Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Tvaika nosūcēju dizains

Accenta, 03.09.2010. 11:52

Nosūcēja dizainu noteiks mūsu virtuves iekārtojums un parametri. Hi-tech vai retro stils? Iebūvētais jeb salas tipa?
Tvaika nosūcēju dizains

Ir dažādi nosūcēju veidi:
- iebūvētie (integrētie) nosūcēji tiek iemontēti piekaramajā virtuves skapītī tā, lai gaisa vads tiktu tajā apslēpts. Redzama vairs ir tikai apakšējā nosūcēja daļa ar izvelkamo vai stacionāro apakšējo paneli. Pateicoties šādai konstrukcijai, iebūvētie nosūcēji ir pieticīgs un funkcionāls interjera elements. Izvelkamais panelis palielina gaisa uztveršanas virsmas platību un atvieglo iekārtas ekspluatēšanu. Dažreiz šādus nosūcējus dēvē arī par daļēji integrētajiem.

- dekoratīvie. Visplašākā kategorija: ir gan kamīnu (kupolu) nosūcēji, gan hi-tech stila iekārtas (parasti - precīzās līnijas un daudz ugunsizturīgā stikla), retro stila nosūcēji (ar dekoratīvām koka apmalēm). Ir arī ļoti oriģinālie nosūcēji. Piemēram, mūsdienīgo Vario paneļu komplektā ietilpst galda virsmā iebūvējamais nosūcējs. Šāda konstrukcija ļauj savākt izgarojumus tieši tur, kur tie rodas - katla līmenī. Kad nosūcējs netiek darbināts, to var atkal noslēpt virsmā.

- salas tipa. Ja virtuves platība atļauj, plīti var izvietot tās centrā, izveidojot sava veida salu. Tas ir ļoti ērti, jo saimniece var darboties jebkurā plīts pusē. Nosūcējs virs šādi izvietotās plīts tiek piestiprināts pie griestiem un dēvēts par salas tipa nosūcēju. Teleskopiskā caurule, kas šajā gadījumā ir konstrukcijas nesošais elements, nebūt nenozīmē, ka iekārtu var darbināt tikai uzsūkšanas režīmā. Recirkulācija ir iespējama arī šajā variantā, taču gaiss virtuvē tiek izvadīts caur atverēm caurules sānu daļā.

- tradicionālie. Šādiem nosūcējiem raksturīgs plakans korpuss, tie tiek montēti tieši pie sienas vai zem jebkura virtuves skapīša virs plīts. Tiek ražoti ar vienu vai diviem motoriem. Standarta (tradicionālie) nosūcēji var tikt darbināti gan filtrēšanas režīmā, gan tiekot pieslēgtiem pie gaisa vada. Gaisa labākai uztveršanai šādiem nosūcējiem parasti tiek aprīkoti ar izvelkamo stikla plāksni;

- stūra. Šādu nosūcēju izmanto tad, kad plīts atrodas virtuves stūrī.

Daudzi ražotāji atkarībā no dizaina sākuši nosūcēju konstrukcijās izmantot gaisa uztveršanas principu visā perimetrā. Izgarojumi sākotnēji ieplūst centrālajā panelī un tad tiek absorbēti caur spraugām nosūcēja perimetrā. Iekšpusē darbību uzsāk ogles un tauku filtrs. Ir pierādīts, ka šāds gaisa absorbēšanas princips ļauj par 10% palielināt tauku uzsūkšanu un par 10% mazināt troksni nosūcēja darba gaitā.

Ir vēl dažas nianses, ko namamātes bieži vien uzskata par galveno faktoru. Tas ir tvaika nosūcēju apgaismojums un konstrukciju vadība. Maģiskais (gandrīz kosmiskais) apgaismojums nereti vien pārsteidz ar savu krāšņumu. Vienkāršie modeļi tiek aprīkoti ar parastām kvēlspuldzēm, dārgākas iekārtas - ar halogēna vai neona lampām. Ir nosūcēju modeļi, kas tiek izgaismotas, tiklīdz virtuvē kāds ienāk, turklāt, gaisma kļūst aizvien spožāka, cilvēkam tuvojoties plītij.

Arī nosūcēju funkciju vadība mēdz būt atšķirīga. Ir dažādi iekārtas darbināšanas veidi: slaideri (slīdkontakti), parastie taustiņi, Soft touch taustiņi, kas pēc nospiešanas klusu noklikšķina (kā, piemēram, videomagnetofons), sensori, kura īpatnība ir jebkādu kustīgo detaļu neesamība- iedarbināšanai pietiek vien pieskarties zīmējumam vadības panelī, lai nepieciešamā funkcija tiktu ieslēgta. Jau ierasta ir nosūcēja tālvadība ar pults palīdzību. Aizvien biežāk modeļi tiek aprīkoti ar taimeri. Tas ir ļoti ērti, ja nepieciešams steidzami aiziet - nosūcējs turpinās strādāt, bet taimeris pēc laiciņa iekārtu izslēgs.

Vadības elektroniskās sistēmas nosūcējus apgādāja ar „māņu orgāniem". Dažos modeļos tiek izmantota automātisko sensoru tehnoloģija AST (Automatic Sensor Technology). Nosūcējam ir trīs sensori: siltuma, temperatūras un mitruma. Siltuma sensors (sarkanās līnijas) nostrādā, palielinoties temperatūrai plīts riņķu zonā, temperatūras sensors (dzeltenās līnijas) uzrauga temperatūru telpā un zem nosūcēja, bet mitruma sensors (zilās līnijas) izmēra gaisa mitrumu ēdiena gatavošanas zonā. Sensoru sistēma ļauj pilnībā atteikties no iekārtas jaudīguma manuālās regulēšanas, tā pati regulēs plīts darbu un iztvaikojumu intensitāti.

Daži ražotāji nosūcējos sākuši iebūvēt ne vien televizorus, bet arī „meteo" funkciju - nosūcēja tablo redzēsiet laika prognozi reālajā laikā. Šķidro kristālu displejā tiek atspoguļoti parametri, ko pārraida ēkas ārpusē ierīkotā „meteo stacija" - tablo tiek fiksēti dati par temperatūru, spiedienu un citiem klimata faktoriem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV