Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Mēbeļu neredzamā puse

www.accenta.lv, 21.07.2009. 12:56

Visbiežāk mēbeles novērtējam pēc formas, krāsas, dizaina, bet ļoti svarīgi arī zināt, kā darbojas to kustīgie mehānismi un citas būtiskas detaļas. Accenta speciālisti iesaka mēbeles pirkt veikalā un tur arī pārbaudīt.
Mēbeļu neredzamā puse

Durvju rokturi
Pirmajā mirklī mazsvarīga lieta šķiet durvju rokturi. Visbiežāk tos izvēlamies pēc izskata, bet svarīgi arī pārliecināties, kā tie guļ rokā. Ar lieliem un spēcīgiem pirkstiem grūtāk saņemt vai aizķert mazu rokturīti. Tādēļ būtiski ir laikus konstatēt, vai mēbeles durvis var viegli un ērti atvērt.
Mēbeļu kājas
Liekas, ka galds ir ļoti vienkārša mēbele, tomēr drošāk, ja tā kāju garums ir regulējams. Ne visās mājās vai dzīvokļos ir ideāli gludas grīdas. Labu galdu augstumu var izmainīt divu centimetru robežās. Arī kvalitatīvus skapjus ražo ar regulējamām kājām, lai mēbeli bez līdzsvarošanas varētu novietot jebkurā telpā.
Mēbeļu ritentiņi
Cieti mēbeļu ritentiņi var sabojāt grīdas klājumu. Īpaši piesardzīgiem jābūt lamināta vai koka grīdu saimniekiem. Accenta dizaineri informē, ka ritentiņi mēdz būt ar gumijas pārklājumu, kas draudzīgāks kokam un tā izstrādājumiem. Mīkstam grīdas segumam tas nav tik būtiski, lai gan, bieži pārvietojot, piemēram, krēslu, grīdas klājumā var izveidoties sliedes. Šim nolūkam veikalos nopērkami speciāli paliktņi.
Ritentiņi mēdz būt ar fiksatoru jeb bremzi. Tas sadārdzina mēbeles cenu. Tādēļ iepriekš der apsvērt, vai fiksators patiešām ir nepieciešams. Visbiežāk bērni to izmanto, lai rotaļātos.
Izvelkamas atvilktnes un bīdāmas durvis
Pārbaudiet atvilktnes, kā tās darbojas, aplūkojiet ritentiņu sliedītes. Ja tās ir no plastmasas, var ātri salūzt.
Accenta dizaineri uzsver, ka patīkami darboties ar atvilktnēm, kas viegli aizveras, saņemot nelielu impulsu. Atliek tikai nedaudz pastumt, un tās bez trokšņa pašas nostājas izejas pozīcijā. Šīm atvilktnēm ir rullīšu vadotnes un neliels gāzes amortizatoriņš.
Bīdāmām sistēmām ritentiņi paredzēti noteiktam smagumam. Jo tie dārgāki, jo lielākam svaram paredzēti. Iegādājoties skapi vai citu mēbeli ar bīdāmām durvīm, atliek vien paļauties uz ražotāju, ka izmantoti atbilstošas izturības ritentiņi.
Durvju eņģes
Ir svarīgi, lai durvis var atvērt līdz 100° leņķim. Īpaši ērti tas ir gadījumos, kad jāizņem plaukti.
Kārtīga skapja durvīm jābūt piestiprinātām vismaz ar trim eņģēm. Vislabākās ir regulējamās, kuras, skrūves pievelkot vai atlaižot, viegli nolīmeņot.

Materiāls izmantots no „Latvijas Avīzes"

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV