Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Kumode - klasisks guļamistabas simbols

Accenta, 08.10.2010. 12:15

Vārds «kumode» radies no franču valodas un nozīmē ērtību. Kumode ir daudzfunkcionāla mēbele, kas parasti neaizņem daudz vietas un ir praktiska, jo tajā var ievietot visu - no gultasveļas un drēbēm līdz sīkumiem, kuriem vienmēr jābūt pa rokai. Šai kompaktajai mēbelei ir praktiskas atvilktnes, dziļas un lielas, lai tur ievietotu visu, kas nepieciešams.
Kumode - klasisks guļamistabas simbols

Neliels ieskats vēsturē. Pirmās kumodes parādījās Itālijā 17. gadsimtā un nedaudz vēlāk arī Francijā. Kumodes esot cēlušās no parasta kofera, kura izmērs pakāpeniski palielinājies, bet pēc tam parastajam čemodānam tika pievienotas atvilktnes. Tāpēc šo mēbeli uzskata par ģeniālu izgudrojumu. Tagad galvenā kumodes pazīme ir izvelkamās atvilktnes, kas izvietotas cita virs citas.

Visos laikos kumode bijusi prestiža simbols. Tā papildināja bagāto ļaužu greznos kabinetu interjerus. Šo mēbeļu apdarē izmantoti dārgi materiāli - bruņrupuču bruņu, perlamutra, ziloņkaula, dārgmetālu inkrustācijas un dārgakmeņi.

Kumodes uzbūve šķiet vienkārša - kājas, virsma, izbīdāmie elementi un furnitūra, bet mēbeļu meistaru fantāzija ir gājusi vēl tālāk. Viņi izgudro jaunas un jaunas iespējas. Piemēram, kumodēs ir ieliktas horizontālas restītes, lai varētu glabāt vīnu, vai arī noņemti standartrokturi, jo atvilktnes var atvērt, tās tikai piespiežot.

Tagad mēbeļu ražotāji piedāvā kumodes ar dažādu dziļumu, platumu un augstumu, lai tās iederētos jebkurā interjerā.

Dārgas kumodes parasti ražo no augstas kvalitātes kokmateriāliem, piemēram, riekstkoka, kļavas, ķirša.
Apdarē izmanto dabīgo ādu, akmeņus, stiklu un metālu.

Ātrāk vai vēlāk, bet katra ģimene plāno iegādāties kumodi, jo tā ir kompaktāka nekā skapis un tajā var ievietot vairāk lietu. Kumode vizuāli aizņem mazāk vietas telpā, īpaši, ja tā stāv uz kājiņām.

Pašlaik modē ir japāņu stila kumodes - taisnas līnijas, vienkāršas konstrukcijas, bez liekiem rotājumiem, vienkāršu formu metāla rokturīši. Vecākās paaudzes pārstāvji parasti izvēlas itāļu stilu - greznākas kumodes.

Kumode ir klasiskās guļamistabas simbols, bez tās nav iedomājams praktiski neviens ģimenes mājoklis. Ne velti dārgas kumodes no augstvērtīga koka ir pārgājušas mantojumā no vienas paaudzes uz nākamo. Kumodes ir palīdzējušas gadu gaitā uzglabāt dažādus priekšmetus un apģērbu. Mūsdienās kumode ir sadzīvisks priekšmets, kura krāsu gamma lieliski papildina guļamistabas interjeru. Kumodei parasti ir sešas atvilktnes, kurās var glabāt veļu un citas mantas.

Lai izvēlētos piemērotāko kumodi, jāņem vērā ne tikai guļamistabas noformējums, bet arī tās iekārtojums, cilvēku skaits, kas to izmantos, un apgaismojums. Kumodes, kas izgatavotas senlaicīgā stilā, iepriecina gados vecākus cilvēkus un tos, kam patīk vēsturiskas vērtības.

Mūsdienīgas kumodes nav dārgas un ir gatavotas no viegla koka. Gaišo toņu kumodes izvēlas jaunieši. Bērniem piedāvājumā ir nelielas kumodes no izturīga koka. Bērniem paredzēto kumožu atvilktnēm ir viegli jāatveras, tām jāatbilst mazuļa augumam.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV