Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Virtuves izlietņu mode un dažādība

www.accenta.lv, 09.06.2009. 20:52

Virtuves izlietņu mode un dažādībaViens no svarīgākajiem virtuves atribūtiem ir izlietne. Tur saimniece mazgā traukus, dārzeņus, augļus un rokas, kā arī atsaldē dažādus produktus. Zinātāji teic, ka aptuveni 60 % no visiem virtuvē darāmiem darbiem saistīti ar izlietni. Veikalos ir nopērkamas visdažādākās izlietnes.
Virtuves izlietņu mode un dažādība

Kā lai izvēlas īsto?

Accenta dizaineri iesaka vispirms raudzīties, lai šis priekšmets iederētos kopējā virtuves interjerā. Tad jāņem vērā mājinieku dzīves ritms - cik bieži tiek gatavots ēdiens. Un, protams, arī cena nav mazsvarīgs faktors.
Labai virtuves izlietnei neskādē mazgājamie līdzekļi, ūdens temperatūras svārstības un mehāniskā iedarbība (piemēram, galda piederumu iekrišana). No tās viegli notīrīt netīrumus un taukus, turklāt laba izlietne ar laiku nemaina krāsu.

Formu dažādība

Parasti izlietnes sastāv no vienas vai vairākām (pārsvarā divām) mazgātuves daļām jeb bļodām, kam ir apaļa vai taisnstūra forma.
Klasiskās izlietnes - tā ir viena taisnstūra bļoda. Senāk šos izstrādājumus ražoja no čuguna un pārklāja ar keramikas slāni, kas laika gaitā dzeltēja, plaisāja un atdalījās. Tagad šādas izlietnes veikalos vairs praktiski nav nopērkamas. Accenta dizaineri uzsver, ka šīs formas izlietnes tirdzniecībā joprojām ieņem līderpozīcijas. Iespējams, tāpēc, ka zem tām esošo vietu var ekonomiski izmantot. Piemēram, ierīkojot skapīti atkritumu tvertnei vai traukiem.

Tagad taisnstūra izlietnes ir kļuvušas lielākas un apjomīgākas. Tajās var vienlaikus atkausēt produktus un mazgāt traukus. Tiesa, divu bļodu izlietnes no higiēnas viedokļa šādās situācijās tiek uzskatītas par labākām. Tomēr arī izlietne ar vienu bļodu ir pietiekami laba, jo saimniecības preču tirgotāji piedāvā daudz dažādus mazgājamos līdzekļus, kas palīdz saimniecēm uzturēt tīrību.

Daži ražotāji piedāvā izlietnes ar speciālu žāvētāju, uz kura var pakārt tikko nomazgātus katliņus. Pie papildus aprīkojuma jāmin arī papildus atvere, kas novērš izlietnes pārplūšanu, ja saimniece bez pieskatīšanas atstājusi vaļā krānu.

Iecienītas ir arī apaļas formas izlietnes. Tās ir ietilpīgas un aizņem maz vietas. Šīs izlietnes labi iekļaujas jebkurā interjerā.

Accenta dizaineri uzsver, ka par izsmalcinātākām tiek uzskatītas stūra izlietnes. Parasti tām ir noapaļoti stūri un plastiskas formas. Šāda izlietne labi iekļaujas kopējā virtuves darba virsmā.

Modē nerūsējošais tērauds

Par izplatītāko un praktiskāko izlietņu materiālu patlaban tiek uzskatīts nerūsējošais tērauds, kas klāts ar niķeli vai hromu. Šīm izlietnēm ir izveidota aizsargkārta, kas sargā no bojājumiem. Nerūsējošā tērauda izlietnes ir viegli tīrīt, tās nemaina izskatu un ir noturīgas pret apkārtējās vides ietekmi. Vienīgais mīnuss - šīs izlietnes ir \"skaļas\". Tajās tekošais ūdens rada troksni, taču ražotāji ir atraduši izeju. Zem izlietnēm tiek piedāvāts novietot speciālu, skaņu slāpējošu materiālu. Savukārt iekšpuse var būt gluda kā spogulis vai ar gravētu zīmējumu.

Citi materiāli

Košu virtuves interjeru dažkārt gribas papildināt ar interesantāku izlietni. Tad jāmeklē izstrādājumi no keramikas vai kompozītmateriāliem. No keramikas izstrādājumiem pārdošanā ir fajansa un porcelāna izlietnes. Arī šīs izlietnes ir izturīgas un kvalitatīvas. Porcelāns ir dārgāks, taču tam ir blīvāka struktūra.

Keramikas izlietnēm var būt dekoratīva apdare.

Samērā jauns izgudrojums ir kompozīta izlietnes, kas ražotas no granīta drumslām, vai kvarca smiltīm un polimēra saistvielas (akrila). Ražošanas procesā masai dažkārt tiek pievienotas krāsvielas, un tā rodas dažādu toņu izlietnes.

Montāža

Accenta dizaineri uzsver, ka visas virtuves izlietnes pēc montāžas principa mēdz iedalīt divās lielās grupās - iegrieztas darba virsmā vai montētas uz tās.

Izmeklētā un smalkā interjerā labi iederas mākslīgā akmens izlietnes. Tās montāžas procesā saplūdina ar darba virsmu bez šuvēm. Šīs izlietnes veikalos gan nav nopērkamas uzreiz, tās jāpasūta.

Jāpiebilst, ka gandrīz visas veikalos esošās izlietnes atbilst tādiem standartiem, lai tās bez īpašām pūlēm varētu pieslēgt ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai.

\r\n


Materiāls izmantots no multiprese.eu

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV