Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Iedzīvotāji rudeni sagaida cerīgāk

EasyGet.lv, 24.09.2012. 09:48

Jaunākā „DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti liecina, ka pēc neliela sabiedrības pesimisma pieauguma vērojama uzlabošanās lielākajā daļā indikatoru. Salīdzinoši atzinīgāk nekā iepriekš iedzīvotāji novērtējuši gan kopējās situācijas attīstību valstī, gan Latvijas ekonomisko stāvokli. Tiesa, to, ka ekonomiskais stāvoklis patlaban ir labs, joprojām atzīst vien neliela daļa iedzīvotāju.
Iedzīvotāji rudeni sagaida cerīgāk

Analizējot iedzīvotāju viedokļa izmaiņas ilgākā laika posmā, var secināt, ka kopējā noskaņojuma indekss šī gada laikā paaugstinājies no -31 (februārī) līdz -21 (augustā), kas, neskatoties uz mīnusa zīmi, ir labākais rādītājs kopš „DNB Latvijas barometra" pētījumu uzsākšanas. Līdzīga tendence vērojama arī nākotnes vērtējuma indeksos – tostarp iedzīvotāji cerīgāk nekā līdz šim skatās uz Latvijas ekonomiskās situācijas un pašu ģimeņu materiālā stāvokļa uzlabošanos pārskatāmā nākotnē.

„DNB Latvijas barometra" otrajā daļā respondenti šoreiz lūgti vērtēt nevis ārējos faktorus, kas ietekmē mūsu dzīvi, bet gan palūkoties pašiem uz sevi no malas, savā veidā iezīmējot mūsu mentalitātes īpatnības. Tostarp iedzīvotājiem vaicāts, kādas īpašības, viņuprāt, raksturo tipisku Latvijas iedzīvotāju un kādas īpašības viņi vēlētos redzēt jauniešos, - jāpiebilst, ka esošo un vēlamo īpašību saraksts visai jūtami atšķiras.

Plašāki „DNB Latvijas barometra" rezultāti un ekspertu secinājumi tiks publiskoti šo trešdien, 26. septembrī.

Pētījumā iegūtos datus komentējuši Latvijas Bankas ekonomiste Agnese Bičevska, DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš, ekonomikas eksperte Raita Karnīte, sociālantropologs Klāvs Sedlenieks, Eiropas Parlamenta deputāts Arturs Krišjānis Kariņš un citi eksperti.

„DNB Latvijas barometrs", kas kļuvis par atzītu ikmēneša socioloģisko pētījumu valstī, tiek veidots katru mēnesi, un tajā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgā jomā. Vienlaikus sabiedrībai katru reizi tiek uzdots arī pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo iedzīvotāju vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Foto: Rudens. Foto (c) Flickr.com/blmiers2 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV