Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Malks svaigi spiestas sulas

www.accenta.lv, 03.08.2009. 09:45

Vasaras nogale ir bagāta ar nobriedušiem augļiem un dārzeņiem, tāpēc tas ir piemērots laiks, lai glāze svaigi spiestas sulas kļūtu par ikrīta rituāla sastāvdaļu.
Malks svaigi spiestas sulas

Šāds dzēriens ir veselības eliksīrs, jo tajā ir minerālvielas un vitamīni, kas stiprina organismu, uzlabo imunitāti un vairo enerģiju. Ātrāk tikt pie šāda spirdzinoša un veselīga dzēriena noteikti palīdzēs sulu spiede.
Izvēle
Veikalu piedāvājums var apmulsināt, jo ar sulu spiedēm ir pilni vairāki plaukti. Tās iedalās citrusaugļu un citu augļu un dārzeņu spiedēs.
Accenta dizaineri uzsver, ka pirmais, kam jāpievērš uzmanība, iegādājoties šo sadzīves tehnikas priekšmetu, ir motors. Lietošanai mājas apstākļos pietiks, ja tā jauda būs ap 500 W. Nelielas jaudas iekārtas nepārtrauktā režīmā spēj darboties tikai aptuveni desmit minūtes - ja tās darbina ilgāk, var sadegt motors. Sulu spiede, kuras jauda ir no 700 līdz 1000 W, bez pārtraukuma spēs darboties daudz ilgāku laiku. Parasti ir divi ātrumi: lēnākais paredzēts mīkstākiem, ātrākais - cietākiem produktiem.
Tikpat būtiski, Accenta dizaineri uzsver, ka ir novērtēt materiālu, no kā izgatavota šī ierīce (lētākās ir no plastmasas, izturīgākās - no nerūsējoša tērauda), filtru un produkta ievietošanas atveri. Jaunākajos modeļos var ievietot veselu vidēja lieluma ābolu vai burkānu, tāpēc nav jātērē laiks to griešanai.
Vienkāršākās un lētākās ir citrusaugļiem paredzētās spiedes. Dārgākos modeļos ir ērti izņemams metāla, nevis plastmasas sietiņš. Savukārt ekskluzīvāka dizaina citrusaugļu sulu spiedēm korpuss ir no nerūšējoša tērauda.
Cik daudz sulas
Tikpat būtisks jautājums kā sulu spiedes jauda un cena ir šāds: cik daudz sulas sanāks, vai puse nepaliks atkritumos? Dažas sulu spiedes nereti lielu daļu sulas atstāj dārzeņos, kas biezumu veidā tiek izsviesti atsevišķā atkritumu tvertnē. Taču nevajag bēdāties, jo no šiem biezumiem var vārīt biezeņus, ievārījumu, kā arī gatavot sacepumus, ja sula spiesta no dārzeņiem.
Citrusaugļi ir sulīgi un mīksti, tāpēc to sulas izspiešanai nav nepieciešams liels apgriezienu skaits, bet cietāku augļu un dārzeņu apstrādei jāiegādājas lielākas jaudas iekārtas, kas darbojas pēc centrifūgas principa. Šajās spiedēs elektromotors ar lieliem apgriezieniem nelielas centrifūgas centrā griež smalcinātājrīvi. Tā sasmalcina dārzeni vai augļi, kura sīkās daļiņas, triecoties pret centrifūgas sieta malām, tiek izmesti konteinerā. Sula iztek savācējtraukā un no tā - sulas konteinerā vai glāzē.
Kā rīkoties
Augļiem un dārzeņiem, kas domāti pārstrādei, jābūt svaigiem. Tie jānomazgā tekošā ūdenī. Ogas jāmazgā tieši pirms sulas pagatavošanas, jo tās ātri zaudē svaigumu.
Dārzeņu un augļu izvēle ir atkarīga no gadalaika, no garšas īpašībām. Dzērienu pagatavošanai ir derīgi tomāti, burkāni, selerijas, sarkanās bietes, pētersīļi, kāposti, gurķi, kāļi u.c. Diētiskiem mērķiem var pagatavot sulu no spinātiem, salātu lapām un citiem dārzeņiem. Svaigi izspiestās dārzeņu sulas ieteicams atšķaidīt ar nelielu daudzumu ūdens. Garšas buķetes bagātināšanai var izmantot aromātiskās piedevas: piparus, dilles, muskatriekstus, ķimenes un lociņus var pievienot dārzeņiem, bet augļu dzērieniem - kanēli, vaniļu, krustnagliņas. Pirms pievienošanas šīs piedevas vajadzētu rūpīgi sasmalcināt, turklāt likt klāt vajadzētu nelielā daudzumā, lai saglabātu pamatproduktu dabīgo garšu un smaržu.
Augļu un dārzeņu dzērieni satur maz kaloriju, tāpēc paši ieteicams tos dzert diētas laikā.
Noderīgi
Lētākās sulu spiedes spēj strādāt tikai īsu brīdi. To motors ātri uzkarst un ir jāatdzesē.
Jo lielāka ir spiedes motora jauda, jo ātrāk un sausāk tā izspiež sulu.
Sulu spiede kalpos daudz ilgāk, ja tās būtiskākās detaļas būs no nerūsējošā tērauda un ierīce tiks rūpīgi kopta.
Noteikti pievērsiet uzmanību tam, cik viegli ierīce ir izjaucama un saliekama, kādas ir mazgāšanas iespējas.
Pirms ierīces ieslēgšanas pārliecinieties, ka sulu spiedes vāks uzstādīts vietā un noslēdzēja rokturis pacelts darba stāvoklī.
Kamēr sulu spiede darbojas un griežas centrifūga, nelaidiet lejā noslēdzēja rokturi, jo nostrādās aizsardzība un aparāts izslēgsies.
Pēc izmantošanas aparātu vienmēr atvienojiet no elektrotīkla.
Daži cietie dārzeņi un augļi mēdz iesprūst iekraušanas kastē vai rīves diskā. Ja tas ir noticis, nekavējoties izslēdziet sulu spiedi un novērsiet šķēršļus.
Lai nebūtu jāmazgā mīkstumu konteiners, jau iepriekš tajā ielieciet sasaldēto produktu maisiņu vai parasto plastmasas maisiņu. Beidzot spiest sulu, maisiņu ar mīkstumiem izmetiet atkritumu spainī.

Materiāls izmantots no nra.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV