Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Trauku mazgājamo mašīnu priekšrocības

www.accenta.lv, 22.09.2009. 20:32

Mūsu sadzīve nav iedomājama bez putekļu sūcējiem, veļas mašīnām, mikroviļņu krāsnīm... Bet trauku mazgājamā mašīna? Šķiet, ka šīs ierīces priekšrocības tā pa īstam vēl nav novērtētas. Taču velti! Trauku mazgājamā mašīna atvieglo saimnieces soli un taupa laiku. Tie, kas pārliecinājušies par trauku mašīnas priekšrocībām saka - tā ir tikpat nepieciešama, kā plīts.
Trauku mazgājamo mašīnu priekšrocības

Pirmās trauku mazgājamās mašīnas parādījās 19. gadsimta beigās, pateicoties kādas kundzes Žozefīnes Kokreinas izdomai. Mūsdienu trauku mazgājamās mašīnas prototips sastāvēja no apaļa koka tovera ar metālisku asi vidū. Ass virspusē tika uzstādīts restots grozs, kur apļveidīgi tika izvietoti šķīvji. Konstrukcijas apakšdaļā ass bija savienota ar tvaika dzinēju. Grozs griezās un dzinējs karsēja ūdeni trauku mazgāšanai.
Kāpēc mums to vajag?
Ja runājam par mūsdienīgām trauku mašīnām, tad noteikti jāmin priekšrocības, kuru dēļ šī ierīce ir noderīga saimniecībā. Un tātad. Trauku mašīnā iespējams nomazgāt daudz vairāk trauku, nekā ar rokām, jo tajā tiek izmantots karstāks ūdens un speciāli mazgājamie līdzekļi. Turklāt šādā mazgāšanas procesā iet bojā visi mikrobi. Saimniece var ietaupīt laiku un izlietotā ūdens daudzumu. Pēc mazgāšanas mašīnā traukus nevajag slaucīt un pulēt. Jā, un arī rokas tiek saudzētas.
Kam pievērst uzmanību?
Ir vairākas lietas, kam jāpievērš uzmanība pie trauku mazgājamās mašīnas iegādes. Ir jāskatās, cik droša ir ierīce, kāds tai tilpums, jānovērtē energoekonomija un jāizpēta piedāvātās programmas un papildus funkcijas.
Tikpat svarīgi ir trauku mazgājamās mašīnas gabarīti (vai tā ir iebūvējama, vai solo variants). Modeļa izvēle būs atkarīga no jūsu virtuves izmēriem, un no tā, cik liela ir ģimene. Lai tehnika labi iekļautos kopējā virtuves ansamblī, liela nozīme ir arī dizainam.
Tālākais jau atkarīgs no jūsu vēlmēm un materiālajām iespējām.
Katram nopietnam sadzīves tehnikas ražotājam ir savs piedāvājums - gan dizaina, gan papildus aprīkojuma ziņā. 
Cik lielai jābūt mašīnai?
Ja ģimenē ir trīs līdz pieci cilvēki, tad visērtākā būs trauku mazgājamā mašīna, kas paredzēta 12 personām. Tas ir optimālais lielums, jo dienas laikā var uzkrāties apmēram 10 trauku komplekti. Ja šim skaitam pievienojam vēl katliņus, pannas, un pieļauj iespēju, ka pie mums var ielūkoties negaidīti viesi, tad tā vien būs... Un vēl - jāņem vērā, ka par racionālu un ekonomisku tiek uzskatīta trauku mašīnas izmantošana ar uzkrājošo principu. Tas nozīmē, ka vajag savākt lielāku skaitu netīro trauku, nevis darbināt ierīci pāris šķīvju dēļ.
Vientuļiem cilvēkiem, vai jaunām ģimenēm bez bērniem, kas kulinārajai daiļradei velta salīdzinoši maz laika, mēs ieteiktu izvēlēties kompaktos modeļus.
Mazgāšanas process
Trauku mazgāšanas process nedaudz līdzinās veļas mašīnas darbības principiem - notiek trauku ielikšana, speciālā nodalījumā tiek ielikts reģenerēšanas sāls... Un te neliela atkāpe. Proti, visiem zināms, ka ar "mīkstu" ūdeni traukus nomazgāt vieglāk un ātrāk. Lai ūdeni padarītu mīkstāku, trauku mazgājamās mašīnas tiek aprīkotas ar jonu mainītājiem, kas filtrē ūdeni caur speciāliem sveķiem. To īpašību atjaunošanai tiek izmantots speciāls sāls, ko periodiski vajag ievietot speciālā nodalījumā.
Gandrīz visas trauku mazgājamās mašīnas ir aprīkotas ar ierīcēm, kas kontrolē šo sāls daudzumu un atgādina, kad jāatjauno rezerves.
Bet tagad atgriezīsimies pie paša mazgāšanas procesa. Kad trauki salikti, tad attiecīgajā nodalījumā jāielej mazgājamais līdzeklis un skalošanas līdzeklis. Pēc tam jāizvēlas atbilstoša programma.
Dažādiem trauku veidiem var būt paredzētas dažādas programmas. Izvēle atkarīga arī no trauku netīrības pakāpes - parastiem virtuves traukiem ar nelielām ēdienu paliekām būs viena, ļoti netīriem atkal cita.
Trauku mazgājamā mašīnā var mazgāt praktiski jebkurus traukus, tikai trauslā stikla vai kristāla izstrādājumiem jāizvēlas saudzējošais režīms.
Trauku mašīnā nevajadzētu mazgāt, koka, perlamutra, vara, sudraba traukus, kā arī pokālus ar uzpūstu zīmējumu. Un, protams, arī traukus, uz kuru iesaiņojuma bijis norādīts, ka tos nedrīkst likt trauku mazgājamā mašīnā.

Materiāls izmantots no multiprese.eu

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV