Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Skapju konstrukcijas visām gaumēm

Accenta, 06.05.2010. 15:37

Neviens mājoklis nav iedomājams bez skapjiem, kur saimnieki glabā virsdrēbes, veļu, traukus, grāmatas un citas ikdienas dzīvē nepieciešamas lietas. Plašākās telpās var novietot korpusa, savukārt šaurākos mājokļos labi noderēs dažādas iebūvējamās mēbeles.
Skapju konstrukcijas visām gaumēm

Jāteic, ka pēdējo gadu laikā tieši iebūvējamie skapji izpelnījušies lielu popularitāti. Šīs mēbeles ir racionālas un palīdz ekonomēt vietu. Iebūvējamos skapjus mēdz ierīkot praktiski jebkurā telpā. Bieži ar šo apzīmējumu saprot mājokļa priekšnamā un dzīvojamā vai guļamistabā iebūvētus plauktus, kas aizverami ar bīdāmām durvīm visā telpas augstumā.
Kopš seniem laikiem ir pazīstami korpusa skapji. Tās ir telpā brīvi stāvošas mēbeles ar sienām, grīdu un griestu daļu. Korpusa skapjiem ir precīza ģeometriska forma, un tos var novietot tā, kā ļauj telpas plānojums. Interjera speciālisti teic, ka šīs mēbeles atkal iekaro popularitāti, jo, izvēloties oriģinālu mēbeli, mājoklī iespējamas plašākas iekārtojuma variācijas. Turklāt senatnīgu lietu cienītāji atjauno un ceļ godavietā vecās dzimtas mēbeles. Tiesa, brīvstāvošie skapji telpā aizņem vairāk vietas, un tos ir grūtāk saskaņot ar pārējo telpas iekārtojumu.
Savukārt iebūvējama skapja izveidei tiek izmantotas telpas sienas un nišas. Piemēram, nišā iebūvētam skapim var būt nepieciešamas tikai divas vai trīs sienas, grīda un griestu daļa. Tas ir ļoti izdevīgi, jo atvieglo izbūves darba procesu un samazina izdevumus.
Parasti iebūvējamais skapis tiek projektēts pēc individuāla pasūtījuma katram konkrētam mājoklim atsevišķi. Turklāt jāņem vērā, ka šo mēbeli pēc tam vairs nevarēs pārbīdīt.
Protams, vajadzības gadījumā skapi var izjaukt un pārvest uz citu vietu, taču tā novietošana citās telpās var sagādāt neērtības, jo maz ticams, ka jaunajā miteklī būs tieši tādas pašas nišas kā iepriekšējā.
Būvējot iebūvējamos skapjus, no liekām detaļām (augšdaļas vai aizmugurējās sienas) cilvēki atsakās praktisku apsvērumu vadīti. Kā zināms, jebkurā neizmantotā telpā, neatkarīgi no tās lieluma, mēdz krāties putekļi. Izņēmums nav arī spraugas starp sienām un mēbelēm. Turklāt šādas vietas nav parocīgi un ērti tīrīt. Bet dzīve bez putekļiem sevišķi svarīga ir gadījumos, ja kāds no mājiniekiem sirgst ar alerģiju.
Iebūvējamā skapja sistēma sastāv no durvju rāmja (tērauda vai alumīnija), trekiem, gar kuriem slīd skapja durvis, ritentiņiem, kas nodrošina durvju slīdēšanu. Reizēm sistēmā ietilpst arī karkasa elementi skapja iekštelpai - plaukti, pakaramie vai stangas apģērbu uzkāršanai.
Labi aprīkotas bīdāmo durvju sistēmas papildus ir apgādātas ar fiksatoriem, kas ļauj durvis noturēt jebkurā stāvoklī. Bīdāmās durvis var būt iekārtas - tad to svaru notur un darbību nodrošina augšējā sliede ar rullīšiem. Vēl var būt tā dēvētā slīdošā konstrukcija. Šādā variantā durvju svars balstās uz grīdas sliedes un rullīšiem, bet augšējā sliede kalpo kā vadotne.
Tērauda sistēmu rāmji un treki ir darināti no lokšņu metāla, kas klāts ar speciālu emalju. Tās kvalitāte bieži vien atkarīga no cinka, lakas un grunts slāņu kvalitātes. Nav arī mazsvarīgi, no kādas kvalitātes tērauda ražots pats profils.
Vairāki speciālisti alumīnija sistēmas uzskata par drošākām nekā tērauda.
Alumīnija profils ir biezāks, turklāt vertikālās un horizontālās detaļas savienotas ar papildus stiprinājumiem. Tas durvju konstrukciju padara maksimāli izturīgu. Turklāt alumīnijs nebīstas korozijas. Mēbeles, kas darinātas no šī materiāla sistēmām, ilgu laiku saglabā sākotnējo izskatu.
Durvju apdarei var izmantot visdažādākos materiālus: stiklu, koku, plastmasu, finierējumu, spoguli vai citu. Skapi var nomaskēt, nokrāsojot tādā pašā krāsā kā sienu. Ja skapi negatavojaties izcelt, bet vairāk domājat par tā paslēpšanu, tad durvīm vajadzētu izvēlieties vienkāršas, gludas plaknes, piemēram, MDF materiālu.
Stikla vai spoguļa durvis interjeram dod savdabīgu akcentu, tomēr tās nevajadzētu izvēlēties mājokļos, kuros dzīvo mazi bērni. Kaut arī šie materiāli durvīm tiek piedāvāti atbilstošā kvalitātē, no muļķīgas nejaušības neviens nav pasargāts. Turklāt spoguļa un stikla durvis daudz biežāk jātīra - uz tām paliek visi pirkstu nospiedumi.
Plašākos mājokļos aiz atbīdāmām durvīm iespējams paslēpt veselu ģērbtuvi. Tā ir atsevišķa telpa ar dažādiem nodalījumiem un plauktu sistēmām. Mantu glabāšanai paredzēti plaukti, grozi, kastes, nodalījumi, atvilktnes, pakaramie un turētāji. Šajā telpā var novietot gludināmo dēli, lai ar drēbēm nebūtu jāpārvietojas cauri visai dzīvojamai zonai. Turklāt garderobes telpu ērtības labad var aprīkot ar automātisko gaismas ieslēgšanās sistēmu, kas darbojas, atveroties un aizveroties durvīm.
Vienkāršu skapi mājas saimnieks var izbūvēt pats, nopērkot bīdāmās sistēmas un nepieciešamos materiālus. Ja tādu darba iemaņu nav, labāk šo pienākumu uzticēt profesionāļiem. Iebūvējamos skapjus var pasūtīt mēbeļu salonos, to izgatavošanu var arī uzticēt amatniekiem. Tikai jāpieprasa atbilstošas garantijas, kas apliecina mēbeles kalpošanas kvalitāti.
Lai skapis patiešām labi un ilgi kalpotu, noteikti pievērsiet uzmanību kvalitatīviem mehānismiem slīdošajām vai veramajām durvīm.
Kā jau iepriekš minējām, iebūvējamo skapju durvis var kalpot arī kā telpas dizaina elements. Gaišā un mājīgā guļamistabā jauku akcentu radīs stikla vai spoguļa durvis. Koridoram vairāk piemērota būs koknes imitācija, virtuvei plastikāts.
Savukārt vislielākās iespējas izpausties ir bērnu un jauniešu istabās. Telpu iemītnieki var likt lietā savas prasmes un skapja durvis apgleznot. Uz tām var uzlīmēt tapetes vai mīļāko popzvaigžņu plakātus.
Jāpiebilst, ka lielos skapjos noderēs arī iekšējais apgaismojums, ko var iebūvēt telpā vai virs durvīm.
Sienas skapjos var ierīkot plauktus, bet sīkāku priekšmetu glabāšanai labi noderēs speciālas kārbas vai grozu sistēmas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV