Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Kāda nozīme ir preces marķējumam?

Ilona Zacmane, 13.08.2009. 13:52

Preces marķēšanas nolūks ir sniegt Tev informāciju par preci, tās kvalitāti, nekaitīgumu, drošumu un iespējamiem riskiem, kas varētu rasties, to lietojot. Lai arī Tu vienmēr vari iegūt papildu  paskaidrojumu no pārdevēja, nozīmīgākā  informācija par produktu Tev būtu jāsaņem no produkta marķējuma vai klāt pievienotās lietošanas instrukcijas.

Preces marķējumā sniegtajai informācijai vienmēr jābūt labi redzamai un saprotamai.

Ražotājam un tirgotājam jānodrošina, lai marķējumā sniegtā informācija būtu valsts valodā.

Ko es varu uzzināt no preces marķējuma?

Preces marķējuma prasības ir atkarīgas no konkrētās preču grupas. Preces marķējums parasti sniedz informāciju par preces nosaukumu; atsevišķām preču grupām marķējumā jābūt norādītai informācijai par preces izmēru, sastāvu, daudzumu, kopšanu, derīguma termiņu vai preces tehniskajām īpašībām, preces lietošanu, kā arī brīdinājumiem.

Atsevišķu preču grupu marķējumā var tikt izmantoti zīmējumi, piktogrammas, zīmes –  ar nosacījumu, ka šie apzīmējumi ir patērētājam saprotami, piemēram, apaviem un tekstilprecēm.

Rotaļlietu marķējumā jābūt brīdinājumam par rotaļlietas lietotāja minimālo vecumu, ja ražotājs tādu noteicis, kā arī citiem brīdinājumiem, kas nepieciešami, lai izvairītos no dažādiem riskiem (piemēram, no sīku detaļu norīšanas).

Mājsaimniecības preču: cepeškrāšņu, ledusskapju, veļas mašīnu u.tml. marķējumā jābūt informācijai par iekārtu energoefektivitāti. Preces energoefektivitātes klasi apzīmē ar burtiem no A (efektīvāk) līdz G (mazāk efektīvi). 

Tekstilizstrādājumu marķējumā jānorāda informācija par šķiedru sastāvu.

Kosmētikas līdzekļa marķējumā jānorāda visas sastāvdaļas, informācija par tā derīguma termiņu, lietošanas noteikumiem un brīdinājumiem.

Mājsaimniecības ķīmijas preču marķējumā jānorāda bīstamības simbols, informācija par bīstamām ķīmiskām vai alerģiju izraisošām sastāvdaļām, norādījumi drošai lietošanai.

Kādu informāciju vēl varu saņemt papildus preces marķējumam?

Tev ir tiesības saņemt pilnīgu un patiesu informāciju par jebkuru preci, kā arī prasīt papildu informāciju mutvārdos. Tev ir tiesības saņemt lietošanas noteikumus tehniski sarežģītām precēm (piemēram, datoram, fotoaparātam u.c.) valsts valodā, kā arī precēm, kuras satur bīstamas vielas.

Atceries!

Iepērkoties iepazīsties ar preces marķējumā esošo informāciju, tās kvalitāti, nekaitīgumu, drošumu un iespējamiem riskiem, kas varētu rasties, lietojot preci!

Ja Tu nesaproti marķējumā norādīto informāciju, jautā tirgotājam!

Ņem vērā marķējumā norādīto informāciju vai lietošanas instrukciju, citādi Tu riskē ar savu veselību!

Ja Tev šķiet, ka marķējums nav korekts vai atbilstošs prasībām, informē Patērētāju tiesību aizsardzības centru vai par kosmētikas vai mājsaimniecības ķīmijas precēm Veselības inspekciju
 

Plašāka informācija ir pieejama Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (www.ptac.gov.lv) un Eiropas Patērētāju informēšanas centrā (www.ecclatvia.lv).

Uzzini vairāk par savām patērētāja tiesībām Eiropas Savienībā:
www.pateretajiem.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV