Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

E nozīme pārtikā

kleoo.lv, 04.08.2009. 09:52

Mūsdienās grūti atrast produktus, kuru sastāvā nebūtu E klases pārtikas piedevas. Burta E un skaitļu savienojums ir kods dažādām vielām, kas produktu saglabā ilgāk, padara mīkstāku, garšīgāku, piedod patīkamu aromātu. Eiropas valstīs pārtikas piedevas nosaukumu veido, burtam E pievienojot trīs ciparus, kas norāda pamatkategoriju.
E nozīme pārtikā

Izvēloties veikalā vienu vai otru produktu, nevajag kautrēties, bet gan kārtīgi izpētīt etiķeti, jo visu, ko Jūs nopirksiet, ēdīs Jūsu ģimene - vīrs, bērni un galu galā arī Jūs pati.

E100 - krāsvielas - iekrāso bezkrāsainus produktus, kā arī pastiprina krāsu krāsainiem produktiem, tās ir vielas, ko izmanto pārtikas produkta krāsas mainīšanai vai atjaunošanai. Uztura zinātnieki ir atzinuši, ka visvairāk alerģisko reakciju patērētājiem izraisa tieši krāsvielas.

E200 - konservanti - lieto, lai produkti ilgāk saglabātos.

E300 - antioksidanti - aizsargā produktus pret skābekļa iedarbību: kavē skābšanu, neļauj tiem sarūgt.

E400 - stabilizatori - notur nemainīgu pārtikas produkta fizikālo un ķīmisko stāvokli, spēj noturēt pārtikas produktā savstarpēji nesajaucamu vielu homogēnu izkliedi, kā arī stabilizē, saglabā vai intensificē pārtikas produkta krāsu.

E500 - emulgatori - nodrošina divu vai vairāku nesajaucamu pārtikas produkta daļu sajaukšanos.

E600 - garšas un smaržas pastiprinātāji, aromatizētāji - produktus pārstrādājot, to dabīgais aromāts vairāk vai mazāk zūd, tāpēc ražotāji pievieno skābinātājus, saldinātājus un garšas pastiprinātājus, kuriem pašiem gan nav garšas, taču ir spēja pastiprināt citu vielu garšu.

E900 - putudzēsēji - vielas, kas novērš vai samazina putošanos produkta izstrādes procesā.

Materiāls publicēts sadarbībā ar kleoo.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV