Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Audēju darbnīcā - rudens, vasarīgas un romantiskas noskaņas

Tukuma muzejs, 21.09.2009. 16:57

Sestdien, 19. septembrī, Tukuma muzeja Audēju darbnīcā notika kursi „Dekupāža”, kur interesenti apguva māla puķu poda apgleznošanu un dabas materiālu kompozīcijas veidošanu tajā. Pavisam mācīties gribētāji bija trīspadsmit. Kā no plkst. 10.00 sāka darboties, tā līdz pat plkst. 17.00.
Audēju darbnīcā - rudens, vasarīgas un romantiskas noskaņas

Kas tad īsti ir dekupāža? Kā pastāstīja Audēju darbnīcas vadītāja Zane Neilande – Sieradzka: „Dažas dienas iepriekš māla puķu podiņā ielej ģipsi, bet pirms tam podiņš uz vairākām stundām jāiemērc ūdeni. Pirms lej podiņā ģipsi, tā apakšējā daļā blīvi iepilda sūnas, pirmkārt, lai ģipsis pa podiņa caurumu neiztecētu cauri, otrkārt, kad ģipsis žūst, tad tas paliek blīvs un var pārplīst. Apakšējā kārtā cieši, cieši jāsablīvē sūnas, bet podiņa pārējā daļā tās jāsaliek, tā, lai paliek spraudziņas, un cauri var izlīt ūdens. Tad, kad ieliets ģipsis, jāsāk veidot pamats dabas kompozīcijai. Podiņā ievieto trīs līdz piecas florista stieples (1mm biezu un 30 cm garu) un tad podiņam jāļauj vismaz uz vienu diennakti žūt. Dekupāžas veidošanai  uz podiņu ir nepieciešami dažādi materiāli: PVA līme, labas kvalitātes salvetes (trīskārtīgas), reljefmasa, speciālas dekupāžās krāsas un laka, otas, švames, lupatiņas, mazas špakteles, smilšpapīrs. Kad ir iegādāti visi materiāli var ķerties pie darba.”

„Vispirms ar smilšpapīru podiņu nedaudz norīvē, lai rodas saķere ar līmi un salvetēm. Tad no salvetēm izgriež vai izplēš vēlamo zīmējumu un ar līmi to uzlīmē uz podiņa, kuru pirms tam var nokrāsot ar speciālajām dekupāžas krāsām, bet var arī nekrāsot, atkarīgs no vēlmēm un no tā, vai viss podiņš būs aplīmēts ar salvetēm. Ir iespēja izmantot reljefmasu, liekot to uz podiņu apakšā zem salvetēm, tā izveidojot dažādas reljefainas līnijas, veidojot plastisku veidojumu. Dekupāžas veidotājs var brīvi un radoši darboties. Var izmēģināt dažādas variācijas”.  

„Kad podiņš ir aplīmēts un izveidots kādu vēlas, tad tas jānožāvē. To var darīt ar visparastāko matu fēnu. Pēc tam podiņš jānolako. Kad tas ir apgleznots vai aplīmēts, tajā var sākt veidot dabas materiālu kompozīciju, kuru var veidot izmantojot ceriņu lapas un dažādas rudens ogas - dzērvenes, pīlādžus, brūklenes un citas ogas. Tad ņem ceriņu lapas, sarullē un pamīšus ver virsū uz iepriekš ģipsī ievietotajām floristu stieplēm, līdz pašai augšai, pa starpu ieliekot arī kādu odziņu. Kad tas izdarīts var arī atsevišķi uz stieplītes uzvērt odziņas virtenē un aplikt to apkārt izveidotajai kompozīcijai. Puķu podiņa noformēšanas darbs prasa aptuveni divas līdz trīs stundas, kā nu katrs strādā.”

Kursa dalībnieki darbojās ļoti aktīvi. Dažs labs šīs dienas laikā pat paspējās uztaisīt līdz pieciem maziem puķu podiņiem. Katram puķu podiņš sanāca savādāks - citam rudenīgās nokrāsās, citam romantiskāks, vēl kādam ar skaistiem un saulainiem ziediem un vasarīgiem turiņiem.

Foto: Kristīne Ozola

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV