Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Meditācija novērš sirds slimības

Mārtiņš Atvars, 17.11.2009. 14:26

Sirds slimniekiem, kuri nodarbojas ar transcendentālo meditāciju, mirstība ir mazāka, apgalvo ASV pētnieki.
Meditācija novērš sirds slimības

Amerikas Sirds Biedrības sanāksmē viņi apgalvoja, ka bija likuši 201 afroamerikāņu pacientam meditēt vai arī mainīt savu dzīvesveidu. Pēc deviņiem gadiem, meditētāju grupai bija par 47% pazemināta mirstība, sirdstrieku un infarktu skaits.

Pacienti, kuri piedalījās pētījumā, vidēji bija 59 gadus veci, viņiem bija sašaurinātas sirds artērijas. Meditētāju grupa meditēja divas reizes dienā pa 20 minūtēm.

Grupa, kura veica dzīvesveida izmaiņas, saņēma arī apmācību par tradicionālajiem riska faktoriem, to starpā par ēšanas paradumiem un sportošanu.

Papildu pazeminātai mirstībai, sirdstrieku un infarktu skaitam, meditētāju grupai pazeminājās asinsspiediens (5mm Hg), turklāt, dažiem dalībniekiem samazinājās arī psiholoģiskā stresa apjoms. Pētījuma vadītājs Roberts Šneiders (Robert Schneider) paziņoja, ka citi pētījumi esot pierādījuši transcendentālās meditācijas pozitīvo ietekmi uz asinsspiedienu un stresu, neatkarīgi no cilvēka etniskās izcelsmes. „Šī ir pirmā kontrolētā medicīniskā pārbaude, kura pierāda, ka ilgtermiņā šāds stresa mazināšanas paņēmiens samazina arī iespēju saskarties ar sirds un asinsvadu problēmām, piemēram, sirdstrieku, infarktu un nāvi,” viņš paziņoja.

Dr. Šneiders apgalvoja, ka transcendentālās meditācijas iedarbība pārbaudes laikā bija līdzīga kā jaunatklātām zālēm pret sirds slimībām. Viņš apgalvoja: „Šajā gadījumā jaunās zāles pašas izveidojas ķermenī, šo procesu stimulē transcendentālā meditācija.”

Londonas Medicīnas Centra psiholoģe Ingrīda Kolinsa (Ingrid Collins) atzina, ka nav  pārsteigta, ka šādas uzvedības izmaiņas var būt milzīgs ieguvums veselībai.

Avots: news.bbc.co.uk

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV