Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Kā nomierināt sakarsušo prātu?

Mārtiņš Atvars, 21.10.2009. 11:49

"Es nevaru pārtraukt par to domāt." Visi kādreiz ir izjutuši frustrāciju, kurā „tas” var būt smaga darba diena, draudzene, mīļotais cilvēks, kurš jūs pametis, vai arī jebkurš cits notikums, kurš bojā nervus. Lai arī kas tas būtu, jums klāsies labāk, ja spēsiet to vienkārši izmesto no galvas.
Kā nomierināt sakarsušo prātu?

Šādu frustrāciju izjūtat tādēļ, ka viss norisinās jūsu galvā, lai gan neesat to radījuši, nespējat to arī novērst. Kāpēc tā vispār notiek? Tas varētu būt tāpēc, ka smadzeņu apgabali, kuri regulē domu plūsmu, spēj pildīt arī citus pienākumus.

Piedāvājam veidu, kā čertos soļos noklusināt šādas uzmācīgas domas savā galvā.

1. solis - Meditācija

Pirmais solis, kā apklusināt domas, ir raksturīgs meditācijai: izveido laiku un telpu, kurā šim procesam norisināties.

Meditācija ar laiku un lielu piepūli ir izpelnījusies atzinību. Tiek uzskatīts, ka tā iedarbojas gan psiholoģiskajā, gan fizioloģiskajā terapijā. Tomēr meditācija pieprasa, lai jūs šai nodarbei izrādītu kaut nedaudz cieņas, kā arī pierādītu sev, ka jums ir nopietni nodomi – tāpēc nāksies tai atvēlēt nedaudz laika un piepūles, lai sasniegtu vēlamos rezultātus.

Nepietiks, ja atliksiet šo nodarbi, līdz jums to ievajadzēsies. Ja gribēsiet noklusināt domas, jums pašiem nāksies pacensties, piemēram, pavadot 15 minūtes tumsā.

2. solis - Uzstādiet sev mērķi

Nākošais solis ir atgādināt sev par kādu mērķi vai ieceri. Ir jānomierina prāts, lai varētu pievērsties patīkamākām nodarbēm, piemēram, patīkamas nedēļas nogales pavadīšanai vai ilgākam naktsmieram.

Meditācijas skolotāja un autore Tara Brača (Tara Brach) to ir nosaukusi par „mērķa uzstādīšanu”, viņa cenšas panākt, lai viņas mācekļi un lasītāji atcerētos dzenbudisma mācību: „svarīgākais ir atcerēties svarīgāko.”

Šajā gadījumā nevēlēsieties ietekmēt visu savu domāšanu, bet tikai traucējošo daļu. Atslābinieties un ļaujiet iztēlei vaļu, uzstādiet sev pat visneiespējamāko mērķi, galvenais, lai tas palīdzētu jums atbrīvoties no domām, kuras neliek mieru.

3. solis - Koncentrēšanās „enkurs”

Šis solis drīzāk ir starpposms, neliels pārtraukums, lai sagatavotos ceturtajam solim. Šamatha ir budisma meditācijas veids, kurā cilvēkam mērķtiecīgi jākoncentrējas uz izvēlētu objektu. Šī prasme no sākuma ir jāapgūst un pēc tam jāattīsta. Tieši tāds pats ir arī 3. soļa mērķis: koncentrējieties uz savu elpošanu, kādu skaņu, zilbi, vārdu vai īsu teikumu. Šis būs jūsu īpašais objekts, kamēr attīstīsiet savas koncentrēšanās spējas, un tas būs jūsu enkurs, pie kura pieķerties tad, kad būs nepieciešams atbrīvot prātu.

4. solis - Izkopiet savu apziņu

Pēdējais solis ir veikls senā un modernā apkopojums. Jums jāsaprot, ka „apziņas” izkopšana ir meditācijas sastāvdaļa. Tā ir noderīga spēja, kas ļaus jums palūkoties uz savām domām no malas un izvērtēt tās racionāli. Jūs ieraudzīsiet šo domu patieso būtību – labākajā gadījumā tās ir tikai stresa simptomi, sliktākajā gadījumā tās ir neuroloģiski traucējumi. Lai arī kāds būtu iemesls, tās jūsos neizraisīs emocionālu atbildes reakciju, tās zaudēs spēku pār jums un jūs tās varēsiet pavisam viegli aiztraukt prom.

Avots: askmen.com

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV