Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Ērtas virtuves noteikumi

Accenta, 17.08.2010. 16:07

Kas ir mūsdienu virtuve? Tā ir maksimālo ērtību sakopojums ar mākslinieciski pilnīgām formām un augstām tehnoloģijām. Tieši šie akcenti tiek likti iekšējās apdares pamatā, veidojot virtuves telpu.
Ērtas virtuves noteikumi

Sekojot pēdējām tendencēm virtuves telpu pasaules mākslinieciskajā projektēšanā, mūsdienu mākslinieciskie projektētāji kā stūrakmeni liek mēbeļu ergonomiku. Šis sarežģītais vārds patiesībā apzīmē vienkāršu ideju - neko nevajag sarežģīt. Virtuves mēbelēm jābūt veidotām tā, lai atvieglotu darbu un samazinātu fizisko slodzi un pārvietošanos. Visam jābūt pa rokai.

Pavisam nav noteikti, lai virtuves izmēri būtu futbollaukuma lielumā. Tās iedarbīgums ir atkarīgs ne tik daudz no lietderīgā laukuma esamības, cik no pareizas plānošanas. Ergonomiskā virtuves plānošana balstās uz «darba trijstūra»: trim aktivitātes pamatlikumiem - izlietnes, ledusskapja un vietas gatavošanai. Galvenais, lai tie būtu ne pārāk tālu un ne pārāk tuvu cits no cita. Tas ir gan ērti, gan droši.

Labi pārdomāts virtuves mākslinieciskais noformējums palīdz saimniecei virtuves darbos, ietaupa laiku, beigu beigās - vienkārši palīdz veidot psiholoģiski labvēlīgu klimatu mājās. Otrs svarīgs nosacījums - tas ir materiāls, no kā izgatavots korpuss, galda virsma un durtiņas. Kvalitatīvi izgatavota, tāda virtuve saviem saimniekiem ietaupīs ne mazums naudas un nervu.

Neskatoties uz acīm redzamu koksnes sugu pārākumu, zinātāji neiesaka iegādāties virtuves mēbeles no koka «visai atlikušajai dzīvei». Lai cik labi arī būtu apstrādāts masīvs, koks ātri izžūst, veidojot spraugas. Tādas mēbeles nav ilggadīgas. Šajā sakarā DSP, kas pārklāts ar laminātu, ir daudz paļāvīgāks materiāls. Ilgmūžība, mitruma izturība, karstuma izturība, izturība pret mehānisko un ķīmisko iedarbību, draudzīgs dabai, lūk, pamatnosacījumi, kuri raksturīgi virtuvēm, no DSP lamināta. Pēc dekoratīvajām īpašībām šis materiāls neatpaliek no dabīgā koka.

Laminēšanas tehnoloģija ir salīdzinoši vienkārša: dekoratīvo papīru piesūcina ar melamīna sveķiem un augstā temperatūrā pielīmē pie DSP virsmas. No virspuses vēl tiek uzklātas divas kārtas melamīna sveķu. Izveidotā pārklājuma biezums - 0,5-0,7 mm. Gala rezultātā izveidojas virsma, kurai nekas nav kaitīgs.

Laminētajai DSP ir noteikti izmēri: platums 10, 12, 18 un 28 mm; platums un augstums atbilstoši 280 x 207 mm, 250 x 183 mm utt. Zinātāji visai augstu vērtē izmērus 280 x 207 mm - tas ļauj izgatavot, piemēram, iebūvētajiem skapjiem viengabalainas sānu sieniņas vai durtiņas, ievērojot griestu augstumu. Mugura nedrīkst nogurt. Apakšējās atvilktnes vislabāk izgatavot izvelkamas, tad tās saturs labi pārredzams un aizsniedzams: jums nevajadzēs pieliekties un izņemt daļu tā satura, lai piekļūtu līdz vajadzīgajai lietai, kura atrodas kaut kur atvilktnes dziļumā. Augšējiem skapīšiem jābūt piestiprinātiem visērtākajā augstumā.

Ērtas virtuves noteikumi

Viss pa rokai. Ēdiena gatavošanas procesā kustību daudzumam starp izlietni, plīti un ledusskapi jābūt vismazākajam. Starp virtuves daļām noteikti jābūt darba virsmai, kur ērti sagatavot produktus. Blakus plītij un izlietnei vislabāk izvietot izbīdāmās atvilktnes galda piederumiem, dažādām lāpstiņām un dvielim.

Darba virsmai - visērtāko augstumu. Cilvēkiem ar dažādu augumu nepieciešams dažāds galda virsmas augstums. Dažādu darbu veikšanai vajadzīgs dažāds darba virsmas augstums. Piemēram, cepeškrāsni ērtāk ir novietot galda virsmas augstumā. Lielos traukus (piemēram, lielos katlus) labāk glabāt apakšējos skapīšos - tos ērtāk varēs dabūt.

Ne sprīža liekas telpas. Ar kastītēm var iegūt vērtīgo un vajadzīgo telpu zem izlietnes, kur glabāt mazgājamos līdzekļus, atkritumu maisus un citus līdzekļus. Bet nojumes aksesuāri palīdzēs izvietot nelielus traukus, garšvielas un citus sīkumus, neaizkraujot galda virsmu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV