Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Kā iekārtot virtuvi?

www.accenta.lv, 12.06.2009. 08:21

Virtuve - tā ir mājas dvēsele. Mums patīk pulcēties tieši tur, nevis viesistabā, jo sarunas raisās atklātākas, neformālākas.
Kā iekārtot virtuvi?

Kādu laiku aktuāla tendece ir apvienot virtuvi ar viesistabu. Pirms šādu radikālu pārmaiņu veikšanas tomēr nepieciešams nopietni izvērtēt visus par un pret. Pirmais faktors, kas jāņem vērā, cik cilvēku un paaudžu dzīvo kopā, jo katram ir savi paradumi.
Ēdiena gatavošana tomēr ir gandrīz vai kaut kas intīms, un tā tas ir ne tikai latviešiem. Ja pašiem patīk ēst virtuvē vai darīt to kopā ar draugiem, Accenat dizaineri uzsver plānojot virtuves iekārtojumu, jāatstāj pietiekami daudz vietas galdam. Un to nevajadzētu apkraut ar sadzīves priekšmetiem, lai visiem būtu ērti.
Durvis aizvērt vai ne
Atklātais plānojums - no viesistabas pilnīgi nenodalīta virtuve (vai nodalīta tikai ar bāra leti, atšķirīgu grīdas segumu, krāsojumu), Accenta dizaineri uzskata, vairāk būs piemērota jaunām un nelielām ģimenēm. Dažkārt atklātajā plānojumā iekļaujas pat koridors, kas kopējo telpu veido izklātu kā uz delnas. Nereti, radot plašu telpu, lai atrisinātu mazo tipveida dzīvokļu šaurību, cilvēki nepadomā, kā jutīsies tik atklātā vidē. Vai nebūs, piemēram, vēlēšanās ieiet virtuvē un aizvērt durvis? Vai vēlamies, lai jau koridorā var redzēt, kas notiek virtuvē? Taču, ja ēdiena gatavošanas tradīcija nav izkopta vai svarīga, šāds plānojums, iespējams, būs tas, kurā jutīsieties vislabāk.
Telpas tomēr nodala
Tiem, kas alkst plašuma, iespējams kompromiss - daļēji atklāts plānojums, kad abas telpas nodala mēbeles, neliela starpsiena vai, piemēram, kamīns. Otrs risinājums - bīdāmās durvis, siena vai drapērijas. Tādējādi mājoklī var radīt dažādību, variēt, jo nebūs vairs tikai četras sienas virtuvē un viesistabā kopā.
Iekārtojot virtuvi, jāzina, cik bieži tur uzturēsimies un ko darīsim. Vislabāk (kaut ne lētāk) ir pēc projekta saplānot virtuvi, iepriekš paredzot vietu sadzīves tehnikai un citiem virtuves piederumiem. Ja neesat lieli gardēži un neveidojat pārtikas krājumus, tad nebūs vajadzīgi daudzie plauktiņi, atvilktnes un pieliekamais kambaris. Tad var vairāk vietas atvēlēt, piemēram, galdam.
Aizkari vai žalūzijas
Svarīgs jautājums, kas nodarbina ne vienu vien virtuves iekārtotāju, ir: žalūzijas vai aizkari. Ja tās būs parastās žalūzijas, virtuvei būs atņemts mājīgums, piešķirot tādu kā ofisa iespaidu. Ja tie būs grezni aizkari, jādomā, vai tie iederēsies praktiskajā vidē. Accenta dizaineri uzsver, ka risinājums varētu būt paceļamie aizkari, taču var uzlikt arī parastās žalūzijas kopā ar ne īpaši grezniem aizkariem, kas telpai piešķirs vijīgumu.
Nevajadzētu baidīties virtuvē izvietot interjera priekšmetus, protams, saskaņā ar tās izmēriem un pārējo iekārtojumu. Pat glezna - klusā daba ar augļiem būs atbilstošs virtuves interjera priekšmets. Padoms - pārāk sevi neierobežot kādos rāmjos, bet samērot telpas iespējas ar savām vēlmēm.

Materiāls izmantos no kurzemnieks.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV