Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Virsma, kas silda katliņu

www.accenta.lv, 18.08.2009. 19:40

Remontējot vai iekārtojot virtuvi, cilvēki visbiežāk dod priekšroku iebūvētajām mēbelēm. Arī sadzīves tehnika tiek iebūvēta - līdz ar to katrai mājsaimniecei ir plašas iespējas šo telpu iekārtot pēc savas gaumes un vajadzībām. Virtuves ierīces kopā ar mēbelēm veido vienotu kompleksu, kurā katram elementam ir sava vieta.
Virsma, kas silda katliņu

Modernā virtuvē labāk iederas iebūvēta plīts sildvirsma, kas paver plašākas variāciju iespējas - cepeškrāsni var iemontēt jebkurā citā vietā vai no tās atteikties pavisam. Parasti tiek izmantotas divu veidu iebūvējamas plīts virsmas: gāzes un elektriskās. Valda uzskats, ka dabas gāzes plīts ir nedaudz ekonomiskāka un uz dzīvas uguns pagatavots ēdiens - garšīgāks. Taču daudziem nepatīk gāzes pavarda radītie lipīgie nosēdumi, turklāt ne visur šis enerģijas veids ir pieejams. Turklāt elektriskā stikla keramikas plīts virsma ir vieglāk kopjama un drošāka ekspluatācijā. Tātad, cik cilvēku, tik viedokļu. Tomēr Accenta speciālisti novērojuši, ka pēdējā laikā ir lielāks pieprasījums pēc elektriskajām plīts virsmām, kas tiek skaidrots ar cilvēku nevaļību - mājās ēst gatavojam arvien retāk. Tad vienkāršāk un ērtāk izmantot elektrisko stikla keramikas sildvirsmu. Gāzes plīts aizstāvībai gan jāpiebilst, ka tās pamatnes virsma var būt izgatavota ne tikai no tradicionālā emaljētā vai nerūsējošā tērauda, bet arī no krietni izskatīgākās stikla keramikas. Turklāt iespējamas arī tā sauktās moduļu sistēmas, kurās var būt apvienoti dažādu formu elektriskie un gāzes elementi.
Elekstriskas sildvirmsas
Mūsdienīgās elektriskās plīts virsmas noteikti patiks arī moderno tehnoloģiju cienītājiem. Atkarībā no ražotāja un modeļa elektriskajām plītīm var būt visai augsts automatizācijas līmenis. Tagad pat samērā demokrātiskas cenas (aptuveni sākot ar 200 latiem) sildvirsmām ir pieejams pieskārienjutīgs vadības panelis. Savukārt lepnākiem modeļiem ir arī labi pārskatāms informatīvais displejs un neskaitāmas funkcijas, kuras nodrošināt palīdz dažādi smalki sensori.
Accenta dizaineri uzsver, lai gan stikla keramika ir rūdīts, ļoti izturīgs un viegli kopjams materiāls, tas tomēr ir stikls. Tādēļ, lai šī virsma ilgāk saglabātu sākotnējo izskatu, to nepieciešams atbilstoši ekspluatēt un rūpīgi kopt. Lai stikla keramikas virsmai nenodarītu bojājumus, ieteicams izmantot traukus ar gludu, līdzenu dibenu. Pirms ēdiena gatavošanas sākšanas, kamēr plīts virsma vēl ir auksta, jānotīra visi netīrumi un ēdiena atliekas, lai, pārvietojot katlu, nesaskrāpētu virsmu.
Vēl jāpārliecinās, vai trauka izmērs atbilst riņķa diametram. Ja trauks ir mazāks par sildriņķi, pastāv iespēja, ka, šķidrumam pārejot pāri, virsma piedeg. Tādā gadījumā piedegumu noņem ar īpašu skrāpi, kas parasti ir plīts komplektācijā. Jāņem vērā, ka sildriņķi atdziest lēnāk nekā uzkarst (par atlikušo siltumu ziņo speciāli indikatori uz vadības paneļa). Ražotāji iesaka regulāri, pēc katras izmantošanas virsmu tīrīt.
Indukcijas plītis
Atšķirīgs elektrisko stikla keramikas sildvirsmu veids ir indukcijas plītis, kas tiek uzskatītas par jaunāko virtuves tehnikas sasniegumu. Uz šādām plītīm ēdiena pagatavošana notiek ātrāk nekā uz jebkurām gāzes vai elektriskajām plītīm, vienlaikus saglabājot tradicionālo pagatavotā ēdiena kvalitāti.
Vizuāli indukcijas plīts virsma praktiski neatšķiras no tradicionālās stikla keramikas sildvirsmas, taču tās darbības princips ir citāds. Zem sildriņķa iemontēta indukcijas spole rada magnētisko lauku, kura iedarbībā trauka dibens un traukā esošais ēdiens tiek strauji sakarsēts. Lai rastos indukcijas strāva, nepieciešama siltuma novadīšanas iespēja - uz plīts novietots trauks. Ja trauka uz plīts nav, siltuma ģenerēšana nenotiek. Siltums izdalās tieši proporcionāli trauka dibena diametram. Uz indukcijas plīts virsmas, pateicoties tās darbības principam, pārlijis ēdiens nepiedeg. Taču šīm plīts virsmām ir nepieciešami īpaši trauki. Pannām un katliem jābūt ar magnetizējoša materiāla dibenu - izgatavotiem no tērauda, emaljēta tērauda vai čuguna. Indukcijas plītīm nav piemēroti alumīnija, vara, misiņa, stikla, keramikas, porcelāna vai nerūsējošā tērauda (ja uz tiem nav speciāls marķējums) trauki. Nekas ļauns jau nenotiks, ja uzliksiet neatbilstoša materiāla katliņu, tas vienkārši nesils, bet uz indikācijas paneļa parādīsies brīdinošs simbols. Vēl jāņem vērā, ka indukcijas plīts riņķis līdz noteiktai robežai var pielāgoties trauka diametram. Taču atkarībā no riņķa diametra nepieciešams ievērot noteiktu minimālo trauka izmēru. Piemēram, ja riņķa diametrs ir 21 cm, minimālajam katla dibena diametram jābūt 18 cm.
Parasti šāda veida plītīm ir speciāla karsēšanas intensitātes palielināšanas funkcija, kas nodrošina īpaši lielu riņķa karsēšanas jaudu. Tā var ātri uzsildīt lielu ūdens daudzumu vai spēcīgi apcept gaļu.
Der zināt

  • Ideālas tīrības sasniegšanai, kad virsma atdzisusi, uz tās uzklāj stikla keramikai paredzētu tīrīšanas līdzekli un ar mīksta materiāla salveti noslauka.
  • Ja uz plīts sildvirsmas nejauši nokļūst kāds plastmasas priekšmets, cukurs vai produkts ar lielu cukura saturu, virsma nekavējoties, kamēr nav atdzisusi, jānotīra ar skrāpi.
  • Pirms gatavot ēdienu ar lielu cukura daudzumu (piemēram, vārīt ievārījumu), virsmu ieteicams apstrādāt ar speciālu tīrīšanas līdzekli, kas nodrošina papildu aizsardzību, ja lipīgais produkts pārlīs pāri katla malai.

Der zināt

  • Iegādājoties jaunus katlus vai pannas, jāpievērš uzmanība trauka izgatavotāja marķējumam, kas norāda, kāda veida plītīm attiecīgais trauks ir paredzēts.
  • Lai nodrošinātu labākus rezultātus, emaljēto tērauda trauku dibenam jābūt 2-3 mm, bet nerūsējošā tērauda trauku daudzkārtainajam dibenam - 4-6 mm biezam.
  • Stikla keramikas virsmas tīrīšanai nav ieteicams izmantot sūkļus ar metālisku vai cita veida abrazīvu virsmu. Turklāt nav ieteicams izmantot agresīvus tīrīšanas līdzekļus, piemēram, cepeškrāsns tīrīšanas aerosolus.

Materiāls izmantots no nra.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV