Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Lielā katla meklējumos

www.accenta.lv, 21.09.2009. 20:05

Rudens velšu sagatavošanai ziemai - skābēšanai, sālīšanai, ievārījumu vārīšanai vai vienkārši kāda ēdiena pagatavošanai lielā daudzumā, piemēram, kārtīgai cūku pupu izēšanās sarīkošanai - ļoti nepieciešama lieta ir ietilpīgs katls.
Lielā katla meklējumos

Accenta novērojusi, ka visbiežāk šim nolūkam saimnieces izmanto nerūsējošā tērauda traukus. Tiem izstrādāta speciāla biezāka pamatne, tādējādi vienmērīgi izstaro siltumu, nerūsējošā tērauda izstrādājumus vieglāk kopt, tie ilgāk kalpo, materiāls ir pilnībā nekaitīgs veselībai. Nerūsējošā tērauda izstrādājumi gan ir dārgāki un ne visi var atļauties tos iegādāties.
Daudzviet joprojām izmanto tradicionālos emaljas vai alumīnija traukus, jo tie ir ierasti un praktiski, bet galvenais - lētāki. Tomēr jāzina: ja emaljas bļodas vai katli jau savu laiku nokalpojuši, vajadzētu īpaši uzmanīties, izmantojot tos pārtikas sagatavošanai. Piemēram, ja emaljas traukam ir kaut nedaudz bojāta emalja, gatavošanas procesā pārtikā nonāk emaljas daļiņas, kā arī saistviela, tā satur smagos metālus un citus veselībai kaitīgus ķīmiskos savienojumus.
Pret savulaik ievārījumu vārīšanai tik populārajām vara bļodām pārtikas tehnologiem arī ir iebildumi, jo šie trauki satur smago metālu - varu, kas gatavošanas procesā šķīst gaisa un skābes ietekmē un nonāk pārtikā, uzsver Accenta pārstāvis. Šī viela toksiski iedarbojas uz cilvēka organismu.
Kā atzīst pārdevēji, cilvēki labprāt iegādājas alumīnija katlus un bļodas. Tomēr pārtikas tehnologi brīdina, ka tos nevajadzētu lietot pārtikas produktu pagatavošanā. Piemēram, vārot ogu ievārījumu, alumīnijs skābajā vidē šķīst un nonāk pārtikā, pēc tam organismā, radot dažādus veselības traucējumus.

Materiāls izmantots no Latvijas Avīze

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV