Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Mājokļu iekārtojumā — pasaules pieredze

www.accenta.lv, 10.09.2009. 15:29

Rietumnieki jau sen ir sapratuši, bet mēs tikai mācāmies: māja domāta atpūtai, nevis intensīvam darbam pa vakariem un naktīm, kā nereti iedomājamies. To der atcerēties arī tiem jaunajiem cilvēkiem, kas iecienījuši studiju tipa dzīvokļus, t.i., virtuvi kopā ar lielāko (vai vienīgo) istabu. Spriežot pēc pasaules pieredzes, tā nebūs vienas dienas, pārejošā, mode. Arī no dizaina viedokļa šis variants ir patīkams, jo piešķir telpai papildus perspektīvu, paplašina redzes leņķi.  
Mājokļu iekārtojumā — pasaules pieredze

- Iebilstot skeptiķu salīdzinājumam ar kādreizējo padomju laika komunālo virtuvi, ieteiktu atcerēties, ka kopējā dzīvoklī pie plīts rosījās dažādas saimnieces. Tagad šajās virtuvēs saimnieko vienas ģimenes sievietes vai vismaz viņas ir radniecības saitēm saistītas. Mājai jābūt iekārtotai mierīgi, neuzkrītoši un neuzbāzīgi, lai te var atpūsties dažādās dzīves situācijās: veselībā un slimībā, priekos un bēdās:
- Ja izvēlamies ļoti uzmācīgas lietas, tās mūs nogurdina. Pie kam visbiežāk tās apnīk nevis izskata vai formas, bet gan aplamo funkciju vai pārāk košā toņa dēļ. Par to īpaši vajadzētu domāt, gādājot jaunas mēbeles.
Virtuves iekārtas
Accenta dizaineri uzsver, ka ekonomiskā līmeņa virtuves piedāvā gan ārzemju, gan arī mūsu pašu ražotāji -standarta/moduļu un pēc individuāliem pasūtījumiem. Pasaulē iecienītākās ir moduļu jeb radoši saliekamās iekārtas, kurām var pakļaut jebkuru plānojumu. Radīt absolūti perfektu funkciju. Virtuves mēbeļu izvēli, protams, ietekmē arī mūsu jaunais/saspringtais dzīves, proti, vairs nepērkam daudz mantu, ar ko skapjus un plauktus piekrāmēt. Tāpēc iepriekš kritiski jānovērtē/jāsaskaita, piemēram, cik pannas un katlus mums vajadzēs, ar cik lielu ledusskapi pietiks (vai vajadzēs lielu saldētavu vai mazu), vai mums vajag trauku mazgājamo mašīnu vai arī tos mazgāsim paši un liksim virs izlietnes plauktā? Respektīvi, domājam, kā to visu integrēt virtuves mēbelēs. Accenta uzsver, ka moduļu sistēma ļauj pielāgoties katra indivīda vēlmēm un nepieciešamībām.
Jauni materiāli un krāsu salikumi
Mājokļa iekārtojumā liela nozīme ir arī mēbeļu krāsām un materiālam. Tā, piemēram, virtuvēm pašlaik ļoti populāras ir mirdzošās virsmas, durvīm un durtiņām - ļoti neparasti krāsu un materiālu salikumi. Ja pirms kāda laika modē bija īpatnēji finierējumi - ar lieliem un maziem rakstiem, dažādu tonalitāti un koka tekstūru, tad pēdējā tendence ir pulētas, spīdīgas vai krāsotas plaknes. Var izvēlēties krāsainu mirdzošu stiklu, koka karkasu vai vienkārši stikla durvis, atkarībā no interjera. Ir arī liela krāsu toņu izvēle.
Pašlaik ļoti populārs ir stikls sava viegluma un caurskatāmības dēļ, kas piešķir telpai dziļumu. Šādi efekti valdzina cilvēkus: stikla durvju virsmā viss atspīd un telpa vizuāli kļūst plašāka. Sākumā pie mums Latvijā vairāk bija iecienītas spoguļa durvis, tagad tās tiek izmantotas reti, vienīgi koridoru noformējumā, lielā spoguļa vietā. Arī stiklam piemīt līdzīgas īpašības kā spogulim - dziļums , taču tas nav tik ļoti klajš. Ar stiklu veidojas iespaids, ka telpa ir lielāka un plašāka, bez starpsienu dalījuma.

Materiāls izmantots no multiprese.eu

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV