Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Bīdāmas stikla durvis

www.accenta.lv, 23.07.2009. 10:31

Accenta dizaineri uzsver, ka bīdāmas stikla durvis telpai piedēvē īpašu, neatkārtojamu veidolu. Telpas iekārtojums iegūst oriģinālu mūsdienīgu skanējumu un reizē kļūst stilīgāks.
Bīdāmas stikla durvis

Bīdāmo stikla durvju elegance, oriģinalitāte un neatkārtojamā spēja iekļauties jebkurā interjerā piesaista aizvien lielāku pircēju vērību.
Pilnstikla durvju vēsture skaitāma jau kopš pagājušā gadsimta 20.gadu beigām - pasaules vadošo arhitektu prātus tajā laikā bija pārņēmusi ideja rast jaunas, neparastās tradicionālo materiālu pielietojuma sfēras, bieži vien nepievēršot uzmanību faktam, ka industriālo tehnoloģiju attīstības līmenis netiek līdzi "domas lidojumam" un tādējādi ierobežo "fantāzijas plašumu". Neraugoties uz to, toreiz izstrādātās idejas izrādījās dzīvotspējīgas - gadu no gada zinātnes un industrijas sasniegumi sniedza aizvien vairāk iespēju pilnībā realizēt pārdrošās ieceres. Šajā ideju klāstā būtiska loma bijusi arī stikla izmantošanai interjeru dizainos.
XX gadsimta nogalē plaši izplatītais "Hi-Tech" stils sniedza jaunas idejas un veicināja bīdāmo stikla durvju un starpsienu izmantošanu ne vien tirdzniecības un sabiedriskās nozīmes objektos, bet arī dzīvojamās telpās. Stikla durvis bez karkasiem aktīvi izmantoja arī saunu, vannas istabu un duškabīnu aprīkojumam.
Drošais stikls
Soli uz priekšu ļāva spert jaunas termiskās stiprināšanas jeb rūdīšanas tehnoloģijas, kas nodrošināja lokšņu stikla izstrādājumu mehānisko izturīgumu un drošumu. Pēc norūdīšanas mainās stikla kristāliskā režģa struktūra, tādēļ tas ir četras-piecas reizes izturīgāks par parasto. Accenta dizaineri informē, ja rūdītais stikls plīsīs, tad tas izjuks simtiem sīkās (ap 1 cm diametrā) lauskās ar neasām malām, tādējādi novēršot savainošanās risku. Tieši tādēļ pilnstikla durvis un starpsienas mūsdienās tiek lielākoties izgatavotas tieši no rūdītā stikla.
Plaši izplatīta ir arī tripleksa tehnoloģija. Triplekss patiesībā ir vairāki apvienoti stikli, starp kuriem ielīmētas polimēra plēves. Pat saplīšanas gadījumā plēve nepieļaus lausku izšķīšanu uz visām pusēm, traumējot cilvēku. Praksē sasist stikla durvis arī ir sarežģīti, tām var kaitēt vienīgi triecieni ar asiem priekšmetiem pa durvju malu. Šāda veida durvis parasti ir 8-10 mm biezas, lai gan izplatīts ir arī 12 un 14 mm biezais stikls.
Furnitūra
Accenta dizaineri uzsver, ka nepieredzējis pircējs dažkārt jūtas pārsteigts par pilnstikla durvju furnitūras augstām cenām, salīdzinājumā ar parastām bīdāmajām durvīm no koka, metāla vai plastmasas. Jā, speciālā furnitūra, jo īpaši no vadošiem ražotājiem, tiešām maksā diezgan daudz, taču tam par iemeslu ir rūpīgās konstruēšanas un visu detaļu un elementu izgatavošanas nepieciešamība.
Stikls ir savdabīgs un specifisks materiāls - savienojums ar to ikvienai detaļai ir savdabīgs kvalitātes un estētiskā pilnvērtīguma tests. Līdz ar pamata funkciju - nodrošināt ērtu un vienkāršu durvju atvēršanu, visiem furnitūras elementiem harmoniski jāpapildina un jāakcentē stikla dabiskais skaistums, pulēto maliņu spožums, kas ir iespējams tikai, nodrošinot nevainojumu katra sīkuma kvalitāti.
Stikla durvju furnitūrai tradicionāli atvēlēta īpaša godpilna vieta citu "būvapkalumu" vidū. Neraugoties uz nelieliem gabarītiem, furnitūras detaļām jāspēj izturēt milzīga slodze. Furnitūras dizainā konstruktori plaši pielieto dažādus tīrā metāla faktūru veidus - matētu vai pulētu, no nerūsējošā tērauda un alumīnija. Gadījumos, kad durvis vēlas pieskaņot vides interjera krāsu gammai, tiek izmantotas anodētās (zelta krāsā) un krāsotās furnitūras detaļas vai izstrādājumi no misiņa.
Accenta dizaineri uzsver, ne velti augstas prasības tiek izvirzītas tieši attiecībā uz parametru precizitāti - ierīkojot stikla bīdāmas durvis, labojumi un korekcijas "uz vietas" vairs nav iespējamas, jo, atšķirībā no citiem materiāliem, rūdītais stikls nevar tikt mehāniski pārstrādāts atkārtoti.

Materiāls izmantots no „aca.lv"

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV