Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Virtuves naži

www.accenta.lv, 14.09.2009. 20:04

Nažus virtuvē lieto katru dienu, tāpēc par labiem un parocīgiem ir vērts maksāt pat vairāk, uzskata Accenta speciālisti un uzskaita kādi ir ikdienā nepieciešamie.
Virtuves naži

- Universālais jeb pavāru nazis ar platu, trīsstūrveida asmeni, kas piemērots visu veidu produktu griešanai, arī zaļumu sasmalcināšanai.
Maizes nazis ar rievotu asmeni, kas arī svaigu un mīkstu klaipu ļauj sagriezt glītās un nesaplacinātās šķēlītēs.
- Sviesta nazis ar noapaļotu galu, lai ērtāk paņemt un uzziest sviestu, kausētos sierus, pastētes.
- Siera nazis ar caurumiem asmenī, lai griežot nekas tam nepieliptu, pat ne mīkstie sieri.
- Zivju nazis ar garu un plānu asmeni, lai, griežot pa muguras asaku, iegūtu glītu, nesaplosītu fileju.
- Dārzeņu nazis, kas kartupeļiem, burkāniem, gurķiem ļauj noņemt ļoti plānu miziņu.
- Figurālie naži ēdienu dekorēšanai.
- Mazais nazītis noder sīkiem virtuves darbiņiem. 
Accenta speciālistu padomi, kā izvelēties nazi virtuvei
 
- Lai veikalā noteiktu, kurš nazis izgatavots no cietāka metāla, ņem divus un parīvē vienu pret otru. Cietākais mīkstākajā atstāj ieskrambājumu. Izvēlas to, kas palicis bez rētām.
- Visizturīgākie ir kaltie naži, kam metāls iestrādāts visā roktura garumā. To var redzēt pēc metāla joslas roktura mugurā un kniedēm sānos. 
Kā griezt?
- Ar karstā ūdenī sasildītu asmeni - saldētus produktus, cietu sieru, sviestu, tortes un kūkas.
- Ar aukstā ūdenī pamērcētu asmeni - mīklu, tikko ceptu smilšu torti, kā arī sīpolu, lai neasarotu acis. 
Kā kopt?
- Nažus ar koka spalu nedrīkst ilgstoši mērcēt ūdenī kopā ar traukiem vai likt trauku mazgājamā mašīnā, jo mitruma ietekmē koka rokturis plaisā un pēc laika stiprinājums var kļūt vaļīgs. Arī nažus ar sintētiska materiāla rokturi nevajag ilgstoši atstāt ūdenī, jo, notiekot ķīmiskajai reakcijai, uz metāla veidojas grūti notīrāmi plankumi. Vislabāk nazi noskalot aukstā ūdenī, lai noņemtu griezto produktu smaržu, pēc tam mazgāt siltā ūdenī ar mazgāšanas līdzekli. Karstu ūdeni neiesaka lietot, jo tad nazis ātrāk kļūst neass.
- Ja uz naža asmens parādās tumši plankumi, tos notīra ar korķi (no vīna vai šampanieša pudeles), kas pamērcēts eļļā un apkaisīts ar sāli. Reizēm palīdz arī norīvēšana ar svaigi grieztu sīpola ripiņu.
- Nerūsējošā tērauda nažus neiesaka mazgāt kopā ar sudraba galda piederumiem, jo uz naža asmens var veidoties tumši traipi.
- Drošības dēļ nažus der uzglabāt atsevišķā atvilktnē vai speciālos statīvos, vēlams atveramos, lai tos var iztīrīt. Ir arī pie sienas piestiprināmi magnētiskie stieņi nažu glabāšanai.
- Lai nazi varētu vieglāk un labāk noasināt, to iepriekš pusstundu vērts paturēt sālsūdenī.

Materiāls izmantots no "Prakstiskais latvietis"

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV