Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Starptautiskās putras dienas ietvaros noteikts labākais „Putras ēdājs 2010" (+VIDEO)

Inese Ozoliņa, 11.10.2010. 10:40

Pirmo reizi Latvijā organizētājās sacensības „Putras ēdājs 2010" uzvarēja Edgars Rudzītis no Rīgas 3.ģimnāzijas 11.klases. Sacensības tika organizētas starptautiskās putru dienas ietvaros, ko pasaulē atzīmēja šo svētdien, 10.oktobrī.
Starptautiskās putras dienas ietvaros noteikts labākais „Putras ēdājs 2010" (+VIDEO)

Video par pasākuma norisi:

Šajā dienā pasaulē tiek organizētas dažādas putru ēšanas un pagatavošanas sacensības. Piemēram, Skotijā jau daudzu gadu garumā starptautiskā putru diena ir kļuvusi par labdarības simbolu, kad tiek vākti līdzekļi ziedojumiem, par kuriem tiek iegādāta putra un ar to tiek apgādāti nabadzīgākie Āfrikas iedzīvotāji.

Sacensību organizētājs ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem un putru „AXA" un „Herkuless" ražotājiem Baltijā „Rīgas dzirnavnieks".

Sandis Jansons, a/s „Rīgas dzirnavnieks" ģenerāldirektors: „Starptautiskās putras dienas mērķis ir popularizēt putru veselīgumu un atgādināt par tās senajām tradīcijām. Senajiem latviešiem putra bija neatņemama uztura sastāvdaļa, kas nodrošināja izturību un spēku lauku darbu veikšanā. Par leģendāru putras zīmolu Latvijā kļuvušas auzu pārslas „Herkuless" - daudziem ar šīm putrām asociējas bērnība. Mūsdienās, kaut arī katru gadu pieaug putru patēriņš, tas ir salīdzinoši neliels, lai mēs runātu par to kā nozīmīgu veselīga uztura sastāvdaļu. Plānojam, ka šīs sacensības kļūs par tradīciju Latvijā, kas tiks organizētas arī nākamos gados, lai stiprinātu mūsu ieradumus ēst putras."

Latvijā labāko putras ēdāju speciāli izveidota žūrija noteica atjautības sacensībās starp 12 finālistiem, kam bija jāpagatavo sava putra, jāatšķir dažādi putru veidi, kā arī jāpārzina putru ēšanas ieradumi. Labāko starp finālistiem noteica speciāli izveidota žūrija: Ufo, Liene Šomase, Marta Selecka, Jana Kalniņa, Andis Brēmanis, Gundega Skudriņa, Raimonds Bergmanis un Sandis Jansons.

Lai kvalificētos putras ēšanas sacensību finālam, pretendentiem bija ar savu stāstu jāpārliecina, ka ir lieli putru cienītāji.

Latvijā putru ēšanai ir senas tradīcijas. Mītiem apvītās putras no pieaugušo bērnības mūsdienās ir ieguvušas jaunu veidolu un tās ir gan vienkārši, gan garšīgi pagatavojamas. Turklāt uztura speciālisti ir vienisprātis, ka graudaugu putras ir enerģijas un spēka avots, jo satur saliktos ogļhidrātus, kas organismā nodrošina lēnu cukura līmeņa paaugstināšanos – tātad pakāpenisku un ilgstošu enerģiju.

AS „Rīgas dzirnavnieks" ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus – visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem „Hercogs", „Herkuless" un „AXA". Uzņēmums ietilpst "Lantmännen" koncerna sastāvā.

Foto: Mārtiņš Plūme

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV