Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Ziemassvētku dāvanās 40 % aptaujāto plāno tērēt 50 Ls

Maija Trikule, 25.11.2010. 12:11

Tirdzniecības centra Spice veiktajā interneta aptaujā par dāvanām, kurā piedalījās vairāk nekā 1000 dalībnieku vecumā no 20 līdz 74 gadiem, atklājās, ka šajos Ziemassvētkos 40 % aptaujas dalībnieku plāno tēriņus 50 Ls robežās un atzīst, ka svētkos vēlas saņemt ģimenes ceļojumu.
Ziemassvētku dāvanās 40 % aptaujāto plāno tērēt 50 Ls

Aptaujā, kura norisinājās š.g. novembrī portālā draugiem.lv, tika uzdoti jautājumi par dāvanām, kādas labprātāk gribētu saņemt, kādas negribētu, kā arī par citām svētku svinēšanas un dāvināšanas tradīcijām. Rezultāti pārliecina par to, ka cilvēkiem šajos Ziemassvētkos svarīgākā ir mīlestība un ģimene, kā arī viņi vēlas saņemt un dāvinās saviem mīļajiem noderīgas lietas.

t/c Spice direktore Iveta Lāce atklāj: „Starp lietišķajām anketas jautājumu – atbilžu rindiņām negaidīti „izspraucās" mīļi Ziemassvētku sapņi un sirsnīgi stāsti par siltu omītes istabu ar pīrādziņu smaržu, par mazo māšeli, kas tēlo Ziemassvētku rūķi, par tēti – vismīļāko Ziemassvētku vecīti pasaulē. Mēs izlasījām aizkustinošas vēlmes nevis par dāvanu saņemšanu, bet gan par dāvināšanu citiem. Sapratām, ka šobrīd svarīgāks par visu ir mīļo cilvēku tuvums un smaids. Ka cilvēki ar mieru iztikt bez iespaidīgām dāvanām, bet nav ar mieru palikt bez sirsnības, labestības un svētku sajūtas sirdī. Ka viņi ne tikai prot saņemt, bet vairāk par visu grib un prot dot."

Vēlamo dāvanu TOPS

Aptaujā tika piedāvāts dāvanu saraksts, no kura aptaujas dalībnieki varēja izvēlēties konkrētas dāvanas. Interesanti, ka vispievilcīgākā no piedāvātajām dāvanām izrādījās ģimenes ceļojums ar prāmi uz Stokholmu (40 % balsu), otrajā vietā atstājot vakariņas sveču gaismā ar 35 % balsīm. Savukārt 30% aptaujāto Ziemassvētkos vēlas saņemt skūpstu! 27 % respondentu labprāt vēlētos saņemt t/c Spice dāvanu karti, 21% mobilo tālruni, savukārt 20% auto.

Aptauja atklāj, ka 18% cilvēku labprāt saņemtu pašdarinātas dāvanas, kaut paši uz dāvanu veidošanu nav tik naski – tikai nepilni 4% no aptaujātajiem dāvanas tuviniekiem un draugiem gatavo saviem spēkiem! Varbūt mums tomēr ir vērts pacensties?

40 % aptaujāto paredz tēriņus 50 Ls robežās

Lielākā daļa jeb 40% aptaujāto šajos svētkos dāvanām plāno atvēlēt 20 – 50 Ls, 32% - mazāk par 20 Ls, bet 18% ir gatavi apdāvināt tuviniekus 50 – 100 Ls ietvaros. Šajos Ziemassvētkos tikai 5 % ir to, kas ir gatavi pirkumiem tērēt vairāk par 200 Ls.

Izrādās, ka gandrīz puse aptaujāto jau iepriekš izdomā, ko dāvinās tuviniekiem, un tikai tad dodas uz veikalu, 30 % izvēli izdara veikalā, savukārt 18% dāvanas iegādājas spontāni. Aptuveni piektā daļa cilvēku dāvanas pērk ļoti savlaicīgi – jau mēnesi pirms svētkiem, savukārt 40% tās iegādājas nedēļu iepriekš, bet 16% dāvanu pirkšanu atliek uz pēdējo brīdi.

45 % aptaujāto iegādāsies dāvanu kartes

Izrādās, ka lielākā daļa (nepilni 45 % aptaujāto) par labāko no 15 piedāvātajām dāvanām atzīst veikala dāvanu karti! 30 % aptaujas dalībnieki dāvināšanai citiem izvēlas biļetes uz teātri, 20 % cimdus un zeķes, 18 % dod priekšroku smaržām, 16 % Latvijas rotkaļu meistardarbiem. Pieprasīta dāvana ir arī jubilejas monēta ar nākamā gada - Truša simboliku, kuru dāvināšanai labprāt izvēlētos 15 % respondentu.

Derīgi zināšanai: ko nedāvināt?

Nevēlamāko dāvanu sarakstā pirmo vietu ar 55 % balsu ieņem „karotes un dakšiņas". Par pannu nobalsojuši 40 % aptaujāto, par zeķēm nepilni 30 %, savukārt čības izvēlējušies 25 %, bet halātus/ pidžamas 20 % aptaujāto. Izrādās, ka arī sveces ar 17% un saldumi ar 14 % aptaujāto balsīm ir iekļuvuši nevēlamāko dāvanu sarakstā.

Slavenības par dāvanām un dāvināšanu:

Bulim svarīgākā ir mīlestība un ģimene

Aktieris Andris Bulis: „Ziemassvētku pirkumiem tērēšu ap 100 latiem. Gribētos uzdāvināt citiem kādu patīkamu pārsteigumu. Mēdzu arī dāvanām izvēlēties dāvanu kartes – tas ir ideāls variants, ja nevaru atrast konkrētu dāvanu! Svētkos vēlos saņemt jauku atmosfēru, kuru var radīt tuvie un mīļie. Dāvanām var nebūt nozīme - galvenais ir mīlestība. Ko nevēlos saņemt - tās ir sliktas ziņas!"

Samoilovs dāvina un vēlas saņemt dāvanā praktiskas lietas

Pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs atklāj: „Dāvanas izvēlos laicīgi – kādu nedēļu pirms svētkiem, vai, ja ieraugu kaut ko labu iepriekš esot ārzemēs. Par draugiem un radiniekiem labi zinu, kas kuram ir un kas nav, bet, dāvinot citiem, bieži sazvanos ar tiem, kuri cilvēku labi pazīst un uzzinu! Šogad svētkus pavadīšu Ēģiptē. Dāvanām tērēšu kādus 50 LS, jo nav jau man tur draugu, ko apdāvināt, tikai treneris! Pats vēlos saņemt kaut ko lietderīgu, kaut vai pretiedeguma krēmu! Sliktās dāvanas ir tās, kuras stāv uz plaukta un vāc putekļus. Nepatīk man suvenīri un netradicionālas dāvanas, ja vien tās nav paštaisītās dāvanas – no bērniem, no mīļotās sievietes."

Ellai svarīgākās šķiet noderīgas dāvanas un dāvinātāja emocijas

Dziedātaja Elīna Fūrmane: „Vēlos saņemt veselību, mīlestību un laimi! Citiem cenšos dāvināt nepieciešamas dāvanas vai kaut ko paštaisītu. Svarīgākās ir emocijas! Manuprāt, sliktākā dāvana ir tā, kura uzdāvināta ar sliktām domām. Šad un tad izvēlos dāvanu kartes – jo tas ir praktiski un mūsu laikos praktiskas dāvanas ir labas dāvanas! Ceru, ka iekļaušos 200 Ls - man ir liela ģimene, daudz draugu."

Lielākā daļa aptaujāto (gandrīz 60%) atzīst, ka joprojām gluži kā bērnībā gaida Ziemassvētku vecīti ar dāvanām, savukārt 15 % atzīst, ka paši ir Ziemassvētku vecīši. Tas liecina par to, ka mēs joprojām ievērojam tradīcijas un ticam Ziemassvētku brīnumam.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV