Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

LU Botāniskajā dārzā sāksies auduma izdaiļošanas darbnīcu cikls

EasyGet.lv, 28.10.2011. 12:18

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskais dārzs izstādes „Vecmāmiņas palodze" ietvaros sadarbībā ar Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju rīko auduma izdaiļošanas darbnīcu ciklu. Tas iesāksies ar Sietspiedes darbnīcu, kas norisināsies jau sestdien, 29. oktobrī, no plkst. 12.00 līdz plkst. 15.00 LU Botāniskajā dārzā, informē LU Preses centrs. Darbnīcu vadīs Asnate Blenkveina.

Otrā Sietspiedes darbnīca notiks 5. novembrī, turpretī 30. oktobrī un 13. novembrī notiks Monotipijas darbnīca, ko vadīs Līva Kaprāle, bet 19. novembrī norisināsies Madarošanas darbnīcu, kuru vadīs Kristīne Šica.

Darbnīcas būs atvērtas no plkst. 12.00 līdz 15.00. Tajās būs iespēja izdaiļot audumu, tādēļ vēlams līdzi paņemt gaišu kreklu, maisiņu, lakatiņu vai citu drānu.

Līdzās darbnīcām novembrī Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā ienāk Latvijas pirmās brīvvalsts laika aura, jo no šī gada 29. oktobra līdz 20. novembrim izstādē „Vecmāmiņas palodze" būs apskatāmi istabas augi, kas tolaik priecējuši un radījuši mājīgumu.

Palodze ar pelargoniju, līdakasti un amarilli rosina atmiņas un daudziem saistās ar vecmāmiņu vai mīļāko tanti. Pirmās brīvvalsts laikā katras zeltenes lepnums bija kupla mirte. Tomēr pirmās istabas puķes audzēja muižās, no kurienes pamazām tās nonāca pie latviešiem. Istabas puķu dzimtene pārsvarā ir tropu un subtropu josla, Eiropā tās ieceļoja līdz ar jaunu zemju atklāšanu Āfrikā, Amerikā, Āzijā un Austrālijā. Tādēļ tās bija dārgas un vispirms greznoja aristokrātu īpašumus. Šodien reti kurš iedomājas, ka eksotisko augu ceļš līdz šejienei bijis piedzīvojumiem bagāts. Labi nopelnīt un pārvest augus centās gan misionāri, karavīri un zinātnieki, gan arī laimes meklētāji, kam bija jācīnās ne tikai ar naidīgi noskaņotiem iezemiešiem, bet arī ar tropu slimībām, plēsīgiem zvēriem, indīgiem kukaiņiem un čūskām.

Senāk audzētās istabas puķes nereti arī šodien izrādās mūsu apstākļiem un steidzīgajam dzīvesveidam piemērotākās, jo ir izturīgas un mazprasīgas: mājas svētības, alojes, gumijkoki, papardes un citas. Izstādē būs pieejami arī kopšanas un audzēšanas padomi no 1938. gada, kā arī tā laika mēbeles, sadzīves priekšmeti un izšuvumi.

Izstādes apmeklētāji gaidīti LU Botāniskajā dārzā no 29. oktobra līdz 20. novembrim.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. No oktobra līdz aprīlim apmeklētājiem atvērts no plkst. 9.00 līdz 16.30. Ieejas maksa skolēniem — Ls 0,50, pensionāriem un studentiem — Ls 1,00, pieaugušajiem — Ls 1,50. Ieeja bez maksas: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas invalīdiem, bērniem bāreņiem, daudzbērnu ģimenēm un politiski represētajām personām. Plašāka informācija: http://www.botanika.lu.lv/.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV