesēšanas kamerā +3 līdz +11 °C temperatūrā labi glabājas dzērieni, sviests un siers. Augstākās klases modeļiem paredzēts pat vēl plašāks temperatūras regulēšanas diapazons, tā ka jebkuru no saldēšanas vai dzesēšanas zonām var pielāgot pēc vajadzības - palielinot tieši konkrētajā brīdī nepieciešamās temperatūras zonas tilpumu uz kādas citas rēķina, kura tobrīd nav vajadzīga. Šeit mēs nonākam līdz tādai svarīgai ledusskapja detaļai kā kompresors. Ledusskapjiem mēdz būt vai nu viens, vai divi kompresori. Ierīcei ar diviem kompresoriem pēc vajadzības var atslēgt vai regulēt temperatūru dažādās zonās, turpretī ledusskapis ar vienu kompresoru nenodrošinās iespēju pilnīgi neatkarīgi regulēt temperatūru ledusskapī un saldētavā.

Mūsdienu tehnika daudzas lietas paveic pati. Piemēram, atkausēšana ledusskapī notiek automātiski, kas tiek panākts ar tā saukto no frost režīmu, kad īpaša gaisa cirkulācijas sistēma nodrošina mitrā gaisa aizvadīšanu no saldētavas. Savukārt kombinētā dzesēšanas un saldēšanas ierīce laiku pa laikam atkausējas patstāvīgi, bet šajā procesā radies ūdens tiek savākts speciālā tvertnē. Tādējādi gaiss saldētavā ir sauss, un uz ierīces sieniņām un produktiem neveidojas ledus kārtiņa.

Augstākās klases modeļos ir padomāts arī par gaisa mitrumu ledusskapja atsevišķās zonās. Ir produkti, kuriem piemērota viena temperatūra, bet nepieciešams atšķirīgs gaisa mitrums. Piemēram, nulles temperatūrā, ja gaisa mitrums ir 50%, vislabāk uzglabājas zivs, gaļa, desas un siers. Taču šādā temperatūrā, ja gaisa mitrums būs 90%, ideāli glabāsies sparģeļi, zaļumi, salāti un augļi.

Lielākajai daļai ledusskapju iekšējās sieniņas ir pārklātas ar īpašiem antibakteriāliem līdzekļiem, kas darbojas kā aizsargbarjera baktērijām un sēnītēm. 

Elektroenerģijas patēriņa klases

A klase ir visefektīvākā (patērē mazāk enerģijas)
B klasei arī tiek pieskaitītas taupīgas ierīces
C klases ierīces mūsdienās tiek uzskatītas par neekonomiskām
E, F, G klases ledusskapjus pie mums praktiski vairs neizplata

Materiāls izmantots «Neatkargās» pielikums «Māja»

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV