Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Akmens izturība un ilgmūžība mājoklī

www.accenta.lv, 20.08.2009. 18:43

Korians (corian) viens no jaunajiem materiāliem, kaut gan tas ir pazīstams aptuveni pus gadsimtu. Speciālisti teic, ka šim materiālam piemīt akmens izturība un ilgmūžība.
Akmens izturība un ilgmūžība mājoklī

Korianu pagājušā gadsimta vidū radīja koncerns "DuPont". Tikai nesteidzieties sacīt: pirmo reizi dzirdam un redzējuši neesam! Viens no populārākajiem piemēriem - daudzviet pasaulē "McDonald's" restorānos galda virsmas ir darinātas tieši no šī materiāla. Jā, un vēl - korianu izmanto arī stomatoloģijā, plombju izgatavošanā. Tāpēc, visticamāk, ka jums ar šo materiālu ir bijusi saskarsme arī iepriekš.
Patiesībā korians ir ieņēmis pietiekami nozīmīgu vietu mūsu sadzīvē, un pat grūti uzskaitīt visas tā pielietošanas sfēras. Mājoklī vai birojā tas var būt sienās, grīdā, griestos, durvīs, krēslos, skapjos, galdos, televizoru vai datoru korpusos, gaismas ķermeņos, u.c. Kāpnes, kolonnas un kamīni no koriana ir vienkārši lieliski! Taču visbiežāk no tā ražo virtuves darba virsmas. Accenta speciālisti uzsver, ka tas ir glīts un praktisks materiāls, kas nebojājas un nepūst. No koriana var izgatavot arī izlietnes un citus santehnikas priekšmetus.
Kas tas ir?
No kā tad šis universālais materiāls tiek gatavots? Korians ir kompozītmateriāls, kurā ietilpst minerālā pildviela, krāsas pigmenti un saistviela - akrila sveķi. Kā minerālo pildvielu izmanto alumīnija trihidrātu - baltu pulveri, kas ir viens no balto mālu sastāvdaļām. Bet baltos mālus, kā zināms, izmanto arī augstvērtīga porcelāna ražošanā. Augstas kvalitātes krāsas pigmenti caurspīdīgajiem akrila sveķiem piešķir vajadzīgo krāsas toni. Koriana ražošanas process ir sarežģīts un darbietilpīgs.
Izskats
Accenta dizaineri informē, ka korians var būt aptuveni simts krāsu toņos, kurus iespējams kombinēt. Variet izvēlēties piesātināti sarkanu, melnu, oranžu vai rozā toni, taču ražotāji piedāvā arī visnegaidītākās nokrāsas - piemēram, dzirksteļojoši sarkanoranžu. Ir kolekcijas, kurās korians imitē dabīgo akmeni. Piemēram, granīta kolekcijā tas ir raibs, graudains, ar krāsainiem lāsumiem. Marmora kolekcijā - ar maigu nokrāsu it kā viegli caurspīdīgs.
Ražošanas noslēpumi
Korians tiek ražots dažāda biezuma loksnēs, no kurām pēc tam tiek darinātas visdažādākās lietas.
Sešu milimetru biezās loksnes izmanto tikai sienu apdarē. Savukārt 13 un 19 mm loksnes - visam pārējam.
Piemēram, izlietne tiek izgatavota šādi: vispirms izveido speciālu formu, pēc tam tajā ievieto koriana loksni, kas piegriezta vajadzīgajā izmērā, tad karsē krāsnī līdz 200 grādu temperatūrai. Spiediena ietekmē izveidojas izliekts pusfabrikāts. Tad izlietni ielīmē galda virsmā, nopulē un izstrādājums gatavs!
No koriana (kā jau plastikāta) atbilstošā temperatūrā var iegūt visdažādākās formas priekšmetus. To var sagriezt, saliekt, dažādi izlocīt. Bet tikko tas sacietē - tā viss! Šāda forma paliks uz mūžiem. Ja izstrādājums tiek gatavots no vairākām loksnēm, precīzi jāievēro tehnoloģija. Pretējā gadījumā tas vairs neizskatīsies monolīts, un būs redzamas šuvju vietas.
No koriana iespējams iegūt interesantus interjera risinājumus. Piemēram, izgatavot visu vannas istabu, kurā vanna plūstoši pāriet grīdas klājumā, bet no tā savukārt it kā "izaug" soliņš.

Materiāls izmantots no multiprese.eu

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV