Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Sācies Latvijas dizaina mēnesis

Inga Galkina, 04.11.2009. 18:58

Pateicoties Latvijas modes fonda un universālveikala Stockmann kopīgajai iniciatīvai, ir sācies Latvijas dizaina mēnesis. Tā ietvaros novembrī universālveikalā Stockmann sieviešu modi, bērnu apģērbus, aksesuārus, mājas tekstila un interjera priekšmetus papildina 18 uz Latvijas un pasaules modes skatuves novērtēti Latvijas vadošie dizaineri ar savām jaunākajām 2009./2010. gada kolekcijām. Pirmo reizi universālveikala vēsturē būs nopērkamas arī Latvijā ražotas mēbeles.
Sācies Latvijas dizaina mēnesis

Lai parādītu, ka Latvijā visos laikos ir cienīts radošums un darbojušies augsta līmeņa dizaineri, universālveikala pirmajā stāvā sadarbībā ar VA Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeju iekārtota foto izstāde par Latvijā 20.gs. 20. un 30. gados spožo modes dizaineri Hermīni Spainis–Balodis, kuras tērpus fotogrāfijās demonstrē izcilas mūsdienu dizaineres.

Projekta organizatori ar Latvijas dizaina mēnesi aicina vienuviet iepazīt Latvijas modes māksliniekus un mājas lietu dizainerus un viņu radītās kolekcijas, kas pārsteidz ar savu oriģinalitāti un izcilo kvalitāti, apliecinot, ka Latvijā radītais var droši konkurēt ar pasaulē pazīstamu zīmolu darinājumiem. Daudzi no dizaineriem ar labiem rezultātiem startē citviet Eiropā, Japānā, Krievijā, Amerikā u.c., kas pierāda Latvijas dizaina konkurētspēju, pieprasījumu pēc tā un augsto kvalitāti.

Līdz šim tieši pašu mājās dizaineru darbi nereti palikuši nepamanīti, jo trūka tirdzniecības pārklājuma, savukārt pircējiem – zināšanu par Latvijas dizainu. Projekta organizatori ceri, ka ar šo kampaņu izdosies mainīt iedzīvotāju priekšstatu par Latvijas modi un dizainu. Ne velti Latvijas dizaina mēneša izvēlētais moto ir „Mūsējie”, kas vienlaikus ir kampaņas atpazīšanas zīme, lai universālveikalā Stockmann orientētos un atšķirtu vietējo modes mākslinieku kolekcijas.

Latvijas dizaina perspektīvas   

„Esam priecīgi, ka tieši universālveikalā Stockmann pircēji tuvāk iepazīs Latvijas dizainu, kas pārliecinoši iekļaujas mūsu zīmola koncepcijā, nostājoties blakus pasaules modes zīmolu līderiem un viņu kvalitātei. Tieši fakts, ka vietējie dizaineri var nodrošināt pilnu ciklu no idejas līdz ražošanai, apliecina, ka Latvijas dizains ir pieprasīts un tam ir perspektīvas iekarot savu tirgus nišu šeit un pasaulē. Aicinu visus izmantot iespēju vienkopus redzēt Latvijas vadošos dizainerus, un ar lepnumu secināt, cik patiesībā esam radošu un ģeniālu ideju bagāti,” informē Kimmo Huttunens, universālveikala Stockmann direktors.

Latvijas modes fonda valdes locekle, žurnāla Pastaiga galvenā redaktore Inita Saulīte Zandere norāda: „Latvijas dizaineru radītās kolekcijas, kas nopērkamas universālveikalā Stockmann apliecina, ka mūsu dizaineri rada patiešām augstas kvalitātes lietas, kas droši spēj konkurēt ar ārzemju brendiem. Mēs no sirds ticam, ka Stockmann projekts ir kļuvis par pirmo grūdienu, lai iekustinātu lavīnu, un turpmāk Latvijas mode un dizains būs interesanti tirgotājiem un tādējādi kļūs pieejamāki pircējam.”

Andris Ozols, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors, atbalstot Latvijas dizaina mēnesi, norāda uz vēl kādu būtisku faktoru: „Viens no jaunu kolekciju komercializācijas stūrakmeņiem ir modes mākslinieku sadarbība ar ražošanas uzņēmumiem, kas dizaineru idejas padara taustāmas un atbilstošā kvalitātē ļauj tās novietot veikalu plauktos. Līdz šim dizaineriem nereti ir bijis problemātiski atrast vietējos ražotājus, tāpēc arī mēs esam izstrādājuši programmu, kas ļauj šo posmu pārvarēt un sekmē pieredzes, zināšanu un domu apmaiņu.”

Modes māksliniece, kas atteikusi slavenajam dizaineram Valentino. Mūsdienu dizaineres iejūtas modeļu lomās

Latvijas dizaina mēneša ietvaros sadarbībā ar VA Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju un vairākiem vadošajiem šī brīža dizaineriem ir radīts foto stāsts par Latvijā 20.gs. 20. un 30. gados spožo modes mākslinieci Hermīni Spainis – Balodis. Izstādes mērķis ir parādīt dizaina attīstības ceļu, apliecinot, ka arī pirms 2.pasaules kara Latvijā strādāja izcili mākslinieki, kam piemita īpaši rokraksti un apbrīnojama tērpu kvalitāte. Pirmā Latvijas laika modes mākslinieces kolekcijas ne vienu brīdi neliek šaubīties, ka dizains Latvijā ir bijis nozīmīgs visos laikos.

„Hermīne Spainis - Balodis bijusi talantīga, ar asu prātu apveltīta dāma, kas jaunos gados pievērsusies modei. Viņas radošais ceļš bija panākumiem bagāts, ir zināms, ka dizaineres modelētajos tērpos ģērbās daudzas Rīgas dāmas. Kolekcijās, kas radītas no ārzemēs iegādātiem izcilas kvalitātes audumiem, jaušams individuāls raksturs, bet vienlaicīgi Parīzes un Londonas modes tendenču pārzināšana,” stāsta Ligita Kalniņa, VA Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja pārstāve, krājumu nodaļas galvenā speciāliste, tekstīliju krājumu glabātāja.

Vēstures liecības Hermīnes Spainis–Balodis biogrāfijā vēsta, ka kara laiks modes mākslinieci ar ģimeni aizvedis uz Ameriku. Ņujorkā viņas ceļš krustojies ar tolaik Ņujorkā dzīvojošo pasaulslaveno modes mākslinieku Valentino, kas latviešu dizaineri aicinājis savā radošajā grupā, tomēr Hermīne Spainis–Balodis palikusi uzticīga savam mērķim veidot individuālas kolekcijas.

Elegance, aktuāli risinājumi un kvalitāte ir galvenie atslēgas vārdi, kurus mūsu laika dizaineres velta Hermīnei Spainis–Balodis pēc piedalīšanās viņas tērpu demonstrēšanā, kas fiksēta sirsnīgā fotostāstā.

Latviešu mākslinieces Hermīnes Spainis-Balodis tērpu kolekcijas fotostāsts ar Baibu Ripu, Aneti Šķēli–Pētersoni (Anna Barons), Ingu Rungaini (Una Vita), Agnesi Garo-Nīmani un Agnesi Jeromāni (Angel Glass Design, zīmols an&angel), Eviju Sīli (INCH 1967), Danu Podkalni–Lūsēnu, (zīmols Something  cozy), Luīzi Ārgali un Gintu Šmiti (zīmols Purpurs) universālveikala Stockmann pirmajā stāvā būs redzams visu novembra mēnesi.


Dizaineru kolekcijas Latvijas dizaina mēnesī varēs pamanīt ar speciālu, Latvijas modes fonda radītu atpazīšanās zīmi „Mūsējie!” Projekta laikā darbosies mājas lapa www.musejie.lv, kur būs atrodama informācija par visiem dalībniekiem.

Seko mūsējiem arī :
http://www.twitter.com/musejie_lv
http://www.flickr.com/photos/musejielv
http://www.flickr.com/photos/musejielv

Latvijas Modes Fonds ir bezpeļņas organizācija, kas izveidota 2008. gada oktobrī, lai veicinātu modes nozares attīstību Latvijā, atbalstītu nozīmīgas iniciatīvas modes jomā un popularizētu Latvijas modes māksliniekus Latvijā un ārzemēs.

Universālveikals Stockmann ir viens no Somijā dibinātā Stockmann koncerna zīmoliem. Latvijā universālveikals darbojas kopš 2003. gada. Veikala koncepcijā iekļauta pārtikas nodaļa, mode sievietēm, vīriešiem un bērniem, kosmētika, kā arī preces mājai.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV