Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Mākslinieki pelna arī pēc nāves

Ilze Malaševska, 25.08.2009. 10:29 | komentāri (1)

Septiņas nedēļas pēc popa karaļa Maikla Džeksona nāves, viņa attēls ir nokļuvis uz drēbēm, pastkartēm, monētām, kļūstot par preču noieta veicinātāju. Tomēr mūsdienās par šādas industrijas peļņas objektu ir kļuvuši ne tikai mūziķi, bet arī cita aroda pratēji, kuri pēc savas nāves pelna pat vairāk, nekā dzīvi esot.
Mākslinieki pelna arī pēc nāves

Pelnošākais mākslinieks - Elviss Preslijs

Joprojām viena no pelnošākajām zvaigznēm ir Elviss Preslijs, kura pērnā gada ienākumi bijuši 52 miljoni dolāru, liecina „Forbes Magazine”. Tik lielu naudas summu mūziķim vēl ne reizi nebija izdevies nopelnīt dzīvam esot, tomēr tas nav tikai mūziķa vārds, kas joprojām liek cilvēkiem iegādāties tā albumus un DVD koncertu ierakstus, bet tās ir kino filmas, kurās aktieris ir filmējies. Pēdējos gados tās ir kļuvušas par kulta klasiku, kuru skatītāji ir arvien gados jaunāka paaudze, tādējādi arī filmas izdevēji – kompānija „CKX entertainment” – ir ieguldījusi lielus līdzekļus gan reklāmas izdevumos, gan veidojot jaunu interneta portāla „Myspace.com” lietotāju paaudzi, ko iepazīstina ar Elvisu Presliju gan kā mūziķi, gan kā aktieri.

Pelnošāko mirušo slavenību topā Elviss Preslijs aiz sevis atstāj multfilmu zīmētāju Čārlu M. Šulcu ar 33 miljonu peļņu gadā, aktieri Hītu Ledžeru (20 miljoni), zinātnieku Albertu Einšteinu (18 miljoni) un Amerikas filmu producentu Āronu Spelingu (15 miljoni).

Maikls Džeksons sekos Elvisa piemēram

Tieši tāpat kā Maikla Džeksona reprezentācijas materiāli, kas jau atrodami lielveikalu plauktos, šobrīd visa pasaule gaida filmas pirmizrādi, kas veidota, izmantojot materiālus, kad mūziķis gatavojās „atgriešanās” koncerttūrei.

Maikla Džeksona advokāts Džons Brancs jau paziņojis, ka līdz gada beigām mūziķis varētu nopelnīt 120 miljonus mārciņu. „Mēs vēlamies sekot Merlinas Monro, Frenka Sinatras un Elvisa Preslija piemēram un izmantot pašu labāko, lai izveidotu paši savu stratēģiju”, Džons Branca sacīja „Los Angelos Times”. Arī mūziķa testamenta izpildītājs Hovards Veitcmans norādīja, ka mūziķa tēla izmantošanai, lai radītu patēriņa preces, būs ilgs mūžs, savukārt „tā ir lieliska iespēja pelnīt naudu, kura nodrošinātu Maikla tuvinieku un bērnu dzīvi”.

Piemiņai vai naudas peļņai?

Mūziķa Maikla Džeksona pirmais albums joprojām atrodas Lielbritānijas un Amerikas pārdotāko albumu topu pirmajās vietās. Tādējādi parādot, ka daudziem klausītājiem viņš joprojām ir mūziķis numur viens. Tomēr tas liek arī jautāt - kur ir robeža starp cieņu un peļņas avotu?

„Kad nomirst kāda slavena zvaigzne, vienmēr kādam ir mērķis viegli nopelnīt naudu”, „BBC News” sacīja laikraksta „Observer Music Monthly” redaktors Kaspars Livelīns – Smits. „Ir tik liela pieķeršanās un mīlestība, ka es saprotu cilvēkus, kas vēlas saglabāt kādu lietu no viņa [Maikla Džeksona]”. Mūziķa Maikla Džeksona 25 dziesmu pārvaldītāji, to skaitā arī „Remember the Time” un „Dangerous” - kompānija „Evergreen Copyrights” norādīja, ka kopš zvaigznes nāves tā ir nopelnījusi 1 miljonu dolāru. „Šobrīd gan no televīzijas, gan šoviem, gan ierakstu pārdevējiem mēs redzam lielu pieprasījumu pēc tām mūziķa dziesmām,” sacīja Deivids Šulhofs. „Maikla Džeksona īpašums šobrīd ir pārvērties kapitālā”.

Māksliniekam dzīvam esot, mediji un sabiedrība ievēro visus tā kļūdaini pieņemtos lēmumus, bet pēc viņu nāves, cilvēki atceras tikai labo, ko mūziķis ir darījis. Un, šķiet, ka visi šie sabiedrības iegādātie suvenīri un albumi vien apliecina centienus šī labā tēla saglabāšanai.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV