Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Mazgāšanās dušā var kaitēt veselībai

Mārtiņš Atvars, 15.09.2009. 15:12 | komentāri (2)

Mazgāšanās dušā var būt kaitīga veselībai, apgalvo ASV zinātnieki, kuri ir pierādījuši, ka netīras dušas klausules dēļ, cilvēkiem nākas mazgāties ūdenī, kas pilns ar kaitīgām baktērijām.
Mazgāšanās dušā var kaitēt veselībai

Testos pierādīts, ka aptuveni trešdaļā ierīču ir sastopams bīstams daudzums vīrusa, kas var izraisīt plaušu slimības. Baktēriju „Mycobacterium avium” līmenis dušas ūdenī bija līdz pat 100 reizes lielāks, nekā sadzīvē lietotajā ūdenī. Šīs baktērijas veido plānu kārtiņu, kas nostiprinās dušas klausules iekšpusē, paziņoja Nacionālā Zinātņu Akadēmija (National Academy of Science).

Žurnālā „Proceedings” pētījuma autori apgalvo, ka viņu atklājums izskaidro, kāpēc pēdējo gadu laikā ir palielinājies pēdējos gados pieaugošā saslimšana ar plaušu infekcijas slimībām. Tas ir tādēļ, ka aizvien vairāk cilvēku mazgājas dušā, nevis vannā. No dušas izsmidzinātā ūdens baktērijas izplatās gaisā, jūs tās vienkārši ieelpojat un tās nonāk dziļi plaušās, apgalvo Kolorado Universitātes zinātnieks.

Iespējamie draudi

Vadošais zinātnieks Profesors Normans Peiss (Norman Pace) paziņoja: „Ja tikko atgriežot ūdeni, tas jums iešļācas sejā, tas nozīmē tikai to, ka saņemat īpaši lielu devu baktēriju, un tas itin nemaz nav veselīgi.”

Lai gan veselīgiem cilvēkiem tas parasti nesagādā problēmas, cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu, piemēram, vecākiem cilvēkiem, sievietēm stāvoklī un tiem, kuri slimo, tas var sagādāt problēmas, jo viņi ir uzņēmīgāki pret slimībām. Viņiem var izveidoties plaušu infekcija, kā arī citi simptomi, to skaitā nogurums, sauss klepus, elpas trūkums, vājums un slikta pašsajūta kopumā.

Kad pētnieki savāca paraugus no 50 dušu klausulēm 9 pilsētās septiņos dažādos ASV štatos, to skaitā Ņujorkā un Denverā, viņi atklāja, ka 30% dušas klausuļu var radīt risku veselībai. Tā kā plastmasas dušas klausulēs mēdz uzkrāties vairāk baktēriju, būtu vērts padomāt par metāla dušas klausules iegādi, ieteica Profesors Peiss.

Tika atklāts, ka arī citas slimības izplatās ar dušas palīdzību, to starpā bija pneimonijas paveids, dēvēts par „leģionāru slimību” un krūškurvja infekcija, ko izraisa baktērija, dēvēta par „Pseudomonas aeruginosa”.

Saskaņā ar Veselības aizsardzības aģentūras (Health Protection Agency) paziņojumu, lietojot džakuzi un spa baseinus, arī ir iespēja saslimt ar līdzīgām infekciju slimībām.

Aģentūras pārstāvis apgalvoja: „Šis ir interesents pētījums, kas mums sniedz jaunu informāciju par organismiem oportūnistiem – baktērijām, kuras parasti neizraisa cilvēku saslimšanu – apkārtējā vidē.” „Šīs baktērijas pieder pie tās pašas cilmes, pie kuras pieder tuberkuloze. Tās parasti sastopamas vidē, nereti arī ūdensapgādē, taču reti izraisa veselīgu cilvēku saslimšanu.”

„Turpmākajos pētījumos būs nepieciešams noskaidrot, vai baktēriju atrašanās ūdenī var tikt saistīta ar palielinātu risku saslimt ar infekciju slimībām.”

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV