Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Skapju konstrukcijas visām gaumēm

www.accenta.lv, 16.07.2009. 07:12

Neviens mājoklis nav iedomājams bez skapjiem, kur saimnieki glabā virsdrēbes, veļu, traukus, grāmatas un citas ikdienas dzīvē nepieciešamas lietas. Plašākās telpās var novietot korpusa, savukārt šaurākos mājokļos labi noderēs dažādas iebūvējamās mēbeles.
Skapju konstrukcijas visām gaumēm

Jāteic, ka pēdējo gadu laikā tieši kupejskapji izpelnījušies lielu popularitāti. Šīs mēbeles ir racionālas un palīdz ekonomēt vietu. Iebūvējamos skapjus mēdz ierīkot praktiski jebkurā telpā. Bieži ar šo apzīmējumu saprot mājokļa priekšnamā un dzīvojamā vai guļamistabā iebūvētus plauktus, kas aizverami ar bīdāmām durvīm visā telpas augstumā.
Skapju atšķirības
Kopš seniem laikiem ir pazīstami korpusa skapji. Tās ir telpā brīvi stāvošas mēbeles ar sienām, grīdu un griestu daļu. Korpusa skapjiem ir precīza ģeometriska forma, un tos var novietot tā, kā ļauj telpas plānojums. Accenta speciālisti teic, ka šīs mēbeles atkal iekaro popularitāti, jo, izvēloties oriģinālu mēbeli, mājoklī iespējamas plašākas iekārtojuma variācijas. Turklāt senatnīgu lietu cienītāji atjauno un ceļ godavietā vecās dzimtas mēbeles. Tiesa, brīvstāvošie skapji telpā aizņem vairāk vietas, un tos ir grūtāk saskaņot ar pārējo telpas iekārtojumu.
Savukārt iebūvējama skapja izveidei tiek izmantotas telpas sienas un nišas. Piemēram, nišā iebūvētam skapim var būt nepieciešamas tikai divas vai trīs sienas, grīda un griestu daļa. Tas ir ļoti izdevīgi, jo atvieglo izbūves darba procesu un samazina izdevumus.
Accenta speciālisti informē, ka parasti iebūvējamais skapis tiek projektēts pēc individuāla pasūtījuma katram konkrētam mājoklim atsevišķi. Turklāt jāņem vērā, ka šo mēbeli pēc tam vairs nevarēs pārbīdīt.
Pret putekļiem
Būvējot kupejskapjus, no liekām detaļām (augšdaļas vai aizmugurējās sienas) cilvēki atsakās praktisku apsvērumu vadīti. Kā zināms, jebkurā neizmantotā telpā, neatkarīgi no tās lieluma, mēdz krāties putekļi. Izņēmums nav arī spraugas starp sienām un mēbelēm. Turklāt šādas vietas nav parocīgi un ērti tīrīt. Bet dzīve bez putekļiem sevišķi svarīga ir gadījumos, ja kāds no mājiniekiem sirgst ar alerģiju.
Skapju sistēmas sastāvdaļas
Kupejskapja sistēma sastāv no durvju rāmja (tērauda vai alumīnija), trekiem, gar kuriem slīd skapja durvis, ritentiņiem, kas nodrošina durvju slīdēšanu. Reizēm sistēmā ietilpst arī karkasa elementi skapja iekštelpai - plaukti, pakaramie vai stangas apģērbu uzkāršanai.
Accenta speciālisti teic, ka labi aprīkotas bīdāmo durvju sistēmas papildus ir apgādātas ar fiksatoriem, kas ļauj durvis noturēt jebkurā stāvoklī. Bīdāmās durvis var būt iekārtas - tad to svaru notur un darbību nodrošina augšējā sliede ar rullīšiem. Vēl var būt tā dēvētā slīdošā konstrukcija. Šādā variantā durvju svars balstās uz grīdas sliedes un rullīšiem, bet augšējā sliede kalpo kā vadotne.
Tērauda sistēmu rāmji un treki ir darināti no lokšņu metāla, kas klāts ar speciālu emalju. Tās kvalitāte bieži vien atkarīga no cinka, lakas un grunts slāņu kvalitātes. Nav arī mazsvarīgi, no kādas kvalitātes tērauda ražots pats profils.
Vairāki speciālisti alumīnija sistēmas uzskata par drošākām nekā tērauda.
Alumīnija profils ir biezāks, turklāt vertikālās un horizontālās detaļas savienotas ar papildus stiprinājumiem. Tas durvju konstrukciju padara maksimāli izturīgu. Turklāt alumīnijs nebīstas korozijas. Mēbeles, kas darinātas no šī materiāla sistēmām, ilgu laiku saglabā sākotnējo izskatu.

Materiāls izmantots no multiprese.eu

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV