Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Tikai ceturtā daļa Latvijas jauniešu ir orientēti uz uzvaru

Eva Mežīte, 13.06.2011. 13:23

75% sacensībās, spēlēs, konkursos un olimpiādēs vēlās piedalīties, 25% - uzvarēt.

Lai noskaidrotu, kas 12 līdz 18 gadus vecus jauniešus Latvijā motivē uzvarēt dažādās sacensībās un kas viņiem svarīgāk – piedalīties vai uzvarēt, Zelta Zivtiņa ZZ Čempionāta* laikā veica aptauju. Tās rezultāti liecina, ka tikai ceturtā daļa jauniešu sacensībās vēlas uzvarēt, bet 75% – tieši piedalīties. Visvairāk jauniešus uzvarēt motivē kopīgs mērķis ar komandas biedriem un sacensības gars. Meitenes vairāk motivē vēlme gūt panākumus, savukārt puišus – vēlme būt labākajiem starp vienaudžiem. Interesanti, ka jauniešiem uzvarēt palīdz ticība saviem spēkiem, nevis, piemēram, ģimenes locekļu, draugu un radinieku atbalsts. Speciālisti vērš uzmanību uz to, ka rezultāti labi atspoguļo sabiedrībā esošos sociālos procesus un jauniešu psiholoģiskās īpatnības, kā arī uzsver, ka ZZ Čempionāta, dažādu citu sacensību, spēļu un konkursu rīkošana ir vitāli nepieciešama jauniešu veiksmīgai attīstībai.

"Aptauja atspoguļo pusaudžu vecuma attīstības psiholoģiskās īpatnības. Šis vecums ir jaunās identitātes meklējumu etaps. Pusaudžiem piemīt vajadzība pēc radošas darbības, vēlme "darīt pa savam", apliecināt savu personību un uzskatus, kā arī ir raksturīga vajadzība atbrīvoties no pieaugošo aizbildniecības. Jauniešu piedalīšanās dažāda veida aktivitātēs, tai skaitā ZZ Čempionātā, šīs vajadzības apmierina," stāsta Veselības Centra 4 ārste-psihoterapeite Dr.Gunta Andžāne. "Saskarsme ar vienaudžiem pilnveido un attīsta pusaudzi un aptauja to lieliski apstiprina – svarīgāk ir piedalīties, nevis uzvarēt. Bet tas, ka tikai ceturtā daļa pusaudžu grib uzvarēt, bet pārējie piedalīties, ir lielisks sabiedrībā esošo sociālo procesu atspoguļojums. Pieaugušajiem ikdienā ieteicams palielināt savu vēlmi uzvarēt, lai pusaudžiem būtu no kā mācīties un ko atspoguļot!"

Zelta Zivtiņas aptaujā noskaidrojās, ka gandrīz tikpat svarīgi motivatori uzvarām kā kopīgs mērķis ar komandas biedriem un sacensību gars, ir koma ndas saskaņa un draudzīgums, kā arī pozitīvisms – gan pašu, gan komandas. Mazāk būtiski ir individuālie mērķi – vēlme gūt panākumus un būt labākajam/ai. Turklāt meitenes vairāk kā puišus motivē vēlme gūt panākumus (atbildējušas 10,4% meitenes, 8,7% puiši), bet puišus – vēlme būt labākajiem (atbildējuši 8,4% puiši, 6,8% meitenes).

"Tas, ka meitenes vairāk motivē vēlme gūt panākumus, bet puišus – vēlme būt labākajiem, skaidrojams ar atšķirīgu audzināšanu. Meitenes tiek audzinātas par labām sievām, mātēm, darbiniecēm, bet zēniem tiek izvirzīts uzdevums būt labākajam starp citiem zēniem," uzsver Dr.Gunta Andžāne.

Kā liecina aptaujas rezultāti, būtiskākais, kas jauniešiem palīdz uzvarēt ir ticība saviem spēkiem, nevis ģimenes locekļu, draugu un radinieku atbalsts vai citu ticība viņu spēkiem, ko min tikai 5% aptaujāto. Dr.Gunta Andžāne skaidro, ka tas ir saistīts ar jauniešu vēlmi būt pieaugušiem, patstāvīgiem un neatkarīgiem. Kā arī ar to, ka pieaugušais vairs nav etalons, kam sekot un ko atdarināt. Par autoritāti ir kļuvuši vienaudži – ar viņiem rēķinās uzvedības, morāles ētikas, gaumes, interešu un hobiju jautājumos. Salīdzinot puišu un meiteņu atbildes, nākas secināt, ka puišiem daudz vairāk nepieciešams savējo atbalsts un citu ticība viņu spējām.

Pētot vecuma grupu atšķirības atklājās, ka jaunākajiem ZZ Čempionāta dalībniekiem (~12 gadi) pats svarīgākais motivātors uzvarām ir pozitīvisms – tā atbildējuši gandrīz 16% jauniešu, kā arī savējo atbalsts un sacensību gars (12%). Jauniešiem vecumā no 14 līdz 16 gadiem galvenais ir kopīgs mērķis ar komandas biedriem, komandas saskaņa un draudzīgums (~13%), bet pilngadību sasniegušos visvairāk uzvarām motivē vēlme gūt panākumus (12%). Šie skaitļi rāda, ka jo cilvēks kļūst vecāks, jo izteiktāki paliek arī viņa individuālie mērķi.

"Pieaugot vecumam, aktuālāka kļūst pašapliecināšanās, individuālais sasniegums, atzinības un apbalvojumi, jo pusaudžu posmā sākumā svarīgāka ir grupa, kas akceptē, bet tuvojoties pieaugušo vecumam, svarīgi ir būt pašam, individuālam," skaidro Dr.Gunta Andžāne. "To arī apliecina rādītāji, ka jo jaunāks pusaudzis, jo svarīgāk ir piedalīties nevis uzvarēt. Salīdzinājumam, 30,4% pilngadību sasniegušajiem svarīgākais ir uzvarēt, bet vecumā no 12 līdz 16 gadiem –– gandrīz par 10% tas ir mazsvarīgāk!"

Neatkarīgi no vecuma, jauniešiem ir nebūtiska vēlme pašrealizēties, bet tiem, kam jau 18 – mazsvarīga ir citu ticība viņu spēkiem. Tas ir svarīgi tikai 4% no visiem aptaujātajiem. "Jaunība ir emocionāli piesātināts un psiholoģiski ļoti grūts etaps cilvēka dzīvē. Personīgā sociālā pieredze ir neliela, tāpēc, lai kļūtu par relatīvi stabilu personību, jaunietis cenšas konfrontēties un vienlaikus integrēties ģimenē, skolā, ārpus skolas nodarbēs un draugu pulkā. Pusaudzis vairs negrib, ka viņam diktē noteikumus, un viņš meklē ceļu ar draugu un vienaudžu palīdzību, lai kļūtu no bērna par pieaugušo. Iespēja organizēti apmierināt savas varēšanas robežas, piedaloties dažādās sacensībās, spēlēs, konkursos un olimpiādēs, ir lielisks treniņš dabīgo procesu attīstībai," ZZ Čempionāta un citu aktivitāšu nepieciešamību apliecina Dr.Gunta Andžāne.

Par Zelta Zivtiņu

Zelta Zivtiņa (ZZ) ir pirmā priekšapmaksas mobilo sakaru karte Latvijā, kas jau 13 gadus klientiem nodrošina plašu augstākās kvalitātes telekomunikāciju pakalpojumu klāstu Tele2 tīklā par izdevīgāko cenu. Zelta Zivtiņa ir stabils līderis mobilo sakaru priekšapmaksas karšu segmentā ar lielāko – aptuveni 700 000 – klientu tīklu. ZZ jau vairākus gadus pēc kārtas ir arī viens no mīlētākajiem telekomunikāciju zīmoliem Latvijā. ZZ vienmēr ir atbalstījusi Latvijas jauniešus un ieguldījusi viņu talantu attīstībā. Nozīmīgākie pēdējo gadu projekti ir vērienīgākās skolēnu sporta un prāta spēles ZZ Čempionāts un ZZ Stipendijas jauniešiem. Plašāka informācija par ZZ pakalpojumiem pieejama mājas lapā www.zeltazivtina.lv un Tele2 klientu apkalpošanas centros visā Latvijā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV