Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Indukcijas plīts - nākotnes tehnoloģija

www.accenta.lv, 31.08.2009. 11:12

Accenta dizaineri uzsver, ka izmantojot šīs plītis, ēdienu iespējams pagatavot ātri, turklāt šis process būs drošs un ekonomisks.
Indukcijas plīts - nākotnes tehnoloģija

Indukcijas princips ir zināms jau sen - vairāk nekā simt gadu. Sākumā to izmantoja citās nozarēs, piemēram, metālapstrādē, bet sadzīvē jeb virtuves plītīs šo tehnoloģiju ieviesa tikai pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados.
Darbības princips
Vizuāli indukcijas plīts virsma neatšķiras no tradicionālās stikla keramikas sildvirsmas, taču tās darbības princips ir citāds. Indukcijas plītīs siltuma enerģiju rada vidējas frekvences magnētiskais lauks. Šis starojums iespiežas katla vai pannas pamatnē un rada cirkulāras jeb tā sauktās virpuļstrāvas, kuras, sasildot trauku, ļauj pagatavot ēdienu.
Plīts vārāmās zonas pamatnē atrodas indukcijas spole, caur kuru plūst 20-100 kHz maiņstrāva. Tā rada magnētisko lauku, kas, ejot caur plīts virsmu, absorbējas traukā, un tas sakarst. Ēdiens top tradicionāli - kā uz jebkuras plīts, tikai šajā gadījumā sasilst trauks, nevis plīts virsma. Tiklīdz trauku noņem no virsmas, magnētiskais lauks pazūd, un siltuma ģenerēšana nenotiek. Siltums izdalās tieši proporcionāli trauka dibena diametram.
Accenta dizaineri uzsver, ka uz indukcijas plīts virsmas, pateicoties tās darbības principam, pārlijis ēdiens nepiedeg.
Kādi trauki piemēroti
Indukcijas plīts virsmām ir īpašas prasības pret traukiem. Katliem un pannām jābūt ar magnetizējoša materiāla dibenu - izgatavotiem no tērauda, emaljēta tērauda vai čuguna. Trauka piemērotību iespējams viegli pārbaudīt ar magnētu - vai tas pielīp trauka apakšai. Šo pārbaudi neiztur vara, alumīnija, porcelāna un ugunsizturīga stikla trauki, kas neder indukcijas plītīm. Iegādājoties jaunus katlus un pannas, jāpievērš uzmanība marķējumam, kas norāda, kura veida plītīm attiecīgais trauks paredzēts.
Ja iestatīts augsts gatavošanas jaudas līmenis, straujās reakcijas dēļ ieslēgtu indukcijas sildvirsmu nedrīkst atstāt bez uzraudzības. Gatavojot ēdienu, jāņem vērā, ka katls uzkarst ļoti strauji. Nedrīkst pieļaut, ka tas izvārās tukšs, jo tad rodas pārkaršanas risks, turklāt tauki vai eļļa var izraisīt pašaizdegšanos.
Ēst taisīšanas procesā nevajadzētu izmantot metāla priekšmetus (karotes, nažus, dakšiņas) un arī saimniecei tādus nēsāt nav ieteicams, jo tie var sakarst uz indukcijas sildvirsmas, un iespējams apdedzināties.
Noderīgi
Indukcijas plīti drīkst uzstādīt tikai atbilstoši kvalificēta persona.
To nedrīkst novietot virs ledusskapja, saldēšanas kameras, trauku mazgāšanas mašīnas vai žāvēšanas cilindra.
Indukcijas plīts jāuzstāda tā, lai siltuma izstarošana būtu optimāla.
Accenta dizaineri informē, ka sienai un zonai virs plīts jābūt izturīgai pret karstumu.
Gatavojot ēdienu, jāņem vērā, ka katls uzkarst ļoti strauji.
Nedrīkst pieļaut, ka katls izvārās tukšs, jo tas rada pārkaršanas risku, turklāt tauki vai eļļa var izraisīt pašaizdegšanos.
Nevajadzētu izmantot metāla priekšmetus (dakšas, nažus, karotes), jo tie var sakarst uz indukcijas sildvirsmas, un iespējams apdedzināties.
Kad plīts ir ieslēgta, tās tiešā tuvumā veidojas elektromagnētiskais lauks, kurš noteiktos apstākļos var ietekmēt sirds ritma stimulatora darbību.

Materiāls izmantots no nra.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV