Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Ledusskapis - baktēriju izsējējs

www.accenta.lv, 02.07.2009. 10:04

Ja jūs neesat pieraduši ēst ūdenī vārītas putras un sautētu gaļu svētku reizēs, tad bez ledusskapja nekādi neiztiksiet. Bet izrādās, ka šis šķietami derīgais un pilnīgi nevainojamais sadzīves tehnikas paraugs ir lielākais baktēriju perēklis un izplatītājs mājās.
Ledusskapis - baktēriju izsējējs

Kā izdevies noskaidrot Arizonas universitātes pētniekiem, kuri savu eksperimentu rezultātus publicējuši žurnālā «Vital», vidējās statistikas ledusskapī mājo aptuveni 11,4 miljoni mikrobu vienā laukuma kvadrātcentimetrā.

Salīdzinājumam - vienā virtuves grīdas kvadrātcentimetrā to ir 10 tūkstoši, uz virtuves galda - arī 10 tūkstoši, bet tualetē - tikai 100 (pēc apstrādes ar kādu šim nolūkam paredzētu līdzekli).

Tātad jūsu ledusskapī baktērijas vairojas uz nebēdu, un jūs, paņemot no plaukta vajadzīgos produktus, pavisam vienkārši varat paķert līdzi miljonu vai divus kādas slimības ierosinātāju. 
Lai tā nenotiktu, Accenta speciālisti iesaka atcerēties pavisam vienkārši noteikumi, kuru ievērošana ievērojami pazemina bakterioloģisko bīstamību.

Dārzeņus un augļus vislabāk uzglabāt speciālos nodalījumos, bet gaļu un zivis - augšējā plauktā, kur ir visaukstākā zona. Reizi mēnesī ledusskapi derētu izmazgāt ar siltu ūdeni, kuram pievienots etiķis.

Bet, lai justos pilnīgi droši, ka saskarsme ar bīstamām baktērijām nenotiks, no ledusskapja izņemtā gaļa un putni kārtīgi jāizkarsē - vārot vai cepot.

Malto gaļu labāk būtu izlietot 12 stundu laikā kopš brīža, kad tā iegādāta, gaļu var glabāt vienu vai divas dienas, sagrieztus gaļas izstrādājumus - 6-10 dienas. Der atcerēties - jo agrāk produktu apēdīsit, jo mazāk baktēriju nokļūs jūsu organismā. Un, protams, nekādā gadījumā nav ieteicams atstāt gaļu vai zivis ārpus ledusskapja ilgāk par divām stundām. To, ka dārzeņi un augļi ir rūpīgi jānomazgā, nemaz nevajadzētu atgādināt.

Atcerieties, ka lielākā daļa cilvēku saindējas ar pārtiku paši savā virtuvē, nevis sabiedriskās ēdināšanas vietās.
 
Materiāls izmantots no «The Guardin»

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV