Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Racionāla mēbele ar elegantu dizainu

www.accenta.lv, 08.09.2009. 16:07

Par mūsdienu mājokļa neatņemamu sastāvdaļu ir kļuvuši kupejskapji, un tos var iedalīt divās kategorijās: sērijveida jeb tipveida un pēc individuāla pasūtījuma izgatavotie. Pirmajiem ir fiksēti izmēri, universāla komplektācija, standarta materiāli un furnitūra. Savukārt pēc individuālā pasūtījuma gatavotiem ir iespējamas visdažādākās variācijas.
Racionāla mēbele ar elegantu dizainu

Iegādājoties tipveida izstrādājumus, nav pārāk lieka izvēles brīvība, taču tas nenozīmē, ka nav iespējams atrast piemērotu variantu. Tomēr individuāli izgatavotie paver lielākas iespējas. Tos iespējams labāk pielāgot konkrētās telpas īpatnībām un plānojumam. 
Dažādi žanri 
Sākotnēji gandrīz visi kupejskapji bija iebūvējami: bez sieniņām, augšējās "jumta" daļas un grīdas - bija nepieciešamas vien bīdāmās durvis un atbilstoša niša. Korpusa funkcijas pildīja sienas, griesti un grīda. Tagad strikts dalījums brīvstāvošajos (korpusa) un iebūvējamos skapjos vairs nepastāv, jo pēdējie var būt ierīkoti līdzīgi korpusa izstrādājumiem (tiem var būt aizmugurējās un sānu sieniņas, augšējā daļa un grīdas). Starp citu,uzsver Accenta dizaineri,  daudzi skapju ražotāji pat atsakās stiprināt plauktus pie kailām sienām, jo tādējādi iespējams aizķert un sabojāt sienā noslēptās elektroinstalācijas.
Ja saimnieks, iebūvējot skapi nišā vai stūrī, vēlas ietaupīt naudu vai platības centimetrus, tad viņš atteiksies no korpusa elementiem un pasūtīs tikai durvis, iekšējās starpsienas ar plauktiem. Tajā pat laikā speciālisti teic, ka jebkurš korpusa elements paaugstina konstrukcijas izturību. Accenta dizaineri uzsver, ka šie elementi nepieciešami, ja telpas sienas, grīda vai griesti ir nelīdzeni. 
Materiāli un kvalitāte 
Kupejskapju izgatavošanā tiek izmantoti dažādi materiāli slēgtajai un redzamajai daļai. Pirmā - tas ir korpuss, plaukti, atvilktnes, ar vārdu sakot, viss, kas atrodas aiz atbīdāmajām durvīm. Otrā - fasādes daļa. Visām šīm detaļām var izvēlēties vienkāršākus vai dārgākus materiālus.
Bieži vien kupejas daļu izgatavo no laminētām DSP vai MDF plāksnēm. Daļa meistaru uzskata, ka lētākajiem materiāliem nebūt nav slikta kvalitāte. Mūsdienīgās tehnoloģijas ļaujot izvēlēties cenas ziņā pieejamus materiālus, nenodarot kaitējumu kopējais izstrādājuma kvalitātei. Savukārt citi teic, ka skopais maksā divreiz. Piemēram, uz DSP plaukta noliekot kaut ko smagāku, izkustēsies skrūves. Kam taisnība? Acīmredzot tā atrodas kaut kur pa vidu.
Vēl jāņem vērā tāds faktors kā DSP biezums. Bieži vien slēgtajā, neredzamajā skapju daļā izmanto 8-32 mm biezas plāksnes, turklāt plauktiem tiek izmantotas biezākās plāksnes. Ja plaukti ir gari - Accenta dizaineri ekonomēt neiesaka.
Skapja aizmugurējā sieniņa parasti ir plānāka, nekā sānu daļas. Savukārt fasādes standarta biezums mēdz būt 8-10 mm. Labs taupīšanas veids ir materiālu kombinēšana. Ja skapim paredzēts ekskluzīvs risinājums, tad nav vajadzības iekšējās skapja daļas izgatavot no tā paša salīdzinoši dārgākā fasādes materiāla.
Skapja "seja"
Skapja durvju skaits un materiāls veido vismaz pusi vai pat lielāko daļu no izstrādājuma kopējās vērtības. Jo vairāk durvju, jo vairāk detaļu un darba ieguldījuma būs nepieciešams. Vienlaidus durvis būs lētākas, nekā izstrādājumi ar stiklu vai spoguli, kā arī rotanga, bambusa, mākslīgās ādas u.tml. dekoratīvajiem ieliktņiem.
Nereti cilvēki vēlas, lai iebūvējamais skapis sniegtos līdz pat griestiem. Tas ir racionāli, ja nepieciešama papildus vieta dažādu mantu glabāšanai. Taču, ja atsevišķi tiks pasūtītas durvis pašam skapim un antresoliem, tas izmaksās dārgāk, nekā vienlaidus plāksne. Ekonomiskāk ir izvēlēties vienas, kopējas durvis.

Materiāls izmantots no multiprese.eu

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV