Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Katli, pannas un citi trauki virtuvē

www.accenta.lv, 15.09.2009. 11:15

Vajadzību ir tik daudz, tāpēc arī piedāvājums ir milzīgs. Vienīgi izvēle paliek saimnieces ziņā. Lūk, Accenta ieteiktais 9 atziņas ierosmei!
Katli, pannas un citi trauki virtuvē

- Katli vai pannas ar biezu pamatni, kam diametrs ir nedaudz mazāks par elektriskās vai gāzes plīts riņķi, ir noderīgi, lai ēdienu ātrāk pagatavotu.
- Emaljētie vai nerūsējošā tērauda trauki ir vispiemērotākie dārzeņu gatavošanai.
- Tvaika katlos gatavoti produkti ir veselīgāki, jo tie nesaskaras ar ūdeni - tātad netiek izskalotas organismam tik nepieciešamās minerālvielas un vitamīni.
- Kapara pannas ir vispiemērotākās olu ēdienu gatavošanai.
- Emaljēti katli neder putru vārīšanai. Tā piedeg, trauku ir grūti izmazgāt, emalja sāk plaisāt un var iekļūt ēdienā. Ja putras vāra bieži, tām labāk izmantot trauku ar teflona ieklājumu.
- Atsevišķu katlu lieto piena karsēšanai, jo tas uzsūc dažādas smakas. Piens nepiedeg, ja to silda traukā ar biezu pamatni, ko pirms tam apslaka ar aukstu ūdeni.
- Trauku, kas paredzēts kafijas pagatavošanai un pasniegšanai, nevajag izmantot citiem nolūkiem. Arī tēju aplej tikai tai domātā kanniņā.
- Stikla, fajansa, keramikas traukos, arī emaljētā katlā nelielā daudzumā var skābēt kāpostus.
- Māla traukā nedrīkst glabāt sviestu, speķi un citas taukvielas, jo šie produkti pievelk specifisko smaržu.
Accenta ieteikumi, kā kopt katlus?
- Jaunus čuguna traukus pirms lietošanas izkarsē. Uzber biezu kārtu sāls un vismaz pusstundu patur uz uguns, lai sāls sasūc rūpnīcas eļļas. Tad traukus nomazgā, uzkarsē un ieziež ar augu eļļu, lai tā aizpilda pannas vai katla poras.
- Lai nerūsējošā tērauda katli nezaudētu spīdumu, tie tūdaļ pēc mazgāšanas kārtīgi jānoslauka.
- Kaļķakmeni uz tējkannas sienām var noņemt ar etiķi. Trauku piepilda ar ūdeni, pielej etiķi un uzkarsē līdz vārīšanai. Tad ļauj, lai atdziest, un izskalo.
- Ja piededzis emaljēts katls, ieber dzeramo sodu, uzlej ūdeni un uzvāra, tad noliek, lai piedegusī kārta atmiekšķējas.
- Katla vāku, kurā iestrādāts termometrs, nedrīkst likt trauku mazgājamā mašīnā. Tas jāsargā no mitruma iekļūšanas, arī mazgājot ar rokām.

Materiāls izmantots no "Praktiskais latvietis"

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV