Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Virtuves dēlīši

www.accenta.lv, 16.09.2009. 07:16

Daudzās mājās iztiek ar vienu dēlīti, bet vēlami vairāki - maizei un sieram, augļiem un dārzeņiem, gaļai, zivīm, skaidro Accenta speciālisti.
Virtuves dēlīši

Accenta uzsver, ka virtuves dēlim jābūt pietiekami lielam (50x 30 cm), lai uz tā varētu novietot abas rokas, produktu, nazi un vēl paliktu brīva vieta, kur nolikt sagrieztās produkta šķēles. Lai izvairītos no mikrobiem, uz viena dēlīša nevajag griezt svaigus un uz uguns gatavotus produktus.
Koka dēlīši ir piemēroti maizes un siera griešanai, neder sulīgiem augļiem, dārzeņiem, svaigām zivīm un gaļai. Ja koks nav speciāli apstrādāts, tā šķiedras uzsūc mitrumu un produktu aromātus. Koka dēlīši ātrāk sagriežas. Pa griezuma vietām iekļūst mikroorganismi, tāpēc tos nav iespējams pilnīgi notīrīt.
Plastmasas dēlīši ar padziļinātu rievu gar ārējo malu piemēroti sulīgu produktu griešanai, jo savāc šķidrumu. Lētākie ar laiku sagriežas, bet profesionālie virtuves plastmasas dēļi ir ļoti izturīgi.
Stikla un keramikas dēlīši ir diezgan smagi, tāpēc stabili turas uz darba virsmas. Tie ir viegli kopjami, jo neuzsūc ne mitrumu, ne aromātus. Accenta skaidro, ka uz šiem dēļiem var griezt visu veidu produktus, vienīgi nevajag klapēt gaļu.
Kā kopt virtuves dēlīšus
Lai dēlīšus pasargātu no mikrobu savairošanās, tos tūlīt pēc produktu sasmalcināšanas der nomazgāt un noslaucīt, jo uz sausas virsmas mikroorganismi ātri aiziet bojā.
Periodiski dēlīšus vajadzētu dezinficēt - paturēt stipri sakarsētā cepeškrāsnī vai applaucēt ar verdošu ūdeni. Var izmantot arī dzeramo sodu un etiķi. 
Košo dārzeņu - paprikas, biešu - traipus var notīrīt ar citronu sulu vai etiķi.

Materiāls publicēts sadarbībā ar Praktiskais Latvietis

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV