Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Mūsdienīgas virtuves iekārtojums

Accenta, 14.07.2010. 14:33

Virtuve ir viena no svarīgākajām telpām mājoklī, kur pavadām ne mazums laika. Tāpēc šai vietai jābūt iekārtotai ērti un racionāli.
Mūsdienīgas virtuves iekārtojums

Pirms mēbeļu iegādes virtuves telpa jāizmēra, jāuzzīmē tās plāns un jāpārdomā, kur ko novietot. Lai kāda būtu virtuves forma un izmēri, platība jāizmanto maksimāli.

Virtuves var iekārtot dažādos stilos - sākot no klasikas un beidzot ar avangardu. Tikai jāņem vērā speciālistu norādes - jo ekstravagantāks iekārtojums, jo tas ātrāk apnīk un arī ātrāk iziet no modes. Tomēr cilvēki, kuriem patīk izmēģināt visu jauno un bieži mainīt interjeru, var atļauties eksperimentus arī ar virtuves iekārtojumu.
Daži interjera speciālisti skaidro, ka virtuves krāsu gammai jābūt tādai, lai cilvēks šajā telpā atslābinātos, citi turpretī saka, ka tai jārada stimulējoša gaisotne. Gatavu recepšu nav, tādēļ jāseko savai gaumei un vēlmēm. Tomēr dažos padomos ir vērts ieklausīties.

Tā kā virtuve ātri sasilst, tajā labi iederēsies vēsie toņi - zilganie, pelēcīgie un zaļie. Ja telpā ieplūst maz gaismas, labāk izmantot pasteļtoņus - citrondzelteno, rozā, aprikožu vai persiku. Vēlams izvairīties no piesātinātu un kontrastējošu krāsu lietošanas.

Virtuves mēbelēm un virsmu apdarē izmanto koksni, kokskaidu plāksnes, plastikātu u.c. materiālus.

Samērā stabilas pozīcijas virtuves mēbeļu ražošanā ir iekarojis multiplekss, kas darināts, salīmējot plānas dažādu veidu koksnes kārtiņas. Šis materiāls mazāk nekā parastā koksne pakļaujas ūdens iedarbībai, turklāt nedeformējas. Bieži mēbeļu ražošanā izmanto kokskaidu un kokšķiedru (MDF) plāksnes. Faktiski lielākajai daļai mēbeļu karkasi ir gatavoti no kokskaidu plāksnēm. Arī mēbeļu fasādes (skapju, plauktu un atvilktņu) bieži gatavo no kokskaidu plāksnēm ar melamīna vai lamināta pārklājumu. Daži speciālisti uzskata, ka MDF ir kvalitatīvāks materiāls. Tas ir blīvs, nedeformējas un stiprībā pārspēj pat dabisko koksni. Turklāt MDF ir elastīgs - no tā iespējams izgatavot dažādas konfigurācijas priekšmetus. No matēta, lakota vai laminēta MDF mēdz izgatavot arī mēbeļu fasādes.

Ja izvēle sliecas par labu masīvkoka mēbelēm, vajadzētu detalizētāk noskaidrot to uzbūves īpatnības. Lieta tāda, ka no masīvkoka nereti darina tikai rāmjus, savukārt pildījumiem izmantos kokšķiedru plāksnes, kas laminētas kā koksnes imitācija. Koksne, kā jau minējām, ir jutīga pret mitrumu, un, piemēram, skapja durtiņas, kas pilnībā izgatavotas no masīvkoka, var samērā ātri deformēties.

Protams, ir nopērkamas arī virtuves mēbeles, kas pilnībā gatavotas no masīvkoka. To ražošanā izmantotā koksne ir bijusi pakļauta ilgstošai apstrādei ar dažādiem speciāliem līdzekļiem un pārklāta ar speciālu laku.

Pēdējā laikā virtuves aprīkojuma ražošanā izmanto metālu. Frontālo paneļu (tai skaitā skapju durvju) izgatavošanā mēdz lietot alumīniju ar anodēto pārklājumu. Metāla elementi ir speciāli apstrādāti un izturīgi pret mehāniskiem bojājumiem. Turklāt tie ir viegli tīrāmi un neprasa īpašu kopšanu.

Virtuves mēbeļu ražošanā izmanto arī stiklu. No šā materiāla izgatavo mēbeļu durtiņas un plauktus.

Ļoti svarīgi elementi ir galdu virsmas, kas pakļautas nepārtrauktai ārējai iedarbībai. Virsmas var būt ražotas no laminētām kokšķiedru plāksnēm, saliktiem dēļiem, nerūsējošā tērauda, dabiskā akmens, rūdītā stikla, flīzēm u.tml. Samērā populārs ir arī korians - materiāls, ko izgatavo no akrila sveķiem, minerālas pildvielas un pigmenta. Virtuves darba virsmu izgatavošanā mēdz izmantot arī dabiskos, sintētiskos un mākslīgos akmeņus.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV